Θεολογικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις στα τοπικά δρώμενα της Ερμιονίδας....
Κυριακή 25 Ιουλίου 2010
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Εφραίμ δίνει "μάχη"για να μην κλείσει η κατασκήνωση της Αίγινας
Τέλος εποχής για τις κατασκηνώσεις στον Τούρλο;
Τρίτη, 13 Ιούλιος 2010 της Μαριλένας Γιαννούλη .
Πηγή: http://www.neaepohi.gr/
Το απόγευμα της Κυριακής 11 Ιουλίου έγινε η καθιερωμένη τελετή, που σηματοδοτεί το τέλος της κατασκηνωτικής περιόδου για τα 107 αγόρια κατασκηνωτές και τα 25 στελέχη των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητρόπολης στον Τούρλο, με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Εφραίμ, του Δημάρχου κ. Π. Κουκούλη, του Αντιδημάρχου κ. Ν. Πτερούδη, του Δημοτικού Συμβούλου κ. Φ. Τζίτζη, του Προέδρου του Τ.Σ. Βαθέος κ. Δ. Κασιμάκη και πλήθους κόσμου, που κατέφθασε στον Τούρλο για να παρακολουθήσει την εκδήλωση.
Η ομαδικότητα, το συλλογικό πνεύμα, η εμπειρία της κοινής τράπεζας και του κοινού φαγητού -«όχι από ταχυφαγείο ή delivery», όπως εύστοχα επισήμανε ο κ. Γιώργος Μπήτρος, ο ακαταπόνητος Αρχηγός της κατασκήνωσης και ο έχων το γενικό πρόσταγμα της γιορτής - η επαφή με αυτή την υπέροχη και ανέπαφη –ακόμα- φύση, μέσα στην οποία βρίσκονται οι παιδικές κατασκηνώσεις, συντείνουν στην οικοδόμηση φιλικών και ανθρώπινων σχέσεων μεταξύ των παιδιών, σχέσεων που θα τα συντροφεύουν ίσως σε όλη τη ζωή τους.
Τα αγόρια της κατασκήνωσης, χωρισμένα σε 10 ομάδες, των οποίων τα ονόματα παρέπεμπαν στην Παλαιά Διαθήκη, παρουσίασαν τραγούδια και μικρά θεατρικά έργα, που δίκαια ενθουσίασαν τους πολυάριθμους παρευρισκόμενους. Με ζωντάνια κι ευρηματικότητα, με άφθονο κι έξυπνο χιούμορ, δεν άφησαν τίποτα ασχολίαστο και εισέπραξαν το πιο θερμό χειροκρότημα των γονιών και των φίλων τους. Η φύση, το Μουντιάλ, οι διαφημίσεις, το internet, ήταν μόνο μερικές από τις πηγές έμπνευσης των παιδιών, που κατέδειξαν ότι ο θρησκευτικός χαρακτήρας της κατασκήνωσης δεν αποκόπτει τους κατασκηνωτές από τη σύγχρονη πραγματικότητα!
Ως «πολύτιμη προσφορά στα παιδιά, στους γονείς, στην κοινωνία» χαρακτήρισε την «εξαιρετική δουλειά» που γίνεται στις κατασκηνώσεις ο Δήμαρχος της Αίγινας κ. Π. Κουκούλης, που εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς τον παριστάμενο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Εφραίμ και προς όλους τους συντελεστές της κατασκήνωσης.
Παίρνοντας το λόγο ο Σεβασμιώτατος κ. Εφραίμ δεν παρέλειψε να εκφράσει ονομαστικά τις ευχαριστίες του προς τους ιερείς κ.κ. Αμφιλόχιο, Σάββα και Νεκτάριο, προς τον Αρχηγό κ. Γιώργο Μπήτρο, τους Υπαρχηγούς και όλους εκείνους που φροντίζουν και συνεισφέρουν στις κατασκηνώσεις. «Ο Δήμος είναι στυλοβάτης για τη λειτουργία της κατασκήνωσης» συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος ευχαριστώντας το Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο κ. Ν. Πτερούδη για το μάζεμα των σκουπιδιών και για την επάρκεια σε νερό.
Ο Σεβασμιώτατος ήταν αυτοκριτικός, όταν αναφερόμενος στη διαπίστωση ότι οι νέοι δεν είναι ιδιαίτερα κοντά στην Εκκλησία, δεν περιορίστηκε στο να αποδώσει τις ευθύνες στα ΜΜΕ ή σε εξωγενείς παράγοντες, αλλά μίλησε και για σκάνδαλα και λάθη από την πλευρά της Εκκλησίας. Ο Μητροπολίτης χαρακτήρισε τη θρησκεία ως το «μεγαλύτερο πολιτισμό» και την πίστη ως τον «πιο πολύτιμο θησαυρό» κι αναρωτήθηκε: «Είναι δυνατόν να φταίει η Εκκλησία, που φτάσαμε σήμερα σε αυτά τα χάλια;», μιλώντας για την έκπτωση των ηθικών αξιών και για τη γενικότερη κρίση, που μαστίζει την εποχή μας.
Αβέβαιο το μέλλον των κατασκηνώσεων;
Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου δέχεται το Ταμείο Εθνικού Στόλου να παρατείνει το μίσθωμα για τη χρήση του συγκεκριμένου χώρου από τις παιδικές κατασκηνώσεις, ενημέρωσε τους παριστάμενους ο Σεβασμιώτατος, που τόνισε ότι για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια συνεχούς λειτουργίας των κατασκηνώσεων «ψιθυρίζεται» ότι αυτός ο χώρος μπορεί ακόμα και να εκποιηθεί. «Θα σωθεί το κράτος αν πουληθεί η περιοχή;» αναρωτήθηκε ο Μητροπολίτης, που αναφέρθηκε σε σχετικό συμβουλευτικό πόρισμα κάποιας Επιτροπής. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Σεβασμιωτάτου οι βουλευτές της περιφέρειας, στους οποίους αμέσως αποτάνθηκε, «ήταν καθησυχαστικοί». «Είμαστε υποχρεωμένοι να κατεβούμε σε αγώνα, στο πεζοδρόμιο» είπε ο κ. Εφραίμ, που κατέληξε ότι «πρέπει τα παιδιά μας να συνεχίσουν να έρχονται στην κατασκήνωση, να χαίρονται και να ζούνε στη σημερινή κοινωνία έχοντας τα μηνύματα της Εκκλησίας και του Χριστού».
Αυτή η ενδεχόμενη «αξιοποίηση του χώρου» από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, έγινε αντικείμενο συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς αποτέλεσε μέρος της ενημέρωσης του Δημάρχου στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε την αμέσως επομένη ημέρα, τη Δευτέρα 12 Ιουλίου. Ο κ. Κουκούλης εξέφρασε την άποψη ότι είναι μια προοπτική «πάρα πολύ επιβαρυντική για την Αίγινα» και τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή συνηγορεί στην ανάγκη διατήρησης των κατασκηνώσεων σε αυτό «τον ανοιχτό χώρο, εξαιρετικού κάλλους». Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι –σύμφωνα με μια πρόχειρη έρευνα, που ο ίδιος πρόλαβε να κάνει- δεν «προκύπτει συγκεκριμένο ενδιαφέρον για την κατασκευή σπιτιών ή άλλων οικοδομημάτων» αλλά διαβεβαίωσε το σώμα ότι θα παρακολουθεί από κοντά το όλο ζήτημα: «Δεν το αφήσουμε το θέμα» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του.
Ετικέτες
Κατασκηνωσεις της Μητροπόλεως,
Μητρόπολη Υδρας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου