Αναδημοσιεύω παρακάτω αποσπάσματα από ένα άρθρο "ΤΑ ΜΑΜΟΥΘ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ…" του Γ. Βλοντάκη (Γεωπόνου Περιβαλλοντολόγου) το οποίο περιγράφει τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον και τον τοπικό κοινωνικό ιστό, η δημιουργία γκολφ στην ανατολική Κρήτη. Και διαπιστώνω πόσο επίκαιρο είναι για την περιοχή του Κρανιδίου.
Εδώ όλο το άρθρο του Γ. Βλοντάκης (Γεωπόνος - Περιβαλλοντολόγος) διαβάστε το είναι αξιόλογο.
Τα ΜΜΕ συνήθως υπερθεματίζουν σε τέτοιες προτάσεις. Για την Κρήτη υπάρχουν πολλά τέτοια σχέδια σε εξέλιξη, που προωθούνται απο μεγάλες (συνήθως πολυεθνικές) επιχειρήσεις, με την απροκάλυπτη υποστήριξη υπουργών (βλ. Σουφλιάς) κ.α. κυβερνητικών παραγόντων. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το σχέδιο για το Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό..
.............................
Περιβαλλοντικοί λόγοι
Αλλοίωση του τοπίου και άλλα προβλήματα στο φυσικό περιβάλλον, σπατάλη πόρων. Εγκαταστάσεις τέτοιου μεγέθους (…μαμούθ είπαμε…) προϋποθέτουν μεγάλης κλίμακας έργα, ενώ μόνο η κατασκευή των γηπέδων γκόλφ σημαίνει απομάκρυνση του επιφανειακού στρώματος του εδάφους με την υπάρχουσα βλάστηση και την εναπόθεση τεράστιου όγκου υλικών….. (πού άραγε);;;
..........................
Η συντήρηση του χλοοτάπητα απαιτεί εντατική χρήση αγροχημικών, (κυρίως εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα σε ποσότητες εξαπλάσιες ή εφταπλάσιες από αυτές της πιο εντατικής γεωργίας), που σταδιακά θα ρυπάνουν το έδαφος και τα υπόγεια νερά, και θα έχουν άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Μην ξεχνάμε τη μεγάλη κατανάλωση νερού για ντούς, πλύσιμο ρούχων κ.λ.π., των χιλιάδων προσωρινών (αλλά και κάποιων μόνιμων) κατοίκων αυτών των μικρών πόλεων και την αντίστοιχη παραγωγή στερεών και υγρών αποβλήτων.
Για το πρόβλημα, βέβαια, της επάρκειας του νερού της περιοχής, στις μελέτες εμφανίζεται μια «μαγική» λεξούλα: Αφαλάτωση. Υποτίθεται πως το πρόβλημα λύνεται με εγκαταστάσεις που βγάζουν το αλάτι από το (γειτονικό) θαλασσινό νερό.
...............................
Το πραγματικό «φιλέτο»
Σε βάθος χρόνου, λοιπόν, μπορεί η περιοχή να καταλήξει έρημος…..Στο μεταξύ, οι «επενδυτές» δεν θα έχουν βγεί χαμένοι, ακόμα και αν η προσέλευση πελατών δεν είναι η αναμενόμενη……κι αυτό γιατί η κερδοσκοπία της γής μαζί με τις επιδοτήσεις του «αναπτυξιακού» νόμου τους είναι αρκετά. Την υπεραξία της γής τη δημιουργούν απλά και μόνο με την ανακοίνωση των μεγαλεπίβολων σχεδίων τους: οι τιμές αυξάνονται κατακόρυφα, και με δεδομένο πως έχουν φροντίσει να εξασφαλίσουν άδειες οικοδόμησης στη γή που φροντίζουν να αγοράσουν για ένα κομμάτι ψωμί, απλά τη μεταπωλούν ακριβά….…. Εκεί είναι στην πραγματικότητα το κέρδος γι αυτούς.
................................
Κοινωνικοοικονομικοί λόγοι
Ας δούμε όμως και τον αντίλογο…Μήπως τα οφέλη για την τοπική κοινωνία είναι τέτοια ώστε αξίζει να τα «βάλουμε στη ζυγαριά»; Ηδη από την προηγούμενη παράγραφο φάνηκε πως οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις αλλοιώνουν μεσοπρόθεσμα το φυσικό περιβάλλον και το συγκεκριμένο τοπίο ενός τόπου, στα οποία βασίζεται κατά κύριο λόγο η προσέλκυση επισκεπτών.
...........................
Είναι όμως έτσι;
Ποιός εξασφαλίζει πως οι επιχειρηματίες θα προσλάβουν κόσμο από την περιοχή;
Πόσο θα κερδίσουν οι ντόπιοι υποψήφιοι προμηθευτές και μαγαζάτορες, όταν ο κανόνας σ’ αυτά τα συγκροτήματα είναι πως αποτελούν μια κλειστή κοινωνία, ένα είδος πολυτελούς «γκέτο», έναν ξένο θύλακα στην τοπική αγορά, με τα δικά του καταστήματα, εστιατόρια, σούπερ μάρκετ κ.λ.π., με προϊόντα που μπορούν να έρθουν από οπουδήποτε βρίσκονται φτηνότερα; Όταν σχεδόν όλος ο εξοπλισμός των εγκαταστάσεων προέρχεται από εργοστάσια πολυεθνικών, που βρίσκονται όχι μόνο εκτός Κρήτης αλλά συνήθως και εκτός Ελλάδας;
..........................................
4 σχόλια:
Οι Άγγλοι έχουν ένα ρητό που λέει
"δεν υπάρχει λόγος να κλαίς πάνω από το χυμένο γάλα"Το γκολφ δεν θα γινόταν αν οι άνθρωποι της περιοχής δεν ξεπουλούσαν τα κτήματά τους.Τώρα είναι αργά
ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ; ΝΑ ΣΚΥΨΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ; ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ . ΤΙ ΚΑΙ ΑΝΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΓΚΟΛΦ, ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ , ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΟΥΛΗΣΑΜΕ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΗΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ;;;; ……
Το γάλα δεν χύθηκε ακόμα.Κάποιοι βλέπουμε την καρδάρα να γέρνει.Οι μονάδες αυτές χτίζονται στο σκοτάδι των τοπικών κοινωνιών και τους προβολείς των διεθνων χρηματηστηρίων.Απλετο φώς σε ολες τις λεπτομέρειες ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας διάλογος.
Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον φίλο "sikam" κ με τον δευτερο ανώνυμο φίλο...! Αν δείξουμε αδιαφορία τώρα και πιστέψουμε ότι χάσαμε το παιχνίδι, τότε είμαστε σίγουρα χαμένοι! τώρα πρέπει να ενημερωθούμε με λεπτομέριες, να κανουμε διαλόγους, να διαφωτίσουν αυτοί που ξέρουν τους μη ενημερωμένους...! Να επισημάνω επίσης στον παραπάνω (πρώτο)ανώνυμο φίλο, πως αυτοί που πούλησαν, είναι σιντρυπτική μειωψηφία της περιοχής μας..! Δεν μπορεί όλοι οι υπόλοιποι να μείνουν αμέτοχοι σ ένα θέμα που αφορά κ θα επειρεάσει τις ζωές τους στο μέλλον...!!
Με εκτίμιση.... και χαρά για τον διάλογό μας... ανώνυμος!
Δημοσίευση σχολίου