Θεολογικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις στα τοπικά δρώμενα της Ερμιονίδας....
Δευτέρα 7 Απριλίου 2008
Τα "τέρατα" του πρωταθλητισμού
Θραύση κάνει το ντόπινγκ στη χώρα μας - ακόμα και έφηβοι ερασιτέχνες αθλητές κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών. Την ίδια στιγμή, κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες και πρωταθλητές του στίβου τονίζουν πως στο όνομα της κατάκτησης μεταλλίων σε Ολυμπιακούς, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα κλείνουν όλοι τα μάτια.
Τα στοιχεία από δύο διαφορετικές διεθνείς ερευνητικές εργασίες είναι αποκαλυπτικά:
Τρία στα 100 Ελληνόπουλα ηλικίας 16 ετών παίρνουν αναβολικά στεροειδή, ενώ το ποσοστό χρήσης απαγορευμένων ουσιών φτάνει το 4,3% μεταξύ των αθλούμενων τριτοετών φοιτητών.
H πρώτη μελέτη έγινε σε εφήβους 15 και 16 ετών σε 30 χώρες, ενώ η δεύτερη μεταξύ φοιτητών ηλικίας άνω των 21 ετών σε έξι χώρες (Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισραήλ). Σύμφωνα με τις μελέτες, το πρόβλημα αφορά περισσότερο τα αγόρια παρά τα κορίτσια, ενώ - ειδικά στους φοιτητές - σημαντικό ρόλο στη χρήση αναβολικών παίζει το αν έχουν έναν φίλο που παίρνει αναβολικά και το αν οι ίδιοι ήσαν πάντοτε πρόθυμοι να πάρουν συμπληρώματα για να τονώσουν τον οργανισμό τους και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.
Οι εταιρείες και τα κέρδη
«Ένας αθλητής που θέλει να φθάσει στην κορυφή είναι πολύ πιθανό να στραφεί κάποια στιγμή σε νόμιμες ή παράνομες ουσίες, διότι χωρίς αυτές είναι εκ φύσεως αδύνατον να τα καταφέρει», λέει ο ορθοπεδικός κ. Γιώργος Κατσιφαράκης, ειδικός στις αθλητικές κακώσεις. «Στην όλη υπόθεση, κουμάντο κάνουν οι μεγάλες εταιρείες και τα μεγάλα κέρδη. Αυτά που απαιτούν, για τα χρήματα που δίνουν δεν γίνονται χωρίς "βοήθεια"».
«Στην Ελλάδα το ντόπινγκ είναι ένα θέμα που "καίει", διότι η ίδια η πολιτεία είναι αυτή που επιζητεί μετάλλια και πρωταθλητές, οπότε ωθεί τους αθλητές να προσπαθούν να ξεπεράσουν τις δικές τους φυσικές δυνάμεις», προσθέτει ο κ. Γιώργος Σάπκας, αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπεδικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Για να συναγωνισθεί η Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου κατά γενική ομολογία οι αθλητές είναι ήδη ντοπαρισμένοι, πρέπει να ντοπαριστούν και οι Έλληνες, ειδάλλως δεν γίνεται τίποτα. Το σύστημα είναι το ίδιο σε όλο τον κόσμο: οι μεγάλες εταιρείες δίνουν πολλά χρήματα για τους αγώνες και θέλουν να βλέπει ο κόσμος ρεκόρ - και αυτό γίνεται μόνο με ντοπάρισμα που πρέπει να είναι ολοένα περισσότερο».
Το μυστικό του ντόπινγκ
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί το μυστικό του... καλού ντόπινγκ είναι να ξέρει κανείς πότε παύει μία ουσία ή μέθοδος να είναι ανιχνεύσιμη.
Και σε αυτό βοηθάει πολύ «το σύστημα να ενημερώνονται οι ομοσπονδίες για το πότε θα γίνει το αντιντόπινγκ κοντρόλ στους αθλητές, ώστε να ξέρουν και αυτοί πότε πρέπει να "κόψουν" τις ουσίες για να είναι "καθαροί" την επίμαχη ημέρα».
«Το ντόπινγκ δεν μπορεί να νικηθεί», τονίζει ο δρ Σταύρος Χάντζος, αθλητίατρος και γιατρός της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. «Μπορεί όμως να περιοριστεί με την επέκταση των αιφνιδιαστικών ελέγχων. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ουσίες δεν ανιχνεύονται εάν περάσουν 72 ώρες από τη λήψη τους, συνεπώς μόνον με τον αιφνιδιασμό υπάρχει περίπτωση να εντοπιστεί ένας ντοπαρισμένος αθλητής».
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα «σημάδια» που προδίδουν: ακμή, χοντρή φωνή, μεγάλο σαγόνι
Πέρα από τους ελέγχους και η μακροχρόνια ή μεγάλη χρήση απαγορευμένων ουσιών μπορεί να «προδώσει» έναν αθλητή. «Όταν βλέπεις έναν αθλητή που συμμετέχει μόνον σε μεγάλους αγώνες και στο μεσοδιάστημα σε κανένα μίτινγκ ή έναν άλλο που κερδίζει μετάλλιο σε μια μεγάλη διοργάνωση και μετά... εξαφανίζεται, αμέσως εγείρονται υπόνοιες πως παίρνει ουσίες», εξηγεί ο γιατρός κ. Γ. Κατσιφαράκης.
Εξίσου αποκαλυπτικές είναι και οι δραματικές αλλαγές στην εμφάνιση των αθλητών: μια γυναίκα λ.χ. χωρίς στήθος, με τριχοφυΐα ή με «ανδρικό σώμα» και βαθιά φωνή ή έναν άνδρα με απίστευτη αύξηση της σωματικής διάπλασης, με πρόωρα γερασμένο πρόσωπο με υπερμεγέθες σαγόνι ή με αφύσικα λεπτή φωνή - «και οι αλλαγές αυτές συνήθως είναι μη αναστρέψιμες», κατά τον κ. Χάντζο.
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά τα ύποπτα συμπτώματα. Πρόσφατα, 20χρονος Έλληνας πρωταθλητής του στίβου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για διόγκωση του προστάτη του που οφειλόταν σε υπερβολική χρήση αναβολικών, ενώ γνωστή Ελληνίδα πρωταθλήτρια του στίβου διαπιστώθηκε ότι από την ίδια αιτία παρουσίαζε υπερβολική διόγκωση των έξω γεννητικών οργάνων της. Ένα άλλο σημείο που «προδίδει» είναι η... εφηβική ακμή που δεν λέει να αποχωριστεί αρκετές από τις πρωταθλήτριές μας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου