Εύγε!!! Αυτή είναι πρόταση με προοπτική και πάλι, Εύγε!!!
Απολύτως εφικτή ...δείτε στο τέλος γιατί.......
Το βρήκαμε στην .... Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης
Οι 4 τεχνητές λίμνες (Συνέχεια από το προηγούμενο).
Για να δούμε λοιπόν τι θα έφτιαχνε ο κάθε φιλοπρόοδος και δημιουργικός λαός:
Του Βασίλη Γκάτσου
Με κόκκινο η θέση του φράγματος. Ύψος 60 μέτρα. Όταν γεμίσει πλήρως η λίμνη (πίλα που λέμε) θα έχει την έκταση της μπλε γραμμής η οποία ταξιδεύει στην ισοϋψομετρική γραμμή των 200 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Τότε η λίμνη θα έχει μήκος γύρω στα 4500 μέτρα, μέσο πλάτος 350 μέτρα και στο μέσο της το πλάτος θα φτάνει τα 800 μέτρα. Το βάθος κοντά στο φράγμα θα είναι 60 μέτρα, μέχρι την κύρια λεκάνη 50, στο μεγαλύτερο υπόλοιπο γύρω στα 30-40 μέτρα. Αρκετά βαθιά λίμνη. Μέσο βάθος γύρω στα 30 μέτρα και μέγιστη χωρητικότητα 45 000 000 κ.μ. Νερό αρίστης ποιότητας! Ούτε στο όνειρό μας δηλαδή.
Μα θα γεμίσει ποτέ;
Η λεκάνη απορροής που τροφοδοτεί την Τεχνητή Λίμνη Μονής Αυγού είναι περίπου 130 000 στρέμματα. Μία βροχόπτωση ύψους 150 χιλιοστών του μέτρου, που δεν είναι και σπάνια, θα σπρώξει στη λίμνη περί τα 20 000 000 κ.μ. νερού. Ένα πολύ καλό υδρολογικό έτος με συνολική βροχόπτωση 500 χιλιοστών, θα σπρώξει 50 000 000 κ.μ. νερού. Να μην ξεχνάμε ότι η μελέτη "Ανάβαλος στην Ερμιονίδα" μιλάει για άρδευση 22000 στρεμμάτων με περίπου 400 κ.μ./στρέμμα το χρόνο, δηλαδή γύρω στα 9 000 000 κ.μ. νερό το χρόνο (και αυτά τα θέλουμε γιατί υπάρχουν και χρονιές μεγάλης ανομβρίας στη περιοχή μας και είναι απολύτως απαραίτητα).
Αισθητική της Λίμνης: Περιμετρικά τεράστια πλατάνια, λεύκες, δάφνες κ.λ.π.,όπως είναι το ρέμα από Μαρμαράδικο Σοφικίτη και κάτω. Φυσικά κατάλληλη για όλα τα αθλήματα.
Τεχνητή Λίμνη Ειλεών. Βλέπε σχέδιο στον χάρτη.
Με κόκκινο η θέση του φράγματος. Ύψος 40 μέτρα. Όταν γεμίσει πλήρως η λίμνη (πίλα που λέμε) θα έχει την έκταση της μπλε γραμμής η οποία ταξιδεύει στην ισοϋψομετρική γραμμή των 150 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Τότε η λίμνη θα έχει μήκος γύρω στα 2800 μέτρα, μέσο πλάτος 300 μέτρα.Το βάθος κοντά στο φράγμα θα είναι 40 μέτρα, μέχρι την κύρια λεκάνη 30. Μέσο βάθος γύρω στα 20 μέτρα και μέγιστη χωρητικότητα 15 000 000 κ.μ. νερό αρίστης ποιότητας! Ούτε στο όνειρό μας δηλαδή.
Μα θα γεμίσει ποτέ;
Η λεκάνη απορροής που τροφοδοτεί την Τεχνητή Λίμνη Ειλεών είναι περίπου 40 000 στρέμματα. Μία βροχόπτωση ύψους 150 χιλιοστών του μέτρου, που δεν είναι και σπάνια, θα σπρώξει στη λίμνη περί τα 6 000 000 κ.μ. νερού. Ένα πολύ καλό υδρολογικό έτος με συνολική βροχόπτωση 500 χιλιοστών, Θα σπρώξει 18 000 000 κ.μ. νερού.
Αισθητική της Λίμνης: Περιμετρικά τεράστια πλατάνια, λεύκες, πεύκα, δάφνες κ.λ.π.
Τεχνητή Λίμνη Ρορού Ποταμού. Βλέπε σχέδιο στον χάρτη.
Με κόκκινο η θέση του φράγματος. Ύψος 40 μέτρα. Όταν γεμίσει πλήρως η λίμνη (πίλα που λέμε) θα έχει την έκταση της μπλε γραμμής η οποία ταξιδεύει στην ισοϋψομετρική γραμμή των 80 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Τότε η λίμνη θα έχει μήκος γύρω στα 2000 μέτρα, μέσο πλάτος 250 μέτρα.Το βάθος κοντά στο φράγμα θα είναι 40 μέτρα. Μέσο βάθος γύρω στα 20 μέτρα και μέγιστη χωρητικότητα 10 000 000 κ.μ. νερό αρίστης ποιότητας! Ούτε στο όνειρό μας δηλαδή.
Μα θα γεμίσει ποτέ;
Η λεκάνη απορροής που τροφοδοτεί την Τεχνητή Λίμνη Ρορού Ποταμού είναι περίπου 20 000 στρέμματα. Μία βροχόπτωση ύψους 150 χιλιοστών του μέτρου, που δεν είναι και σπάνια, θα σπρώξει στη λίμνη περί τα 3 000 000 κ.μ. νερού. Ένα πολύ καλό υδρολογικό έτος με συνολική βροχόπτωση 500 χιλιοστών, Θα σπρώξει 9 000 000 κ.μ. νερού.
Αισθητική της Λίμνης: Περιμετρικά πλατάνια, λεύκες, πεύκα, δάφνες κ.λ.π.
Τεχνητή Λίμνη Μεγάλου Ποταμού. Δύσκολος ο προσδιορισμός της λόγω μεγάλης κλίσης, όμως εφικτός. Λίγο μικρότερη από του Ρορού Ποταμού.
Έτσι η Ευρύτερη Περιοχή μας θα ανακτήσει το 60% των νερών της βροχής που φεύγουν κάθε χρόνο στη θάλασσα. Με δέκα ακόμη μικρά φράγματα στα πιο "νεράτα" ρέματα θα ανακτήσει κάι άλλο 10%, ενώ ο υδροφόρος ορίζοντας θα ανακάμψει θεαματικά εντός ολίγων ετών.
Αυτά είναι έργα δημιουργικών προοδευτικών ανθρώπων την αριστεράς, του κέντρου, της δεξιάς, αδιάφορο. Το νερό είναι του Θεού και για όλους τους ανθρώπους. Αμφιβάλλετε ότι αν τον τόπο μας τον κατοικούσαν Ισραηλίτες ή Ολλανδοί δεν θα είχαν φτιάξει αυτές τις λίμνες πριν 50 χρόνια;
Έτσι περνώντας με το ελικόπτερό μας για Ερμιόνη θα βλέπουμε από ψηλά την τετράλιμνο περιοχή μας και με καμάρι θα λέμε: Αυτό το σωτήριο έργο έγινε από τον Δήμαρχο ......... Ερμιόνιδας, τον Δήμαρχο......... Τροιζηνίας, τον Δήμαρχο Επιδαύρου και τον Περιφερειάρχη.......... .
Για τέτοια έργα μένει το όνομα του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη στη μνήμη του λαού.
Σημείωση: Η παρουσίαση αυτή δεν είναι μελέτη αλλά ούτε και όραμα. Είναι αυτό που όλοι συζητάμε καθημερινά, το αυτονόητο που το έχουμε κάνει άπιαστο όνειρο. Τα φράγματα μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλα, μπορεί να μη δεχθούν ποτέ τέτοιες ποσότητες νερού. Έχει η Περιφέρεια, έχουν τα Υπουργεία αρμόδιες υπηρεσίες που μετρούν, ερευνούν, σχεδιάζουν και υλοποιούν αναζητώντας χρηματοδότηση. Αλλά χωρίς παρακίνηση και διεκδίκηση από τον Δήμο μας και κυρίως από τις οργανωμένες δυνάμεις των Αγροτών μας, κανένας δεν θα μας δώσει ποτέ σημασία.
Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος
Προς επιβεβαίωση όλων των παραπάνω σας παραθέτω το παρακάτω βίντεο από το ποτάμι που περνάει κάτω από το Μοναστήρι του Αυγού και διασχίζει τον κάμπο των Ιρίων.
3 Μαρτίου 2014 Καθαρά Δευτέρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου