Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Ο Θεός επιθυμεί αυτή τη νηστεία.

Προφήτης ΗΣΑΪΑΣ 58, 1-11

Ησ. 58,1 Φωναξε με όλην σου την δύναμιν, μη λυπηθής την φωνήν σου· ύψωσε και δυνάμωσε την φωνήν σου σαν μεγαλόφωνον σάλπιγγα και, ειπέ καθαρά στον λαόν μου τα αμαρτήματά των και στους απογόνους του Ιακώβ τας παρανομίας των.


Ησ. 58,2 Αυτοί κάθε ημέραν ζητούν να με εύρουν. Επιθυμούν να μάθουν τας εντολάς μου. Σαν λαός, ο οποίος έχει τάχα τηρήσει δικαιοσύνην εις την ζωήν του, και δεν έχει εγκαταλείψει ποτέ τας εντολάς του Θεού, ζητούν τώρα από εμέ δίκαιον κρίσιν εναντίον των εχθρών των.

Θέλουν να πλησιάσουν τον Θεόν εν τη επιθυμία να εύρουν προστασίαν

Ησ. 58,3 και λέγουν· Διατί, όταν ενηστεύσαμεν, δεν επρόσεξες την νηστείαν μας; Εταπεινώσαμεν εν μετανοία τας ψυχάς μας και συ δεν ηθέλησες να λάβης γνώσιν. Δεν θα σας επροσεξα, όταν επράττετε αυτά, λέγει ο Κυριος, διότι και κατά τας ημέρας των νηστειών σας επραγματοποιούσατε τα ιδικά σας εγωϊστικά θελήματα. Κατεπιέζατε δε και ετραυματίζατε όλους εκείνους, που ήσαν υποχείριοί σας.


Ησ. 58,4 Εάν, καθ' ον χρόνον νηστεύετε, εκτρέπεσθε εις φιλονεικίας και εις μάχας, και με τους γρόνθους σας κτυπάτε και ταπεινώνετε τον άσημον και ανισχυρον, είναι ματαία και ανωφελής η νηστεία σας. Προς τι λοιπόν να νηστεύετε, όπως νηστεύετε σήμερον, δια να ακουσθή η έντονος κραυγή σας από εμέ;


Ησ. 58,5 Εγώ δεν εξέλεξα και δεν ενέκρινα αυτού του είδους την νηστείαν. Δεν μου είναι ευάρεστος η ημέρα, κατά την οποίαν ο άνθρωπος με μίαν τέτοιαν νηστείαν ταπεινώνει τον εαυτόν του. Ούτε, εάν από την πολλήν νηστείαν κάμψης τον τράχηλόν σου, ωσάν τον κρίκον, και στρώσης να κοιμηθής επάνω εις στάκτην, ούτε αυτήν την κακουχίαν σας δεν ημπορείτε να την χαρακτηρίσετε ως νηστείαν δεκτήν από εμέ.


Ησ. 58,6 Δεν εξέλεξα και δεν ώρισα εγώ τέτοιαν νηστείαν, λέγει ο Κυριος, αλλά λύε κάθε δεσμόν και σύνδεσμον με την αδικίαν. Ακύρωσε και σχίσε τας διεστραμμένας συμφωνίας, τας οποίας συ δια βίας και εξαναγκασμού έχεις συνάψει με τους άλλους.Στείλε ελευθέρους τους συντετριμμένους από τον πόνον και την συμφοράν, και κάθε συμβόλαιον αδίκου συναλλαγής σχίσε το.


Ησ. 58,7 Κοβε το ψωμί σου και μοιράσου το με τον πτωχόν. Βαλε αστέγους στον οίκόν σου, εάν ίδης γυμνόν ένδυσέ τον. Και απέναντι των οικείων σου μη δείξης αδιαφορίαν και καταφρόνησιν.


Ησ. 58,8 Εάν τηρήσης αυτά, τότε θα αναλάμψη σαν της αυγής χαρούμενον το φως της ειρήνης και της χαράς σου. Ταχέως θα ανατείλη η θεραπεία των πληγών σου και θα άποκα-τασταθή η υγεία σου. Εμπροσθέν σου θα προπορεύεται η αρετή σου, η δε δόξα του Θεού θα σε περιβάλλη πάντοτε.


Ησ. 58,9 Τοτε, δια της ειλικρινούς προσευχής θα φωνάξης προς τον Θεόν, και ο Θεός θα σε ακούση. Καθ' ην στιγμήν ακόμη συ θα προσεύχεσαι προς αυτόν, εκείνος θα σου απαντήση· Ιδού εγώ είμαι παρών, ευρίσκομαι κοντά σου. Και ταύτα, εάν αφαίρεσης και σταματήσης κάθε άδικον καταπίεσιν, κάθε εμπαικτικην και απειλητικήν χειρονομίαν, κάθε λόγον γογγυσμού.


Ησ. 58,10 Εάν δώσης με όλην σου την καρδιά ψωμί στον πεινασμένον, εάν χορτάσης μίαν ψυχήν, η οποία ευρίσκεται εις κατάστασιν ταιτεινώσεως και πόνου. Τοτε, μέσα στο σκοτάδι της θλίψεώς σου θα ανατείλη το φως της χαράς και της ειρήνης σου. Και το σκοτάδι της πλάνης και της αθλιότητός σου θα μεταβληθή και θα λάμψη σαν το φως της μεσημβρίας.


Ησ. 58,11 Τοτε ο Θεός θα είναι πάντοτε μαζή σου. Θα χόρτασης, όπως επιθυμεί η ψυχή σου, και αυτά τα οστά σου θα ευφρανθούν και θα γίνουν ισχυρότερα, θα είσαί κήπος θαλλερός γεμάτος μεθυστικά άνθη, σαν πηγή από την οποίαν ποτέ δεν λείπει το νερό. Και τα οστά σου σαν δροσερό χορτάρι θα αναπτυχθούν, θα είναι ισχυρά και χονδρά και θα κληρονομήσης γενεάς γενεών.


3 σχόλια:

modern father είπε...

ΓΕΡΟΝΤΑ ΜΟΥ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΤΑ ΒΙΩΝΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ...ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΗΡΥΤΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ!
ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟ ΦΙΛΗΜΑ ΠΟΛΛΟΙ ΗΓΑΠΗΣΑΝ ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΠΡΟΔΟΤΗΝ ΟΥΔΕΙΣ!Ο Υ Δ Ε Ι Σ!
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΝΗΣΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΡΩΣ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΣΧΛΕΙΣΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΠΛΑΝΟ ΣΟΥ!
ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΣΩΤΗΡΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΝΟΝ ΠΕΡΝώΝΤΑΣ ΠΟ ΤΟ ΠΡόΣΩΠΟ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ...ΤΟΤΕ ΕΙΣ ΜΑΤΙΝ ΚΟΠΙώΜΕΝ!

π. Θεμιστοκλής είπε...

Ξέρεις, πάτερ Ιερόθεε, ότι όσοι θέλουμε να συναντήσουμε το Θεό, στην πραγματική του διάσταση, δεν πρέπει να μείνουμε στην τυπολατρία. Δεν ωφελεί η νηστεία των τροφών αν δεν συνοδεύεται από την αποφυγή αδικιών, την περιποίηση των πτωχών, την συμπάθεια των ξένων, την μερίμνα των αρρώστων, την αποφυγή της κατάκρισης, την απομάκρυνση από τις συκοφαντίες, την αγάπη προς τον άλλο, όπως είναι.

modern father είπε...

ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΑ...ΟΤΑΝ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΑΚΑΤΑΠΑΥΣΤΑ ΧΤΥΠΑ???