Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2008

Ο έλεγχος της "εξουσίας" και η κατάχρηση της


Ιωάννης ο Πρόδρομος

Η αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του

Όλοι πρέπει να τιμούμε τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και ιδιαίτερα οι "προοδευτικοί" αυτού του τόπου. Διότι αποκεφαλίστηκε για τα πιστεύω του, είπε αυτό που ο Θεός θέλει από τους ανθρώπους. Σήμερα αυτό ζητούν όλοι, να λένε την γνώμη τους, τα πιστεύω τους, χωρίς να αποκεφαλίζονται. Κάποιος το δίδαξε αυτό με την ζωή του, ας το θυμόμαστε. Και θα συνεχίσουμε με περισσότερη δύναμη, ιδιαιτέρως οι άνθρωποι της Εκκλησίας, να λέμε στους ανθρώπους τη θέλει ο Θεός από εμάς, έστω και αν χρειαστεί να "πέσουν κεφάλια", έτσι είμαστε μαθημένοι εμείς, να δίνουμε το αίμα μας για τα πιστεύω μας।

"Ουκ έξεστί σοι έχειν , την γυναίκα του αδελφού σου"

।1। Δεν σου επιτρέπεται από το νόμο του Θεού να έχεις τη γυναίκα του αδελφού σου, ό όποιος ζει ακόμα। Λόγια του Τιμίου Προδρόμου, πού αποτελούσαν μαχαιριές στις διεφθαρμένες συνειδήσεις του βασιλιά Ηρώδη Άντίπα και της παράνομης συζύγου του Ηρωδιάδος, πού ήταν, γυναίκα του αδελφού του Φιλίππου। Ό Ηρώδης, μη άνεχόμενος τους ελέγχους του Προδρόμου, τον φυλάκισε। Σε κάποια γιορτή όμως των γενεθλίων του, ό Ηρώδης υποσχέθηκε με όρκο να δώσει στην κόρη της Ηρωδιάδος ό,τι ζητήσει, διότι του άρεσε πολύ ό χορός της। Τότε ή αιμοβόρος Ηρωδιάς είπε στην κόρη της να ζητήσει στο πιάτο το κεφάλι του Ιωάννη। Πράγμα πού τελικά έγινε।

Έτσι, ό ένδοξος Πρόδρομος του Σωτήρα θα παραμένει στους αιώνες υπόδειγμα σε όλους όσους θέλουν να υπηρετούν την αλήθεια και να αγωνίζονται κατά της διαφθοράς, ανεξάρτητα από κινδύνους και θυσίες।

Ο Αγ. Ιωάννης ο Πρόδρομος γεννήθηκε από τον ιερέα Ζαχαρία και την Ελισάβετ. Μέχρι τα 30 του χρόνια έζησε ζωή ασκητική στην έρημο, η οποία ήταν αφιερωμένη στην προσευχή και την πνευματική ολοκλήρωση. Τα ρούχα του ήταν από τρίχες καμήλας και στην μέση του φορούσε δερμάτινη ζώνη, ενώ την τροφή του αποτελούσαν βλαστάρια χόρτων και άγριο μέλι.Με την άσκηση και την αρετή απέκτησε όλα τα προσόντα του επιβλητικού και διαπρυσίου κήρυκα του Θείου λόγου। Καυτηρίαζε τη φαρισαϊκή, αλαζονική έπαρση και την ψυχική σκληρότητα. Η διδασκαλία του, που συνοψίζεται στη γνωστή φράση μετανοείτε, ήγγικε γαρ η βασιλεία των Ουρανών, ήταν ουσιαστικά η προετοιμασία της έλευσης του Ιησού Χριστού. Αξιώθηκε μάλιστα να βαπτίσει το Χριστό, τον Υιό του Θεού.Ο Ιωάννης έλεγχε με δριμύτητα τον τοπικό άρχοντα της Ιουδαίας για την ανήθικη σχέση του με την γυναίκα του αδελφού του με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να αποκεφαλιστεί. Το άγιο σώμα του ενταφιάστηκε με τιμές από τους μαθητές του και συγκαταλέχθηκε στην χορεία των μεγάλων Αγίων της Εκκλησίας μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: