Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

Στερνή μου γνώσει να σ’ είχα πρώτα.


Παρακολουθώντας τις ειδήσεις των τελευταίων ημερών, διαπίστωσα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές τουριστικές περιοχές της πατρίδας μας, από τουρίστες που δεν σέβονται απολύτως τίποτα.


Έχουν καταντήσει χειρότεροι από τα ζώα, μεθούν, διασκεδάζουν σε ξέφρενους ρυθμούς, γυμνώνονται στη μέση του δρόμου, τρομοκρατούν τους καταστηματάρχες και έχουν χάσει κάθε μέτρο και ευπρέπεια.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι αυξάνονται συνεχώς οι περιοχές που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα. Δεν είναι δηλαδή μεμονωμένα περιστατικά. Είναι γεγονότα που εξαπλώνονται μέρα με τη μέρα.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους τουρίστες είναι νεολαίοι, οι οποίοι θέλουν να ζήσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα, στην χώρα του «όλα επιτρέπονται» έτσι τουλάχιστον διαφημίζουν τα τουριστικά γραφεία την Ελλάδα μας, χωρίς φραγμούς και απαγορεύσεις, χωρίς κανόνες.

Η ασυδοσία αυτών των ανθρώπων δεν παρουσιάστηκε από την μία στιγμή στην άλλη. Είναι αποτέλεσμα τις ηθικής χαλαρότητας πολλών χρόνων. Αφήσαμε λίγο τα πράγματα να ξεφύγουν με το πρόσχημα της «προόδου». Κάναμε υποχωρήσεις με το πρόσχημα της «ελευθερίας»,. Αναθεωρήσαμε «παλιές και σκουριασμένες» ηθικές αξίες με το πρόσχημα της οικονομικής ανάπτυξης, για μια καλύτερη ζωή και χρόνο με το χρόνο η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχό μας. Αντί να έχουμε καλύτερη ζωή έχουμε πολύ χειρότερη, παρά την οικονομική ανάπτυξη.

Δεν επιτυγχάνονται όλα με τα χρήματα. Όποιοι πίστεψαν σε αυτό πλανήθηκαν οικτρά.

Όταν μια κοινωνία αρχίζει να «πουλάει» για λίγα ευρωδολάρια τις ηθικές αξίες της, τους θεσμούς της, τους κανόνες της, τους νόμους της, τότε είναι καταδικασμένη να «αγοράσει» θάνατο, ασυδοσία, ναρκωτικά, γύμνια, ηθική κατάπτωση και ανηθικότητα.

Κάποιοι πριν τριάντα χρόνια περίπου, στη δεκαετία του 80, αντιδρούσαν στην «εισβολή» όλων αυτών των «επιδρομέων».

Κάποιοι πριν τριάντα χρόνια δε ήθελαν να δώσουν «γη και ύδωρ» στο βωμό του νεοπλουτισμού, της δήθεν ελευθερίας και προόδου, τις αξίες, τα ιδανικά, την πίστη των ανθρώπων αυτού το τόπου.

Η Εκκλησία αντιδρούσε στην ασύδοτη και ανεξέλεγκτη εισροή τουριστών που δεν σέβονταν τους θεσμούς, τις αξίες και τα ιδανικά των ανθρώπων του τόπου που επισκέπτονταν.

Η Εκκλησία αντιδρούσε γιατί από την εμπειρία της γνώριζε που θα οδηγηθούν τα πράγματα.

Η Εκκλησία γνωρίζει ότι οι άνθρωποι χωρίς Θεό είναι χειρότεροι από τα ζώα στη συμπεριφορά τους.

Το διαπιστώνουμε άλλωστε τώρα όλοι μας.

Τα γεγονότα είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της ηθικής κατάπτωσης των ανθρώπων που έχουν αποβάλλει το Θεό από την ζωή τους. Και η κατρακύλα δεν έχει τέρμα. Θα δούμε πολλά ακόμα.

Δικαίωμα τους θα μου πείτε. Ναι πράγματι δικαίωμα τους, και δικό μας δικαίωμα είναι να υπενθυμίζουμε ότι αυτός ο δρόμος της ακολασίας και της ανηθικότητας καταστρέφει τον άνθρωπο, το εξομοιώνει με τα ζώα.

Ενώ ο δρόμος του Θεού, η Εκκλησία εξυψώνει τον άνθρωπο και τον χαριτώνει τον κάνει πολίτη της βασιλείας του Θεού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: