Κυριακή 13 Απριλίου 2008

Ο Μέγας Βασίλειος μιλάει για την τοκογλυφία

Ομιλία εις μέρος του 14ου ψαλμού και κατά των τοκιζόντων
(Μ. Βασιλείου, Ομιλία 3η)


1. Χθες, όταν σας εξηγούσαμε τον 14ο ψαλμό, δεν επετράπη από την ώρα να φθάσουμε στο τέλος του λόγου. Τώρα δε ήλθαμε σαν ευγνώμονες οφει­λέτες για να εξοφλήσουμε τους υπόλοιπους στίχους του ψαλμού. Και αυτό που παραλείψαμε είναι μι­κρό βέβαια στο να το ακούσουμε, ώστε να φανεί έ­τσι δα, και πιθανώς στους πολλούς ακόμη θα διέφυ­γε της προσευχής, ώστε να νομισθεί ότι τίποτε δεν έχει παραλειφθεί από τον ψαλμό. Επειδή όμως κατανοήσαμε καλώς ότι η μικρή αυτή φράση έχει με­γάλη σημασία για τα βιοτικά πράγματα, ενομίσαμε ότι πρέπει να παρουσιάσουμε το χρήσιμο από την εξέταση.

Δεν πρέπει να δανείζουμε με τόκο

Υπογραμμίζοντας με τον λόγο του ο προφήτης τον τέλειο άνθρωπο, εκείνον που πρόκειται να βαδίσει την σταθερή ζωή, απαρίθμησε μεταξύ των κατορθωμάτων και το΄ «Να μη δανείζει τα χρήματά του με τόκο». Σε πολλά μέρη της Αγίας Γρα­φής έχει κατηγορηθεί ως αμαρτία αυτό. Και ο Ιεζε­κιήλ μεταξύ των μεγάλων κακών τοποθετεί το να λαμβάνει κανείς τόκο και πλεόνασμα (Ιεζ. 18, 8)΄ και ο νόμος κατηγορηματικώς απαγορεύει: «Δεν θα δανείσεις με τόκο τον αδελφό σου και τον πλησίον σου» (Δευτ. 23, 20). Και πάλιν λέγει: «Δόλος με δό­λο, και τόκος με τόκο» (Ιερ. 9, 6). Και για την πόλη που είναι πλούσια σε πλήθος αμαρτιών τί λέγει ο ψαλμός; «Δεν έλειψε από τις πλατείες αυτής τό­κος και δόλος» (Ψαλμ. 54, 12). Και τώρα χαρακτηριστικό της τελειοποιήσεως του ανθρώπου εθεώρησε αυτό το ίδιο ο προφήτης λέγοντας: «Τα χρήματά του δεν τα εδάνεισε με τόκο».

Ο τόκος είναι υπερβολική απανθρωπία

Διότι πράγματι είναι υπερβολική απανθρωπία ο μεν ένας να στερείται και των αναγκαίων και να ζη­τεί δάνειο για να παρηγορηθεί στην ζωή, ο δε άλλος να μην αρκείται στο κεφά­λαιο, αλλά να επινοεί από τις συμφορές του πτω­χού νέα κέρδη για τον εαυτό του και να συγκεντρώ­νει πλούτο. Και ο μεν Κύριος λοιπόν σαφέστατα μας διατάσσει λέγοντας: «Και να μη περιφρονήσεις αυτόν που θέλει να δανεισθεί από σένα χωρίς τό­κο» (Ματθ. 5, 42). Ο φιλάργυρος όμως βλέποντας κάποιον άνδρα να λυγίζει από την ανάγκη, να τον ικετεύει μπροστά στα πόδια του -ώστε τί ταπεινό να μη κάνει εμπρός του; τί να μη λέγει με τις παρακλήσεις του;- ακόμη δεν τον ελεεί.

Η περιγραφή της απάτης του τοκογλύφου

Εστω και αν κάνει πράξεις αναξιοπρεπείς, δεν υπολογίζει την φύση, δεν υποχωρεί στις ικεσίες, αλλά στέκεται ά­καμπτος και αμείλικτος΄ δεν υποχωρεί στις δεή­σεις, δεν λυγίζει στα δάκρυα, επιμένει στην άρνη­ση, και ορκίζεται και καταράται τον εαυτόν του, διότι πράγματι ευρίσκεται σε παντελή έλλειψη χρημάτων, και ερευνά και αυτός μήπως εύρει κάποιον από τους δανειστές, και βεβαιώνει με τους όρκους το ψεύδος του, αποκτώντας σαν κακό παρεμπόρευμα της κα­κίας την επιορκία. Και όταν εκείνος που ζητεί το δάνειο υπενθυμίσει τους τόκους, και ομιλήσει για υποθήκες, τότε, αφού κατεβάσει τα φρύδια του και χαμογελάσει, ίσως να θυμηθεί κάποια πατρική φι­λία, και τον αποκαλεί γνώριμο και φίλο, και λέγει: «Θα δούμε εάν έχω κάπου φυλαγμένα χρήματα. Υ­πάρχει όμως κάποια παρακαταθήκη ενός φίλου μου ανδρός, που μου την παρέδωσε για να την τοκίσω. Αλλ' εκείνος δεν ώρισε βαρείς τόκους γι' αυτό. Ε­γώ θα τους ελαττώσω κατά τι, και θα σου τα δώσω με χαμηλότερο τόκο».

Διαβάστε εδώ όλη την ομιλία.


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΟΤΙ Η ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ ΕΊΝΑΙ ΑΜΑΡΤΊΑ...

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΛΙΔΗΣ είπε...

Εύχεστε Πάτερ μου, για μία αχρεία και άθλια ψυχή που το μόνο που κατάφερε στη ζωή της είναι το να πληγώσει και ποτίσει δηλητίριο τις ψυχές των οικίων του μα κυρίως της συζήγου και του παιδιού που απόκτησαν. Εύχεστε να δώσει ο Θεός, να νοιώσω τον ίδιο μα και περισσότερο πόνο που έκανα να νοιώσουν οι άνθρωποί μου. Εύχεστε επίσης, να μου χαρίσει ο Κύριος Ιησούς Χριστός, την επιστροφή στην αγκαλιά Του και την ενότητα της Πίστεως.

Σας ευχαριστώ...

π. Θεμιστοκλής Στ. Μπάζος είπε...

Αγαπητέ Γιώργο μην ζητάς από το Θεό της Αγάπης να σε τιμωρήσει. Ζήτα Του να σε ελεήσει και να σε σκεπάσει με την Χάρη Του. Επίσης ευχήσου και για μας στον Κύριο μας να μην μας εγκαταλείψει παρ’ όλες τις αμαρτίες μας.

Καλή Ανάσταση.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΛΙΔΗΣ είπε...

Μα δεν ζητώ Πάτερ μου την τιμωρία μα την λύτρωση δια του πόνου. Δεν ξέρω γιατί μα το νοιώθω έτσι. Ας γίνει όμως το θέλημα Του το άγιο. Τα δικά μου λόγια, δεν είμαι βέβαιος μα έχω την αίσθηση, πως είναι πλάνη όποια μορφή κι αν έχουν.

Σ' ευχαριστώ για τα λόγια και την προσοχή σου.

Ασπάζομε τη δεξιά σου
Γιώργος