Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου 2008

Η ανακοίνωση της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου


Η απάντηση της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου

Πηγή ΡΟΜΦΑΙΑ

Γράφει ο/η Αιμίλιος Πολυγένης

Απάντηση με Ανακοίνωση δίνει η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, Αγίου Όρους, σχετικά με το θέμα του Μετοχίου της Λίμνης Βιστωνίδας.


Στην ανακοίνωση της η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου αναφέρεται σε αποφάσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και σε Εισαγγελικές Διατάξεις από τις οποίες δεν διαπιστώθηκε τίποτα μεμπτό.

Τέλος η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου στην ανακοίνωση της καταλήγει, πως «προσκαλούμε όσους επιθυμούν να επισκεφθούν την Ιερά μας Μονή για να διαπιστώσουν το έργο που επιτελείται».


Η Ανακοίνωση της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου έχει ως εξής:

Με μεγάλη αίσθηση ευθύνης απέναντι πρωτίστως στον Θρησκευόμενο ελληνικό λαό, αλλά και στην χιλιετή παρουσία της Ιεράς μας Μονής και προκειμένου να ακουστεί η αλήθεια σχετικά με το θέμα του Μετοχίου της Λίμνης Βιστωνίδας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η Λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις άνηκαν συνεχώς από το 1080 και μέχρι της μεταβιβάσεως αυτών στο Δημόσιο στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.

Τα δικαιώματα της Μονής στηρίζοντας σε αποφάσεις Βυζαντινών αυτοκρατόρων τις οποίες σεβάστηκαν οι Οθωμανοί και επιβεβαιώνονταν με πατριαρχικές αποφάσεις.

Μετά την απελευθέρωση και συγκεκριμένα το 1924 εκδόθηκε νομικό διάταγμα, με το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο αναγνώρισε τα δικαιώματα της Μονής και παραιτήθηκε από κάθε τυχόν αξιώσεις του επί της Λίμνης και για το λόγο αυτό η Μονή παραχώρησε στο Ελληνικό Δημόσιο 25.000 στρέμματα στην Χαλκιδική για την εγκατάσταση των προσφύγων.

Σήμερα στην περιοχή αυτή είναι η πόλη των προσφύγων Ν. Τρίγλια.

Το 1994 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης αμφισβήτησε τα δικαιώματα της Μονής επί της νησίδας Αντά Μπουρού.

Το θέμα ήλθε στο κατά νόμο Αρμόδιο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων, το οποίο με ομόφωνη απόφαση το 1998 αναγνώρισε τα δικαιώματα της Ιεράς Μονής.

Ακολούθησαν και άλλες γνωμοδοτήσεις του ως άνω Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, οι οποίες έγιναν δεκτές με αντίστοιχες Υπουργικές Αποφάσεις (από το 1998 μέχρι και το 2004).

Το 2000 με απόφαση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κρίθηκε υπέρ της Μονής και το θέμα της διαχείρισης της λίμνης Βιστωνίδας και έγινε αποδεκτή με Υπουργική απόφαση.

Παρά τη δικαίωση της Μονής, δεν κατέστη δυνατή η έναρξη διαχείρισης της λίμνης λόγω προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από διάφορες παρεμβάσεις, μέχρις ότου το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο το 2004 αποφάνθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος για επανεξέταση της υπόθεσης, η οποία έχει τελεσιδικήσει.

Με την απόφαση αυτή αναγνωρίστηκαν για μια φορά ακόμη τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα της Ιεράς Μονής και δεν υπήρχε οποιοσδήποτε λόγος για τη συνέχιση οποιασδήποτε αντιδικίας.

Μετά τα πιο πάνω τοπικοί παράγοντες δημιούργησαν προσκόμματα με τελική κατάληξη την έκδοση της υπ΄ αριθμ. 15/2004 ομόφωνης Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έγινε αποδεκτή από τον τότε αρμόδιο Υπουργό, βάσει της οποίας κινήθηκε νόμιμη διαδικασία ανταλλαγής της λίμνης και των παραλίμνιων εκτάσεων με εκτάσεις του Δημοσίου, γιατί κρίθηκε από το Δημόσιο ότι δεν ήταν δυνατή η καταβολή στην Μονή οικονομικού ανταλλάγματος.

Έτσι ιστορείται με απολύτως νόμιμα και διαφανή στοιχεία το όλο θέμα, που ανάγκασε την Ιερά Μονή συνεπεία των διαφόρων δημοσιευμάτων να προβεί στην παρούσα ανακοίνωση:

Τέλος, είμαστε αναγκασμένοι να αναφερθούμε στις υπ΄αριθμ. ΑΒΜ: Ω07/57 και ΑΒΜ: Ω08/22 διατάξεις του κου Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, οι οποίες εξεδόθησαν συνεπεία ανωνύμων καταγγελιών, δημοσιευμάτων, αλλά και συγκεκριμένης καταγγελίας που αφορούν την νομιμότητα της όλης διαδικασίας σχετικά με τα δικαιώματα της Μονής επί της λίμνης Βιστωνίδας, τις εκτιμήσεις των ακινήτων, το χαρακτήρα των εκτάσεων και της ανταλλαγής των ακινήτων.

Με τις εισαγγελικές αυτές διατάξεις, οι οποίες ενεκρίθησαν με τις υπ΄ αριθμ. 15.192/2008 και 6.225/2008 πράξεις του κ. Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών στον οποίο υπεβλήθησαν, δεν διαπιστώθηκε τίποτα μεμπτό και τέθηκαν στο αρχείο κατ΄ άρθρο 43 ΚΠΔ.

Πρέπει να τονισθεί ότι το Βατοπαίδι έγινε κοινόβιο το 1990 και κλήθηκε να αναστηλώσει τα 35.000 τετρ. μέτρα του κτιριακού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής που χρονολογείται από το 10ο αιώνα, έχει την ευθύνη για την αναστήλωση ιερών σκητών και κελιών άλλα 30.000 τετρ. μέτρα.

Επίσης να συντηρήσει και διασώσει τα ανεκτίμητης πολιτιστικής και ιστορικής αξίας κειμήλια, την συντήρηση και ανάδειξη του ιστορικού περιβάλλοντος χώρου της Μονής, την παροχή δωρεάν φιλοξενίας και σίτισης 25.000 επισκεπτών κατ΄ έτος.

Αφιέμεθα στην κρίση και στην μαρτυρία όσων γνωρίζουν το έργο μας η μας έχουν επισκεφθεί και προσκαλούμε όσους επιθυμούν να επισκεφθούν την Ιερά μας Μονή για να διαπιστώσουν το έργο που επιτελείται.

Με την βοήθεια του Θεού συνεχίζουμε σιωπηρώς την παράδοση της προσφοράς μας στην Ορθοδοξία και το Έθνος μας, που διαρκεί πάνω από 1.000 χρόνια.

Γνωρίζουμε ότι ο μοναχισμός απαιτεί θυσία και προσφορά και πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι και για τα δύο.
Ευχόμεθα να σταματήσει ο θόρυβος, που τόσο πικραίνει τους πιστούς, αλλά ιδιαίτερα εμάς, γιατί μας αποσπά από τα πνευματικά μας καθήκοντα.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΤΕΡΑ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΤΗΣ ΕΥΧΗ ΣΑΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΒΕΝΕΚΑΣ ΣΕ ΠΟΙΟ ΜΕΡΟΣ ΔΙΩΡΙΣΤΗΚΕ ΞΕΡΕΤΕ ΕΙΜΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΑ ΥΔΡΑΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΞΕΡΕΤΕ ΑΦΕΙΣΤΕ ΜΟΥ ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ

Ανώνυμος είπε...

Ο μοναχισμός ουδεμία σχέση έχει με τέτοιες δοσοληψίες,είναι λυπηρό να αμαυρώνουν το Άγιο Όρος,να ρυπαίνουν και να εμπορεύονται τον Λόγο του Θεού.Λυπάμαι πολύ που έχουν ξεφύγει από το λόγο του ευαγγελίου,αλλά και αυτά είναι σημεία των καιρών..

δδ κρανιδι είπε...

φυσικα και δεν ειναι ολοι το ιδιο
αλλα απαραδεκτο για ανθρωπους οι οποιοι ειναι απεσταλμενοι του θεου αντι να διαδιδουν οτι διδαξε ο χριστος να πλουτιζουν εις βαρος του ελληνικου λαου
γενικα η εκκλησια εχει ξεφυγει κατα πολυ απο αυτα που εχουμε διδαχτει και απο τα απλα ιδανικα

ΜF of Kranidion είπε...

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΣΟ ΜΟΝΑΧΙΚΑ ΟΡΘΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΟΣΟΛΗΨΙΕΣ...ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΜΟΝΑΧΙΚΑ ΑΛΛΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ REAL ESTATE...ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΩΣ ΜΟΝΑΧΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ...ΥΠΕΣΧΕΘΗΣΑΝ ΠΑΡΘΕΝΙΑ, ΑΚΤΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΥΠΑΚΟΗ...ΠΑΡΘΕΝΙΑ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΚΑΙ ΨΥΧΗ...ΥΠΑΚΟΗ ΣΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΩΤΗΡΙΑ...ΑΚΤΥΜΟΣΥΝΗ...ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΚΟΣΜΙΚΟ ΑΠΟΚΤΗΜΑ, ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΚΟΣΜΙΚΗ ΕΠΙΔΙΩΞΗ...ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΠΙΝΟΙΚΙΑΣΟΥΝ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΗΘΕΛΑΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΓΗ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΚΑΙ ΚΑΤ' ΕΠΕΚΤΑΣΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΘΕΟ!

π. Θεμιστοκλής Στ. Μπάζος είπε...

θα μείνω σε αυτά, γιατί θεωρώ οτι αυτή ελιναι η ουσία του πρηβλήματος.........


"ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΩΣ ΜΟΝΑΧΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ...ΥΠΕΣΧΕΘΗΣΑΝ ΠΑΡΘΕΝΙΑ, ΑΚΤΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΥΠΑΚΟΗ...ΠΑΡΘΕΝΙΑ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΚΑΙ ΨΥΧΗ...ΥΠΑΚΟΗ ΣΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΩΤΗΡΙΑ...ΑΚΤΥΜΟΣΥΝΗ...ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΚΟΣΜΙΚΟ ΑΠΟΚΤΗΜΑ, ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΚΟΣΜΙΚΗ ΕΠΙΔΙΩΞΗ..."