Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Παρέμβαση της Α.Σ.Γ.Μ.Ε. για τον αθλητισμό των νέων

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
(Α.Σ.Γ.Μ.Ε.)
Βερανζέρου 22, 6ος όροφος,
ΤΗΛ – ΦΑΞ : 210 3835093, 210 3845434,
goneis@mail.gr , http://www.asgme.gr/

Αθήνα 8 Απρίλη 2008



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΘΕΜΑ: «Για τη Φυσική Αγωγή στο σχολείο, το ντοπάρισμα και την πρόσβαση αθλητών μαθητών στα ΑΕΙ-ΤΕΙ»


Όπως γνωρίζουμε όλοι σ’ αυτή τη χώρα, το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου εκτός των άλλων έχει έλλειμμα και στην άθληση και τη Φυσική Αγωγή. Παρά τα παράπονα που διαρκώς εκφράζονται, το Υπουργείο Παιδείας κάθε άλλο παρά διορθώνει την κατάσταση.Λίγες οι ώρες και οι εκπαιδευτικοί, άλλοι μόνιμοι κι άλλοι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι, μοιράζουν τις ώρες τους σε διάφορα σχολεία.Οι αθλητικές υποδομές είναι ελάχιστες (αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, αθλητικοί χώροι, μα και αθλητικό υλικό λίγο ).

Σε πολλά σχολεία οι αίθουσες πολλαπλών χρήσεων έχουν μετατραπεί σε αίθουσες διδασκαλίας ή σε τραπεζαρία του ολοήμερου!Στα διάφορα προγράμματα (π.χ. Ολυμπιακή Παιδεία ) οι μαθητές κάνουν καθιστική Φυσική Αγωγή, συνήθως μέσω Ιντερνετ ή ως θεατές σπάνιων αθλημάτων. Τελευταία απόκτησαν και βιβλίο φυσικής αγωγής! Τα περισσότερα προαύλια των σχολείων κλειδώνονται τα απογεύματα. Οι μαθητές δεν έχουν χρόνο και χώρο για αθλητική δραστηριότητα και παιχνίδι.

Οι Δήμοι και ο ΟΣΚ Α.Ε. δεν διεκδικούν τα οικόπεδα που έχουν υποχρέωση να εξασφαλίσουν, ώστε να τελειώσει η διπλοβάρδια και να φτιαχτούν σχολεία με αθλητικές εγκαταστάσεις και προαύλια ανοιχτά στους νέους όλη μέρα. Ελεύθεροι χώροι για αθλητισμό αλλά και ψυχαγωγία των παιδιών στις γειτονιές δεν υπάρχουν. Στα 5Χ5 των Δήμων οι μαθητές πληρώνουν για να παίξουν μπάλα.Στα κλειστά γυμναστήρια των Δήμων τους δίνεται χρόνος για μπάσκετ και βόλεϊ αργά το βράδυ.Στους διασχολικούς αγώνες συμμετέχουν οι μαθητές που οι γονείς τους με δικά τους έξοδα και πολύ χρόνο τους τρέχουν σε αθλητικά σωματεία. Σχολικός αθλητισμός δεν υπάρχει!

Το ΥΠΕΠΘ το γνωρίζει καλά αυτό. Το κονδύλι για το σχολικό αθλητισμό φέτος είναι 25 φορές λιγότερο από τα χρήματα που χάρισε η κυβέρνηση στις ΠΑΕ με την τελευταία ρύθμιση.Ο αθλητισμός είναι ακριβό εμπόρευμα αμφίβολης ποιότητας. Γι’ αυτό ο μαζικός αθλητισμός είναι ανύπαρκτος.Ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός υψηλών επιδόσεων (αλλά και κινδύνων ) τάζει στους νέους χρήματα και κοινωνική καταξίωση, όπως και το προνόμιο εισαγωγής στα ΑΕΙ για να ρισκάρουν παίζοντας με τους κανόνες του.Είμαστε αντίθετοι.Διαστρεβλώνεται το νόημα της φυσικής αγωγής, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των νέων παιδιών και δημιουργείται άλλη μια ανισότητα ανάμεσα στους μαθητές (αντίστοιχη αυτής των ειδικών μαθημάτων στις πανελλαδικές ).

Οι κυβερνήσεις είχαν πολλές ευκαιρίες να πάρουν άλλες αποφάσεις αλλά είναι φανερό πως έχουν επιλέξει να παίζουν με τους διεθνείς όρους της εμπορευματοποιημένου πρωταθλητισμού.Γι’ αυτό περιορίζονται στις ευχές και τα μεγάλα λόγια.Δεν αντιμετωπίζεται όμως με ευχές το ντοπάρισμα και οι κίνδυνοι απ’ αυτό.Ούτε αντιμετωπίζονται με τα διαφημιστικά φυλλάδια του υπουργείου παιδείας τα προβλήματα παχυσαρκίας των Ελλήνων μαθητών, που οφείλονται στην κακή διατροφή και την παντελή έλλειψη άσκησης.

Η κυβέρνηση αντί να πάρει σοβαρά μέτρα συστήνει την Εθνική Επιτροπή Σχολικού Αθλητισμού και Ολυμπιακής Παιδείας η οποία όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας «θα έχει τη δυνατότητα να διοργανώνει εκδηλώσεις, να φέρνει σε επαφή τον σχολικό με τον σωματειακό αθλητισμό, να προωθεί την αλίευση ταλέντων από σχολεία και την προώθησή τους στον χώρο του αθλητισμού».Οι παράγοντες των αθλητικών σωματείων θα περιδιαβαίνουν στα σχολεία και θα υπόσχονται «λαμπρό μέλλον»!Να μας λείπει!

Ο αθλητισμός αυτού του είδους, με τα ρεκόρ που ξεπερνούν τα ανθρώπινα όρια, δεν έχει καμιά αξία για τη χώρα μας. Είναι κέρδος μόνο για τους εμπόρους του πρωταθλητισμού.

Απαιτούμε:

1. Το ΥΠΕΠΘ να αλλάξει ριζικά το πρόγραμμα του σχολείου. Να ολοκληρώνει στην πρωινή λειτουργία του το πρόγραμμα της Φυσικής Αγωγής για όλους τους μαθητές, για να τελειώσει η ταλαιπωρία και τα έξοδα των οικογενειών. Να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χρόνος στο αναλυτικό πρόγραμμα (σε όλες τις τάξεις ) για τις αθλητικές δραστηριότητες, όλων των μαθητών.

2. Να χρηματοδοτηθεί γενναία η δημόσια παιδεία και ο σχολικός αθλητισμός.

3. Να δημιουργηθούν σε κάθε σχολείο οι αναγκαίοι χώροι άθλησης και οι υποδομές και να εξασφαλιστεί αθλητικό υλικό.

4. Να προσληφθούν μόνιμοι καθηγητές φυσικής αγωγής σε κάθε σχολική μονάδα.


5. Να εξασφαλιστεί ο πλήρης δωρεάν προληπτικός ιατρικός έλεγχος της υγείας των μαθητών στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς.

6. Οι Δήμοι να εξασφαλίσουν ελεύθερους χώρους για άθληση και αναψυχή, έτσι ώστε τα παιδιά να παίζουν ελεύθερα και με ασφάλεια, χωρίς να πληρώνουν. Να είναι ανοιχτά τα προαύλια των σχολείων το απόγευμα για όλα τα παιδιά.

7. Να σταματήσει η μάστιγα της βιομηχανίας πρόσβασης στα πανεπιστήμια μέσα από αμφίβολης χρησιμότητας και αξιοπιστίας ρυθμίσεις. Οι πρωταθλητές διορίζονται, αμείβονται και δεν χρειάζεται προνομιακά να μπαίνουν στο πανεπιστήμιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: