Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2008

Μία ματιά από άλλη γωνία

Πηγή:presstimeαρ.φυλ.94Σάββατο 8- Κυριακή 9 Μαρτίου 2008σελ.26

Πονοκέφαλο πριν από την εφαρμογή της προκαλεί η νομοθετική ρύθμιση για την ελεύθερη συμβίωση. Παρά το γεγονός ότι διευκολύνει τα ζευγάρια που θέλουν να ζουν μαζί αλλά δεν επιθυμούν να παντρευτούν και «αγκαλιάζεται» από τους νέους, προκαλεί έριδες μεταξύ των υποστηρικτών της και των αντιτιθέμενων, ενώ αφήνει ένα τεράστιο κενό:αυτό των εικονικών γάμων που γίνονται με σκοπό την απόκτηση της υπηκοότητας από αλλοδαπές μετανάστριες.

Οι φόβοι ότι η μη πρόβλεψη του θέματος θα διευκολύνει τους ψεύτικους γάμους γιγαντώνονται. Είναι μάλλον κοινό μυστικό ότι τα τελευταία χρόνια – ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ – οι παράνομες ελληνοποιήσεις έχουν εξελιχθεί σε «λύση» των εμπόρων λευκής σαρκός. Με ποιόν τρόπο;

Η διαδικασία είναι απλή: για να εισάγουν αλλοδαπές που τις προωθούν στην πορνεία χωρίς να πέσουν στην τσιμπίδα του νόμου δωροδοκούν… καλοθελητές ώστε να κάνουν εικονικό γάμο με κάποια από τις γυναίκες που «εισάγονται». Με αυτό τον τρόπο δεν χρειάζεται η διαδικασία της πράσινης κάρτας. Φυσικά, αμέσως μετά τον γάμο κινούνται οι διαδικασίες διαζυγίου.

Η ταρίφα για τον «γαμπρό» κυμαίνεται στα 5.000 ευρώ. Τώρα με τη διευκόλυνση των διαδικασιών γάμου και διαζυγίου μέσω της ελεύθερης συμβίωσης, νομικοί εκφράζουν φόβους ότι θα διευκολυνθούν και οι «εισαγωγές» λευκής σαρκός. «Με μία επίσκεψη στον συμβολαιογράφο θα έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα του διακινητή», σχολιάζουν έμπειροι νομικοί. Κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης πάντως, σημειώνουν ότι δεν υπάρχει κενό νόμου στο συγκεκριμένο θέμα.

Εμπόριο λευκής σαρκός και μετανάστες Αυτό που μάλλον δεν πρόσεξε κανείς είναι το κενό σε ό,τι αφορά τους εικονικούς γάμους Ελλήνων με αλλοδαπές. Είναι γνωστό ότι οι έμποροι λευκής σαρκός μεταβαίνουν σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ για να «αγοράσουν» και να…εισάγουν νεαρές γυναίκες τις οποίες εξωθούν στην πορνεία.Για παράδειγμα, είναι γνωστό στην αθηναϊκή νύχτα ότι Έλληνες έχουν στήσει στη Βουλγαρία οργανωμένες επιχειρήσεις προκειμένου να βρίσκουν τα κορίτσια (πολλές φορές ανήλικα) με τα οποία θα «διακοσμήσουν» τα μαγαζιά της νυχτερινής Αθήνας.

Με ανοιχτό το «παραθυράκι» στον προς ψήφιση νόμο, οι παράνομες ελληνοποιήσεις μπορούν να διογκωθούν, μεγαλώνοντας έτσι και το ήδη τεράστιο πρόβλημα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης.Όμως, το…κακό δεν είναι μόνο αυτό. Οι έμποροι λευκής σαρκός θα ελιχθούν.Με ποιους τρόπους; Με τα κυκλώματα πορνείας στην Ελλάδα που έχουν συνεργούς σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Αυτοί, ερχόμενοι σε επικοινωνία με τους συνδέσμους τους στο εξωτερικό, θα παρασύρουν στη χώρα μας τα ανυπεράσπιστα θύματά τους με την υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής.

Όταν τελικά εφαρμοστεί αυτή η ρύθμιση, οι κοπέλες αυτές θα έχουν αποκτήσει με την υπογραφή του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης (με έναν…καλοθελητή) την ελληνική υπηκοότητα και οι έμποροι λευκής σαρκός θα δρουν πλέον κάνοντας «εισαγωγές» νόμιμες. Το δε διαζύγιο θα βγαίνει το ίδιο απλά και γρήγορα. Βέβαια, το πρόβλημα με το κενό που υπάρχει στο νόμο δεν αφορά μόνο στα κυκλώματα της νύχτας που διαθέτουν παραρτήματα στο εξωτερικό αλλά και τα εγχώρια. Κι αυτό γιατί οι νονοί της νύχτας έχουν στο «μάτι» τις τουρίστριες που περνούν τα ελληνικά νησιά. Επομένως, θεωρείται ότι είναι εύκολο για τους νονούς της νύχτας να καταλήγουν σε τέτοιου είδους συμφωνίες με αλλοδαπές.

Πάντως, τόσο η Εκκλησία όσο και ο Σύλλογος για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια αντιδρούν. Μάλιστα, ο πατέρας Στυλιανός Καρπαθίου, ψυχίατρος στο επάγγελμα , τονίζει: «Η ελεύθερη συμβίωση θα ενισχύσει το trafficking με θύματα όχι μόνο τη γυναίκα, αλλά και τα οικονομικά αποθέματα ζωής των γεροντικών προσώπων. Ο γάμος-έστω και ο πολιτικός- είναι δημόσιος, ενώ αυτός μπορεί να γίνει μυστικά»…

Ο πρόεδρος του ΣΥΓΑΠΑ Νίκος Σπιτάλας επισημαίνει: «Είναι γεγονός ότι ενισχύεται το εμπόριο λευκής σαρκός, αλλά μένουν και άλλα κενά με την ελεύθερη συμβίωση. Με αυτόν τον τρόπο η ίδια η κοινωνία αποδιοργανώνει τελείως τον πυρήνα της οικογένειας».


Δεν υπάρχουν σχόλια: