Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

"Σύνοδος των Εφήβων"

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, πρόεδρος της «Σύνοδου των Εφήβων»



Εφηβοι από όλη την Ελλάδα, που έχουν χωριστεί σε τέσσερις ομάδες, βρίσκονται από χθες στο Διορθόδοξο Κέντρο στη Μονή Πεντέλης και συζητούν θέματα παρόμοια με αυτά που απασχολούν τους ιεράρχες στις Συνοδικές Επιτροπές και στις συνεδριάσεις της Συνόδου ή της ιεραρχίας. Η πρωτοβουλία «Σύνοδος των Εφήβων» τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου, ενώ τη διοργάνωσή της έχει αναλάβει ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο οποίος είναι και πρόεδρος.


Οι ομάδες είναι μεικτές, αποτελούνται από 41 αγόρια και κορίτσια, τα οποία μάλιστα δεν προέρχονται μόνο από κατηχητικά, αλλά πληροφορήθηκαν για την πρωτοβουλία από καθηγητές στα σχολεία τους και δήλωσαν συμμετοχή, καταθέτοντας μια έκθεση με τις απόψεις τους.



«Εχει ουσία να ακούσουμε τα παιδιά να μιλούν για την Εκκλησία, να δούμε τα συμπεράσματα της κάθε επιτροπής για σύγχρονα ζητήματα αλλά και για την εκκλησιαστική ζωή» σημείωσε μιλώντας στο «Εθνος» ο κ. Ιγνάτιος.


Τόνισε μάλιστα ότι η παρουσία συντονιστή στην κάθε επιτροπή είναι διακριτική, ώστε οι νέοι να εκφράζονται άνετα. Σημειώνεται ότι η πρώτη «απόπειρα» σύγκλησης Συνόδου των Εφήβων είχε γίνει πριν 10 χρόνια από τη μητρόπολη Δημητριάδος, αλλά τότε ήταν σε τοπικό επίπεδο.


Συνάντηση με Ιερώνυμο


Σήμερα, μετά το πέρας της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, οι νέοι θα γίνουν δεκτοί από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τους συνοδικούς ιεράρχες στη Μονή Πετράκη.


«Είχα ενστάσεις για τον ρόλο των κληρικών, οι οποίοι πολλές φορές επικεντρώνονται στο πώς να γεμίσουν το... παγκάρι και ξεχνούν τον πνευματικό τους ρόλο και αυτό έγραψα στην έκθεσή μου» είπε στο «Εθνος» ο 16χρονος Σταύρος Γενίτσαρης από την Αίγινα.


Το θέμα της ανεργίας ανέπτυξε στην επιτροπή όπου συμμετέχει η 16χρονη Παυλίνα Παπαδάτου από τη Ζάκυνθο. Οι προτάσεις της για το πώς μπορεί η Εκκλησία να συνεισφέρει στη λύση του προβλήματος, θα κατατεθούν μαζί με όλες τις άλλες στη Σύνοδο. Ο Μιχάλης Γανώσης από το Σχηματάρι δεν πηγαίνει κατηχητικό, ούτε έχει στενή σχέση με την Εκκλησία. Εμαθε όμως για την πρωτοβουλία από έναν καθηγητή στο σχολείο και έσπευσε να στείλει μια έκθεση, στην οποία έγραφε πώς μπορεί η Εκκλησία να προσεγγίσει τους νέους.


Τους προβληματισμούς της για τον ρόλο του κλήρου και της Εκκλησίας στη σύγχρονη κοινωνία ανέπτυξε στη δική της ομάδα και η 18χρονη Κερασία Σκοτεινιώτη από τον Βόλο, η οποία είπε στο «Εθνος» ότι πολλές φορές οι νέοι είναι δύσπιστοι απέναντι σε ιερείς που είναι πολύ συντηρητικοί.


«Έθνος» 03/08/2010#

Δεν υπάρχουν σχόλια: