Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ: ΤΡΟΠΟΙ ΝΤΥΣΙΜΑΤΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ: ΤΡΟΠΟΙ ΝΤΥΣΙΜΑΤΟΣ

Γράφει η Σούλα Αντουλινάκη δασκάλα Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης.

Μια αγαπημένη ανάμνηση των παιδικών χρόνων είναι που καθόμασταν, συνήθως, με τη μαμά στο τραπέζι της κουζίνας και ντύναμε τα σχολικά βιβλία με διαφανές αυτοκόλλητο. Βέβαια, μετά από τα 2-3 πρώτα βιβλία, πολύ θα θέλαμε να ντυθούν όλα τα υπόλοιπα βιβλία αυτόματα, κουνώντας ένα μαγικό ραβδί! Αλλά πρέπει να γίνουν όλα, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα βιβλία άντυτα και σε ένα μήνα να είναι λερωμένα και σκισμένα!

Οι επιλογές για τo ντύσιμο των βιβλίων είναι οι εξής:



Διαφανές Αυτοκόλλητο Πλαστικό σε Ρολό


Αγοράζεις το πλαστικό σε ρολό, το κόβεις στα μέτρα που επιθυμείς και ντύνεις το κάθε βιβλίο ξεχωριστά. Υπάρχει βέβαια τεχνική! Πόσο μεγάλο θα κόψεις το αυτοκόλλητο, από ποια πλευρά θα αρχίσεις να κολλάς, ακόμα και τι κάνεις με τις φουσκάλες που δημιουργούνται. Δείτε ένα κατατοπιστικό post στο wikihow ή ένα από τα βίντεο Wrapping books with contact and no bubbles ή How to Cover books with Contact Paper και με λίγη εξάσκηση θα τα καταφέρετε!


Πλεονεκτήματα: Η πιο οικονομική λύση: Το ρολό κοστίζει από 1-1,5 ευρώ και ένα ή δύο ρολά αρκούν για το σύνολο σχεδόν των βιβλίων του παιδιού.


Μειονεκτήματα: Χρονοβόρο και απαιτείται, όπως είπαμε, τεχνική. Ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται ανάλογα με το πόσο λεπτό είναι το εξώφυλλο του βιβλίου. (Και στην περίπτωση των σχολικών βιβλίων, τα εξώφυλλα είναι αρκετά λεπτά.)

Διαφανές Αυτοκόλλητο Πλαστικό σε Τεμάχια


Πωλείται σε πακέτο των 10 τεμαχίων στα μεγάλα πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ. Είναι κομμάτια αυτοκόλλητου πλαστικού έτοιμα κομμένα που τοποθετούνται όπως το αυτοκόλλητο πλαστικό για το οποίο έγραψα πιο πάνω. Απλά γλυτώνει δηλαδή κανείς το κόψιμο. Στη μέση του πλαστικού, εκεί που μπαίνει η ράχη του βιβλίου, το χαρτί (όχι το πλαστικό) είναι ήδη κομμένο.


Πλεονεκτήματα: Αρκετά οικονομικό (από 3 ευρώ το πακέτο των 10 τεμαχίων), σε γλυτώνει από τη διαδικασία του κοψίματος, εύκολη αποθήκευση των κομματιών που θα περισσέψουν.


Μειονεκτήματα: Ό,τι ισχύει και για το αυτοκόλλητο σε ρολό.


Έτοιμα Καλύμματα


Τα βιβλιοπωλεία διαθέτουν διαφανή καλύμματα σε 2-3 διαφορετικές διαστάσεις που ταιριάζουν απόλυτα στα σχολικά βιβλία.


Πλεονεκτήματα: Τοποθετούνται εύκολα. Χρειάζονται λίγα μόλις δευτερόλεπτα!

Μειονεκτήματα: Ανεβαίνει λίγο το κόστος (κοστίζουν 0,40 – 0,70 περίπου το ένα). Μπορεί κάποια στιγμή μέσα στη χρονιά να σκιστούν και να χρειαστούν αντικατάσταση. Δεν κολλάνε τόσο σταθερά πάνω στο εξώφυλλο όσο το αυτοκόλλητο, οπότε η προστασία είναι μικρότερη.


Ντύσιμο με μηχάνημα σε βιβλιοχαρτοπωλεία


Ορισμένα βιβλιοχαρτοπωλεία έχουν μηχάνημα τοποθέτησης καλυμμάτων βιβλίων. Μπορείς να αφήσεις τα βιβλία τη μία μέρα και να τα πάρεις ντυμένα την επόμενη.


Πλεονεκτήματα: Ευκολία!


Μειονεκτήματα: Κόστος: Μπορεί να το βρείτε από ένα ευρώ ανά βιβλίο.


Έτοιμα Καλύμματα με αυτοκόλλητη λωρίδα


Έτοιμα καλύμματα που έχουν στην άκρη μία αυτοκόλλητη λωρίδα έτσι ώστε να εφαρμόζουν ακριβώς στο μέγεθος του βιβλίου και να κολλάνε σταθερά. Είναι πολύ εύκολο να τοποθετηθούν. Το κόστος τους είναι γύρω στα 4 ευρώ ανά 5 τεμάχια, που σημαίνει ότι δεν είναι ούτε η πιο οικονομική λύση, ούτε η πιο ακριβή.


Πλεονεκτήματα: Ευκολία στην τοποθέτηση. Ακόμα και ένα παιδί μπορεί να τα τοποθετήσει.


Μειονεκτήματα: Από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμα ιδιαίτερα διαδεδομένα και μπορεί να δυσκολευτείτε να τα βρείτε. Δείτε τα στο site του κατασκευαστή εδώ.


Άλλες επιλογές
Χάρτινες σακούλες, χαρτί περιτυλίγματος, σελίδες περιοδικών, κολλάζ από φωτογραφίες! Επιλογές που θέλουν λίγο περισσότερο μεράκι και φαντασία. Κάποια παιδιά μεγαλώνοντας θα τις προτιμήσουν, γιατί έτσι εκφράζουν και την προσωπικότητά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: