Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

2,5 εκτ. ευρώ σε φόρους προς το "Ελληνικό Κράτος" ΜΟΝΟ από την ΕΚΥΟ

2,5 εκατ. ευρώ σε φόρους κατέβαλλε η ΕΚΥΟ


του Νίκου Παπαχρήστου
Πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=6877

Περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους κατέβαλλε για το έτος 2010 η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Την ώρα που κάποιοι επιχειρούν να αμφισβητήσουν την συμμετοχή της Εκκλησίας στην κοινή προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης,παρά την ξεκάθαρη χθεσινή δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, τα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ πληρώνουν κανονικά τους φόρους για τα έσοδα που έχουν από την εμπορική αξιοποίηση των ακινήτων τους. Το  Amen.gr δημοσιεύει αναλυτικά τα ποσά που κατέβαλλε η ΕΚΥΟ για τους διάφορους φόρους που έχουν επιβληθεί από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα η ΕΚΥO κατέβαλλε για:

Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 1.020.000 ευρώ
Φόρο εισοδήματος 1.100.000 ευρώ
Συμπληρωματικό Φόρος επί εισοδημάτων 300.000 ευρώ
Προκαταβολή Φόρου 55% επί εισοδημάτων 165.000
Συνολικό ποσό  2.485.000 ευρώ

Η ΕΚΥΟ διαθέτει 30 ακίνητα στην Αθήνα, εκ των οποίων 6 ανοίκιαστα, και 14 στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων το 1 ανοίκιαστο.

Ανάμεσα στα ακίνητα που διαθέτει είναι το κτήριο επί της οδού Μητροπόλεως όπου στεγάζονταν παλαιότερα το Υπουργείο Παιδείας και το ξενοδοχείο ΗΛΕΚΤΡΑ στην οδό Ερμού.

Να σημειωθεί ότι η ΕΚΥΟ (που διαχειρίζεται την περιουσία της Ιεράς Συνόδου) στην πραγματικότητα είναι ένα από τα περίπου 6500 εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ αφού κάθε Ναός αποτελεί ξεχωριστό ΝΠ και διαχειρίζεται αυτοτελώς τα όποια περιουσιακά στοιχεία του (πχ ακίνητα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: