Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Να σταματήσουν επιτέλους οι συκοφαντίες κατά της Εκκλησίας και να ασχοληθούμε με τα πραγματικά προβλήματα....

Ελασσώνος Βασίλειος: «Η Εκκλησία πληρώνει τους φόρους που της αναλογούν»


του Νίκου Παπαχρήστου
Πηγη: 
http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=6880
Με ξεκάθαρο και σαφή τρόπο ο Μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος, Πρόεδρος της ΔΕ της ΕΚΥΟ, δήλωσε ότι η Εκκλησία καταβάλλει τους φόρους που της αναλογούν, χωρίς ποτέ να ζητήσει να εξαιρεθεί.  «Η Εκκλησία ποτέ δεν ζήτησε προνομιακή μεταχείριση αλλά ισότητα και δικαιοσύνη» είπε ο Μητροπολίτης Βασίλειος, μιλώντας στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, «Πρωινή Γραμμή», και τόνισε ότι για το 2010 «πληρώσαμε 2,6 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους μόνο ως Κεντρική Υπηρεσία».

Ο Μητροπολίτης Ελασσώνος επανέλαβε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχει φέρει καμία αντίρρηση, ούτε ζήτησε να εξαιρεθεί από το μέτρο της έκτακτης εισφοράς για την ακίνητη περιουσία.

Ερωτηθείς αν θα έπρεπε να καταβάλει φόρο για το σύνολο των ακινήτων της, ο έμπειρος Ιεράρχης διευκρίνισε ότι οι Ναοί και γενικά οι χώροι άσκησης δημόσιας λατρείας εξαιρούνται –  και μάλιστα από το 2008 αφορά σε όλα τα γνωστά θρησκεύματα στην Ελλάδα – κάτι που ισχύει  σε όλο τον κόσμο.

Σε ερώτηση τι θα πράξει η Εκκλησία αν τελικά κληθεί να καταβάλει φόρο για το σύνολο των ακινήτων της, δηλαδή και για τους Ναούς είπε ότι είναι θέμα της Ιεράς Συνόδου.

Πάντως ξεκαθάρισε ότι με τα σημερινά δεδομένα «θα πληρώσουμε αυτά που προβλέπει ο Νόμος. Τα παραπάνω θα το εξετάσουμε».

«Η εκκλησία της Ελλάδος προσφέρει τα πάντα. Αν πάρουμε το φιλανθρωπικό έργο της κάθε μητρόπολης τότε το ποσό φτάνει σε αστρονομικό ποσό» είπε ο Μητροπολίτης Βασίλειος απαντώντας στο ερώτημα αν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες η Εκκλησία θα έπρεπε να προσφέρει περισσότερα.

Ο κ.Βασίλειος ήταν απόλυτα σαφής και στο ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου, που εμμέσως ετέθη, ξεκαθαρίζοντας ότι «η μισθοδοσία είναι μια υποχρέωση της Πολιτείας επειδή δώσαμε την περιουσία μας στο Κράτος».




Δεν υπάρχουν σχόλια: