Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Τους βολεύει να κατασυκοφαντούν την Εκκλησία και να στρέφουν τον κόσμο εναντίων της για να "πίνουν" ανενόχλητη το αίμα του λαού....πότε θα ξυπνήσουμε για να καταλάβουμε ποιοι πραγματικά είναι στο πλευρό μας;

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η Εκκλησία φορολογείται κανονικά σε όλα»


εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού
Πηγη: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=6881

Παρέμβαση στο ζήτημα της έκτακτης φορολόγησης των ακινήτων και της εξαίρεσης απ' αυτήν των Ιερών Ναών και Μονών, έκανε σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, μιλώντας στον τηλεοπτικό Σταθμό Mega και στην εκπομπή «Ώρα Mega», ύστερα από δημοσιογραφική πρόσκληση.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «η Εκκλησία κάθε φορά είναι θύμα μιας μυθολογίας ή και μιας σκόπιμης προπαγάνδας. Η Εκκλησία φορολογείται κανονικά σε όλα. Κάθε Ν.Π.Δ.Δ. Εκκλ/κό, όταν έχει οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο που αποδίδει κάτι ή έχει οποιαδήποτε εμπορική αξία, φορολογείται, όπως συμβαίνει με όλα τα Νομικά και όλα τα φυσικά πρόσωπα. Οι μόνοι που εξαιρούνται είναι οι Ιεροί Ναοί, τα Ιδρύματα, οι χώροι που σιτίζουμε τους ανθρώπους. Είναι, λοιπόν, το ελάχιστο και το πλέον φυσιολογικό που συνέβη, γιατί, μπορείτε να μου πείτε πώς θα υπολογιστεί η αντικειμενική αξία ενός Καθεδρικού Ναού ή τί θα πρέπει να πληρώσει ένα φιλόπτωχο ταμείο ή ένα ίδρυμα για τον χώρο που συντηρεί για να μπορεί να τρέφει ανθρώπους κάθε μέρα; Συντηρούμε 7000 κλίνες σε όλη την Ελλάδα. Είναι δυνατόν αυτά να πληρώσουν φόρους; Δυστυχώς για το αυτονόητο έγινε τόσο κακό και τόση συζήτηση» 

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στα ποσά που απέδωσε στην εφορία η Εκκλησία της Ελλάδος το έτος 2010. «Μόνο η Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών της Εκκλησίας μας στο τρέχον έτος πλήρωσε 2,5 εκατομμύρια ΕΥΡΩ φόρους. Στη Μητρόπολή μου, στη Μητρόπολη Δημητριάδος, όλα τα Νομικά πρόσωπα, δηλ. οι Ναοί, τα Μοναστήρια και η Μητρόπολη έχουμε φθάσει το μισό εκατομμύριο ΕΥΡΩ φόρους και είμαστε απόλυτα συνεπείς στις φορολογικές μας υποχρεώσεις»

Δήλωση στον 9,84 FM

Για το ίδιο θέμα ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος μίλησε στον Ρ/Σ της Αθήνας, 9,84 FM, και, μεταξύ άλλων, σημείωσε τα εξής: «Όταν μιλούμε για τα κτίρια των Ιερών Ναών αλλά και για οποιαδήποτε άλλα κτίρια ανήκουν στην Εκκλησία, μιλούμε για κοινόχρηστους χώρους λατρείας και κοινωνικής προσφοράς. Είναι χώροι που ανήκουν στο λαό. Φαντάζεστε να χρειαστεί μια ενορία, αυτή την στιγμή, να φορολογηθεί όταν είναι υποχρεωμένη να καλύψει τεράστιες ανάγκες σε απόρους και φτωχούς, μόνο και μόνο γιατί έχει ένα κτίριο, τον Ναό, στον οποίο λειτουργούνται άνθρωποι; Νομίζω ότι απλώς έγινε το αυτονόητο» 

Ερωτηθείς για την ενόχληση μιας μερίδας ανθρώπων από την εξαίρεση της Εκκλησίας, απάντησε: 

«Δυστυχώς είναι θύματα ενός μύθου που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα περί αμύθητης εκκλησιαστικής περιουσίας. Εγώ συμφωνώ απόλυτα να φορολογηθεί η Εκκλησία και φορολογείται κανονικά, αν π.χ. διαθέτει διαμερίσματα που νοικιάζονται. Αλλά όταν πρόκειται για ιδρύματα, όταν είναι κοινόχρηστοι χώροι, που φιλοξενούν ενδεείς ανθρώπους και απόρους. Περνά από το μυαλό κανενός ότι αυτά είναι δίκαιο να φορολογηθούν;»


Δεν υπάρχουν σχόλια: