Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Η ουσία με τις 50 ιδιαιτερότητες… ένας τολμηρός διάλογος

Γράφει ο Βασίλειος Πετρουλέας, Δρ. Φυσικός, Ε.ΚΕ.Φ.Ε. Δημόκριτος

Αναδημοσίευση από: http://vatopaidi.wordpress.com/

Ο κόσμος που μας περιβάλλει είναι γεμάτος από τη δόξα του Θεού.

Οτιδήποτε αγγίξεις ή αισθανθείς ή διερευνήσεις με τα επιστημονικά όργανα είναι υπερβολικά εντυπωσιακό, ακόμη και το ζιζάνιο, ακόμη και το παράσιτο, ακόμη και το πλέον περιφρονημένο δημιούργημα («το μωρόν του Θεού σοφώτερον των ανθρώπων εστί»).

Εκεί όπου τελειώνει ο ενθουσιασμός της εξωτερικής αίσθησης ξεκινάει ένας θαυμαστός μικρόκοσμος που χρειάζονται ειδικές κάμερες για να τον παρατηρήσεις κι εκεί που τελειώνει κι αυτός αρχίζει ο ατομικός και υποατομικός κόσμος που δεν χωράει στις εξισώσεις μας και ακόμη και η ονοματολογία του ξεπέρασε τη φαντασία μας.

Έπειτα είναι και οι απεριόριστοι συνδυασμοί των ατόμων που σχηματίζουν άπειρα μόρια με ξεχωριστές ιδιότητες το καθένα. Μόνο ο άνθρακας σχηματίζει εκατοντάδες χιλιάδες χημικές ενώσεις με κορυφαία το μόριο της ζωής, το DNA.

Υπάρχει όμως μια απλή ουσία που δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός επιστήμων για να σε εντυπωσιάσει. Ή μάλλον η ουσία αυτή εντυπωσιάζει και τον απλό άνθρωπο και τον ειδικό επιστήμονα.

Οι ιδιότητες της ουσίας αυτής είναι τόσο πληθωρικές και ξεφεύγουν τόσο σκανδαλωδώς από τα συνηθισμένα, που είναι προφανές ότι εδώ έχει γίνει ειδική επέμβαση.

-Εσένα σε προορίζω για έναν πολύ σπουδαίο ρόλο. Εσύ θα στηρίζεις τη ζωή στη γη. Χωρίς εσένα, ζωή δεν θα υπάρχει.

-Εμένα, μα πώς εμένα; Πώς θα στηρίξω τη ζωή εγώ, Κύριε.

-Εσύ θα κυκλοφορείς μέσα σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς, αλλά και μέσα σου θα κυκλοφορούν απεριόριστες ποικιλίες οργανισμών.

-Κύριε, η οικογένεια στην οποία ανήκω είμαστε σπάνιες ουσίες.

-Εσύ θα είσαι η πιο άφθονη ουσία στη γη. Θα κυλάς στα ποτάμια, θα σχηματίζεις λίμνες, θα σχηματίζεις θάλασσες.

-Μα, Κύριε, εγώ είμαι ένα ταπεινό μόριο, μικρότερο από τα ξαδέλφια μου, το υδρόθειο, το υδροσελήνιο, το υδροτελούριο… Το υδρόθειο που είναι βαρύτερο από μένα βράζει στους -86 º C και παγώνει στους -61 βαθμούς. Εγώ σύμφωνα με τη χημική μου κατάταξη θα πρέπει να βράζω πιο χαμηλά από τους -50 βαθμούς και να παγώνω πιο κάτω από τους -100 º C . Εσύ θέλεις η ζωή στη γη να λειτουργεί σε θερμοκρασίες πολύ μεγαλύτερες απ’ αυτές και ο άνθρωπος, το τελειότερο δημιούργημά σου, να έχει σταθερή θερμοκρασία στους 36,5 º C . Στις θερμοκρασίες που υπάρχει ζωή εγώ θα είμαι ατμός, Κύριε, τα μόριά μου θα είναι σκορπισμένα και θα κυκλοφορούν στον αέρα!

-Μην ανησυχείς, θα σου δώσω μια ιδιότητα που θα κρατάει τα μόριά σου ενωμένα, ώστε θα λειώνεις στους 0 και θα βράζεις στους 100 º C . Αυτή η ιδιότητα και θα σε κάνει να ξεχωρίζεις από τα ξαδέλφια σου και από όλες τις άλλες ουσίες. Θα είσαι η μόνη ουσία στη φύση που θα συνυπάρχεις και στις τρεις καταστάσεις, στερεά, υγρή, αέρια, στις θερμοκρασίες της γης.

-Κύριε, όντως αυτό με κάνει ξεχωριστή, αν όχι μοναδική ουσία. Όμως, όταν παγώνω τον χειμώνα, δεν θα σκοτώνω τους οργανισμούς που, όπως είπες, θα κυκλοφορούν μέσα μου;

-Θα σε προικίσω και με μια άλλη μοναδική ιδιότητα. Θα είσαι η μόνη ουσία που σε στερεά μορφή θα είσαι ελαφρότερη απ’ ότι σε υγρή μορφή. Οι επιφάνειες των λιμνών και των θαλασσών μπορεί να παγώνουν, αλλά κάτω από τον πάγο θα σφύζει η ζωή.

Έπειτα, θα μπαίνεις στις σχισμές των βράχων και όταν παγώνεις θα τους θρυμματίζεις και θα ελευθερώνεις έτσι τα πολύτιμα συστατικά τους που είναι απαραίτητα για τη γεωργία.

-Κύριε, όταν παγώνω μέσα στους ζωντανούς οργανισμούς δεν θα τους καταστρέφω;

-Δεν θα παγώνεις μέσα στους ζωντανούς οργανισμούς. Θα σε προστατεύσει το θερμορυθμιστικό τους σύστημα, στο οποίο θα μετέχεις και συ. Στην πραγματικότητα θα σου δώσω τέτοιες θερμικές ιδιότητες που θα επηρεάζεις τις θερμοκρασίες όχι μόνον των ζωντανών δημιουργημάτων, αλλά και όλης της γης.

-… Κύριε, όλα αυτά είναι πολύ εντυπωσιακά, αλλά φθάνουν αυτά για να στηρίξω την ζωή;

-Όχι, θα σε προικίσω και με πολλές άλλες ιδιότητες. Από σένα θα προέρχεται το οξυγόνο που θα αναπνέει ο άνθρωπος και τα ζώα. Τα φυτά με τη βοήθεια του ήλιου θα σε διασπούν στα συστατικά σου, αλλά πάλι θα ξανασυντίθεσαι με την αναπνοή.

-…

-Έπειτα, εσύ θα είσαι ο πιο καλός διαλύτης, ώστε να διαλύεις τις τροφές και να τις μεταφέρεις στους ζώντες οργανισμούς.

-…! Κύριε, πώς θα κυκλοφορώ για να μεταφέρω τις τροφές;
-Θα τοποθετήσω αντλίες στους ζωντανούς οργανισμούς που θα σε κυκλοφορούν χωρίς διακοπή. Εσύ θα βρίσκεσαι σε διαρκή κίνηση.

-Κύριε, τα δέντρα τα ψηλά θα πρέπει να έχουν ισχυρές αντλίες.

-Όχι, τα δέντρα δεν χρειάζονται αντλίες. Εκεί θα κυκλοφορείς σιγά σιγά. Θα σου δώσω τέτοιες ιδιότητες, που θα σου επιτρέπουν να σκαρφαλώνεις και στις κορυφές των πιο ψηλών δένδρων, 100 μέτρα πάνω από το έδαφος.

-Αυτό, Κύριε, είναι δύσκολο να το κατανοήσω, αλλά, καλά, έστω στα δέντρα που είναι κοντά σε ποτάμια και λίμνες θα μπορώ με κάποιο τρόπο να σκαρφαλώνω. Όμως στα βουνά; Πώς θα ανεβαίνω στα βουνά, αντίθετα στη βαρύτητα; ή σκοπεύεις να αφήσεις τα ψηλά μέρη δίχως ζωή και δίχως βλάστηση;

-Θα τοποθετήσω μια μεγάλη εξωτερική αντλία που θα σε μεταφέρει από τις θάλασσες, τις λίμνες και τη βλάστηση στον ουρανό, πιο ψηλά και από τα πιο ψηλά βουνά και από κει θα ξαναπέφτεις στη γη.

-Κύριε, οι αντλίες χρειάζονται ενέργεια, κάνουν θόρυβο και μολύνουν και το περιβάλλον.

-Η αντλία η δική μου θα χρησιμοποιεί την ενέργεια του ήλιου και της βαρύτητας, θα είναι απολύτως αθόρυβη, και όχι μόνο δεν θα μολύνει, αλλά θα ομορφαίνει το περιβάλλον.

-…!Κύριε, κάτι άλλο. Είπες ότι θα είμαι εξαιρετικός διαλύτης και θα κυκλοφορώ παντού. Αλλά στο τέλος θα λερωθώ. Θα έχω διαλύσει τόσες πολλές ουσίες που δεν θα είμαι πλέον εγώ, θα είμαι κάτι βρώμικο και μολυσμένο. Μετά, θα είμαι εντελώς άχρηστη ουσία. Έχεις προβλέψει κάτι γι’ αυτό;

- Η αντλία η δική μου θα σε καθαρίζει. Θα ανεβάζει μόνο εσένα στα σύννεφα. Οι ουσίες που έχεις διαλύσει θα μένουν κάτω στη γη. Όταν πέφτεις σαν βροχή ή χιόνι θα είσαι τόσο όμορφη και καθαρή που θα εμπνέεις ποιητές και καλλιτέχνες.

-Κύριε, όταν όμως πέφτω από τόσο πολύ ψηλά θα αποκτώ τέτοια ορμή που θα καταστρέφω τα πάντα στη γη!

-Όχι, θα σου δώσω ιδιότητες που θα σε κάνουν να πέφτεις σαν ευεργετική βροχή ή σαν απαλό χιόνι. Θα πέφτεις από δεκάδες χιλιάδες μέτρα ύψος και όμως και η πιο τρυφερή βλάστηση θα σε αισθάνεται σα χάδι.

-…!Κύριε, το χιόνι τι χρειάζεται;

-Το χιόνι θα πέφτει στα ψηλά μέρη. Θα σε συσσωρεύω εκεί το χειμώνα και από εκεί θα κυλάς την άνοιξη για να ποτίζεις την γη.

-Κύριε… Κύριε…
Συνολικά περίπου 50 «Κύριε», περίπου 50 απορίες, διότι, καθ’ όσον γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, το νερό έχει περίπου 50 ιδιαιτερότητες, μερικές από τις οποίες θα είχε ενδιαφέρον να εξετάσουμε αναλυτικότερα κάποτε.
(από το Περιοδικό «η Δράσις μας»)

Πηγή: http://www.xfd.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC/%CE%B7-%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B9%CF%82-50-%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%B5%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια: