Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

Η ανακύκλωση είναι στα χέρια μας.



Είχαμε πολλές επιφυλάξεις όταν ξεκινούσαμε πριν μερικούς μήνες στην Κοιλάδα, με πρωτοβουλία του ιερού ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού. Ερωτήματα αναπάντητα, λίγες γνώσεις σχετικά με το εγχείρημα αυτό (να ’ναι καλά το διαδίκτυο) και πολλές αμφιβολίες για την επιτυχία του.


Βρήκαμε χορηγούς ντόπιους επαγγελματίες και αγοράσαμε τους πρώτους οκτώ κίτρινους κάδους για την ανακύκλωση. Πείραμα άδεια από το δ.δ. Κοιλάδας και τους τοποθετήσαμε σε κεντρικά σημεία του χωριού. Τοιχοκολλήσαμε αφίσες σχετικές με την ανακύκλωση χαρτιού, και μοιράσαμε φυλλάδια ενημερωτικά σε όλο το χωριό με την βοήθεια τον παιδιών του Ενοριακού Κέντρου Νεότητας. Απευθύναμε έκκληση σε όλους τους ενορίτες να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή, στην κυριακάτικη Θεία Λειτουργία.


Ορίσαμε δύο ομάδες ανακύκλωσης από παιδιά του Ενοριακού Κέντρου Νεότητας ( η μία είναι δραστηριοποιημένη μέχρι τώρα) και με υπεύθυνο τον κύριος Νικόλαο Γερακίτη έχουν την ευθύνη της συλλογής του χαρτιού από τους κάδους στον σταθμό ανακύκλωσης, ο οποίος βρίσκεται στο ισόγειο του πρεσβυτερίου της ενορίας. Εκεί γίνεται ο καθαρισμός από τις ξένες ύλες και η συσκευασία σε πακέτα.


Τέσσερις μήνες μετά, και το πρόγραμμα λειτουργεί πέρα από κάθε προσδοκία. Η ανταπόκριση του κόσμου μεγάλη, λες και το περίμεναν. Μας ζητούν και άλλους κάδους, σε περισσότερα σημεία του χωριού ( έχουμε παραγγείλει άλλους έξι κάδους). Το καταπληκτικό είναι, ότι μας ζητούν να επεκτείνουμε το πρόγραμμα ανακύκλωσης και σε άλλα υλικά όπως, το γυαλί, το πλαστικό και το αλουμίνιο! Επίσης συγκινητική είναι η διάθεση συμπολιτών μας να συμμετάσχουν αφιλοκερδώς στο πρόγραμμα αυτό.


Τέλος αυτό που πραγματικά με συγκλόνισε και έγινε αφορμή να γράψω αυτά τα λίγα στο ιστολόγιο μου, για να ευαισθητοποιήσω τους αρμόδιου φορείς και ιδιαιτέρως τον Δήμο Κρανιδίου, είναι τα τηλέφωνα πού έλαβα από σχολεία του Κρανιδίου (2ο Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο ), από το νηπιαγωγείο του Πορτοχελίου αλλά και από πολλούς ιδιώτες επαγγελματίες του Κρανιδίου, για να τους προμηθεύσω κάδους ανακύκλωσης διότι θέλουν να συμβάλουν και εκείνοι στη ανακύκλωση χαρτιού.


Αναλογίζομαι την ευθύνη που έχουν οι δημόσιοι φορείς, που αδυνατούν να αφουγκράστούν τις κοινωνίες τις οποίες καλούνται να υπηρετήσουν. Είναι ώριμος πλέον ο κόσμος της Ερμιονίδας, να δεχθεί και να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια.


Γι’ αυτό σας καλώ όλους, να απευθυνθείτε στο Δήμο Κρανιδίου με το ίδιο πάθος, που μιλήσατε σε μένα για το ενδιαφέρον σας να συμβάλλεται στην ανακύκλωση χαρτιού, για να γίνει μια οργανωμένη προσπάθεια, οι οποία θα περιλάβει όλο τον δήμο μας.




Μην διατάζεται μπορούμε να πάρουμε τη ζωή του τόπου μας, το μέλλον των παιδιών μας, στα χέρια μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: