Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Αυτό μας έλλειπε τώρα να "φαγωθούμε" αναμεταξύ μας


.....πρέπει να ομονοήσουμε και να σταθούμε στο πλάι του Ελληνικού λαού, άμεσα και ενεργητικά, αν θέλουμε να δικαιώσουμε την αποστολή μας...... 

Όλοι εναντίον όλων στην Εκκλησία...

Συντάχθηκε απο τον/την Σωτήρη Σταθόπουλο - RealNewς
Ιερός πόλεμος μαίνεται στο εσωτερικό της Εκκλησίας μεταξύ ιεραρχών που προέρχονται από το περιβάλλον του μακαριστού Χριστοδούλου και του νυν Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.



Αφορμή ήταν οι κανονισμοί που πήγε να περάσει ο Αρχιεπίσκοπος στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ιεραρχίας για τη λειτουργία της οικονομικής υπηρεσίας της Εκκλησίας, αλλά η αιτία είναι πολύ βαθύτερη.


Αρκετοί μητροπολίτες είναι ιδιαιτέρως προβληματισμένοι με τη στάση του κ. Ιερωνύμου απέναντι στην Κυβέρνηση . Εκτιμούν ότι η Εκκλησία στις κρίσιμες αυτές ώρες που περνά ο Ελληνικός λαός βρίσκεται στο περιθώριο, με έναν Αρχιεπίσκοπο που δεν ασκεί καμία κριτική στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ πιστεύουν πως οι προσωπικές σχέσεις που έχει με τον Πρωθυπουργό, τελικά, ζημίωσαν και δεν ωφέλησαν την Εκκλησία.


Ακονίζουν μαχαίρια


Οι μητροπολίτες τώρα ακονίζουν τα μαχαίρια τους για την κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεραρχίας του Φθινοπώρου, όπου κύριο θέμα θα είναι η οικονομική κρίση. Εκεί, ιεράρχες αναμένεται να κατηγορήσουν ευθέως τον Αρχιεπίσκοπο για την ήπια στάση που τηρεί απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά και να τον επικρίνουν για επικοινωνιακό έλλειμμα, καθώς η Εκκλησία ξόδεψε περίπου 100 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2009 για την στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων και όχι μόνο δεν υπήρξε καμία προβολή του κοινωνικού έργου, αλλά – όπως λένε- δεν ενημερώθηκε και το υπουργείο Οικονομίας για τη μεγάλη προσφορά της Εκκλησίας.

Από το στρατόπεδο του Αρχιεπισκόπου εκτιμούν ότι η αιτία που έχει ξεσπάσει αυτή η κόντρα μεταξύ των ιεραρχών είναι διαφορετική. Πιστεύουν ότι ορισμένοι ιεράρχες δεν επιθυμούν να αφήσει έργο ο Αρχιεπίσκοπος και ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα.


Την άποψη αυτή υποστηρίζει και ο στενός συνεργάτης του κ. Ιερωνύμου και γενικός διευθυντής των Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος Αντώνης Ζαμπέλης, που επιτίθεται μέσω της «R» σε μητροπολίτες.


«Ορισμένοι ιεράρχες δεν θέλουν να περάσουν κανονισμοί για τη λειτουργία της Εκκλησίας, που θα έφεραν την σφραγίδα του Αρχιεπισκόπου. Μερικοί μητροπολίτες δεν θέλουν τον κ. Ιερώνυμο να κάνει τομές στην Εκκλησία. Είναι κρίμα η Εκκλησία να μην προχωρά μπροστά λόγω ορισμένων ιεραρχών που προβάλλουν προσωπικές επιδιώξεις και φιλοδοξίες».


Εκρηκτικό κλίμα


Οι δηλώσεις αυτές του Αντ. Ζαμπέλη δείχνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της Εκκλησίας. Ο γενικός διευθυντής της ΕΚΥΟ αφήνει σαφέστατες αιχμές και εναντίον του μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ , πνευματικού παιδιού του μακαριστού Χριστοδούλου.


Τον κατηγορεί ότι είναι ένας από τους ιεράρχες που βάζουν προσχώματα στις μεταρρυθμίσεις που προσπαθεί να προωθήσει ο κ. Ιερώνυμος.


«Ο μητροπολίτης Καισαριανής έθεσε θέματα που υπήρχαν από το 2003 και το 2005. Μου κάνει εντύπωση ότι τώρα διαφωνεί με ορισμένους κανονισμούς που όχι μόνο είχε ψηφίσει, αλλά ήταν και εισηγητής».


Οργισμένη ήταν η αντίδραση του μητροπολίτη Καισαριανής μόλις πληροφορήθηκε τις δηλώσεις Ζαμπέλη στην «R».


«Εγώ διαλέγομαι μόνο με τους ομότιμους συνιεράρχες μου και πάντα εντός των θεσμικών οργάνων της Εκκλησίας».


Με αυτή τη δήλωση, ο μητροπολίτης Καισαριανής εκτός από την έντονη ενόχλησή του δείχνει ξεκάθαρα και τις άσχημες σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των μητροπολιτών και της διοίκησης των Οικονομικών της Εκκλησίας, στην οποία πρόεδρος είναι ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος.

Είναι, άλλωστε, μια υπηρεσία που όλοι επιθυμούν να έχουν λόγο και άποψη, καθώς από εκεί ελέγχονται και περνούν τα πάντα για όλες τις Μητροπόλεις.


«Επικοινωνιακό έλλειμμα»

Πιο αιχμηρός απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο ήταν ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, που κάνει λόγο για επικοινωνιακό έλλειμμα στην Εκκλησία.


«Ο κόσμος δεν γνωρίζει το κοινωνικό μας έργο, το οποίο δεν προβάλλουμε εμείς οι ίδιοι. Δεν ευθύνονται μόνο τα ΜΜΕ, αλλά και εμείς. Πρέπει να βρούμε τρόπους να δείξουμε το σημαντικό έργο που συντελείται από όλες τις Μητροπόλεις».


Ο κ. Άνθιμος χαρακτηρίζει «κρίσιμη» και «ιστορική» τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου και καλεί τον Αρχιεπίσκοπο να μην είναι τόσο ήπιος με την Κυβέρνηση.


«Πρέπει να σταματήσουν τα στεγνά ανακοινωθέντα των τελευταίων ετών. Πρέπει να είμαστε πιο άμεσοι, πιο επικριτικοί απέναντι στις αποφάσεις της Κυβέρνησης και ακόμη πιο κοντά στον Ελληνικό λαό, που μας έχει ιδιαιτέρως ανάγκη αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά».

Αναδημσιευση απο http://www.romfea.gr/component/content/article/13/5300-Όλοι-εναντίον-όλων-στην-Εκκλησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: