Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Μας αξίζει η Ελλάδα του Σεφέρη και του Ελύτη και όχι η Ελλάδα της τσόντας και της μίζας …

Η Ορθοδοξία έχει και κοινωνική και εθνική φωνή: ΟΧΙ στον εργασιακό ΜΕΣΑΙΩΝΑ !



Ο Ορθόδοξος Χριστιανός δεν μπορεί να σιωπήσει μπροοστά στα φαινόμενα κοινωνικής και εθνικής εξαθλίωσης .Δεν μπορεί να σιωπήσει όταν βλέπει :

- τις στρατιές των ανέργων να πολλαπλασιάζονται…

- τους νέους ανθρώπους να αγωνιούν για το μέλλον τους και να μην έχουν διέξοδο ( παρά τις σπουδές τους, τα μεταπτυχιακά, τις ξένες γλώσσες και τα άλλα προσόντα τους … ) ούτε στον ιδιωτικό,ούτε στο δημόσιο τομέα. Παντού οι πόρτες κλείνουν…


- τις στρατιές των βιοπαλαιστών, μικροκαταστηματαρχών που βλέπουν τα μαγαζιά τους να ερημώνουν και να κλείνουν…


- τους συνανθρώπους μας ΑΜΕΑ, τους πολύτεκνους, τους οικογενειάρχες με στεγαστικά δάνεια και πολλές υποχρεώσεις, να πιέζονται κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης…


- τους συνταξιούχους που βλέπουν να χάνονται οι κόποι μιας ζωής και να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ιατροφαρμακευτικές τους δαπάνες.


Δεν μπορούμε να τους αναφέρουμε όλους…

Η Ορθόδοξη Εκκλησία,σε αντίθεση με τον δυτικόφρονα χριστιανισμό, δεν υποβάθμισε ποτε την ύλη, αλλά ΟΥΤΕ και την ΘΕΟΠΟΙΕΙ. Στην Εκκλησία η ύλη εξαγιάζεται με τη χάρη του Θεού,παντού,αλλά δεν είναι το πρώτιστο.


Από την άλλη ο Ορθόδοξος Χριστιανός, ανεξαρτήτου ιδεολογίας και πολιτικής τοποθέτησης, δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την κοινωνική αδικία, με άδικα μέτρα, με έξωθεν επιβαλλόμενα μέτρα που εξοντώνουν ανθρώπινες υπάρξεις και τις οδηγούν στην αυτοκτονία,στην απελπισία,στα ναρκωτικά , σε ψεύτικους “παραδείσους”, σε ψυχοναρκωτικά….


Η Ορθόδοξη Εκκλησία προτείνει έναν άλλο τρόπο ζωής, όπου η ύλη είναι μέσο και ΟΧΙ ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ. Προτείνει την εκούσια άσκηση και νηστεία, αλλά δεν μπορεί, όμως, ταυτόχρονα να δικαιώσει μια ΚΟΙΝΩΝΙΑ όπου το 1/10 θα ζει σε βάρος των πολλών.


Χιλιάδες Ορθόδοξοι Χριστιανοί θα βρεθούμε σήμερα Τρίτη στους δρόμους και σε συγκεντρώσεις για να διαμαρτυρηθούν- σιωπηλά, προσευχητικά, ειρηνικά- για τον εργασιακό Μεσαίωνα που επιβάλλεται και εξοντώνει χιλιάδες ανθρώπους και τους βάζει σε απόγνωση και στο περιθώριο της ζωής.


Θα είμαστε εκεί – κυρίως για τους νέους ανθρώπους,για τα παιδιά μας, για τους συνταξιούχους γονείς…


Χωρίς κραυγές, αλλά με ΠΙΣΤΗ στον Ιησού Χριστό. Όπως φωνάζουμε για τα ΕΘΝΙΚΑ θέματα, έτσι θα φωνάξουμε για τα κοινωνικά.


Η Εκκλησία αγκαλιάζει ΟΛΑ τα παιδιά της, ανεξαρτήτου κόμματος και ιδεολογίας, που -σήμερα- φοβούνται και περιθωριοποιούνται… Που βλέπουν τα όνειρά τους να γίνονται εφιάλτες… Η Εκκλησία μας δεν θα πάψει να φωνάζει ότι ΕΛΠΙΔΑ πάντα είναι ο Χριστός μας, ότι αυτή η ζωή είναι ένα ασήμαντο δευτερόλεπτο μπροστά στην αιωνιότητα, αλλά ταυτόχρονα η Εκκλησία είναι κοντά σε ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟ που πάσχει, υποφέρει, αγωνιά.


Γιατί είναι Σώμα Χριστού που αγκαλιάζει κάθε άνθρωπο, άσχετα με τη στάση του απέναντι της… Θέλει να του δώσει ΖΩΗ, αλλά το κυριότερο : ΑΙΩΝΙΑ ΖΩΗ. Βλέπει τα θνητά με το πρίσμα της Αιωνιότητας…


Μας αξίζει η Ελλάδα του Σεφέρη και του Ελύτη και όχι η Ελλάδα της τσόντας και της μίζας …

Πηγή: http://ierapostoli.wordpress.com/2010/06/28/orthodoxy_foni/#more-5272

Δεν υπάρχουν σχόλια: