Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Ηλεκτρική ενέργεια από τα σκουπίδια!!!



ΗΛΕΚΤΩΡ: πρωτοπορία στη διαχείριση απορριμμάτων και στις ΑΠΕ


Πηγή: http://www.econews.gr/ ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. αποτελεί το βραχίονα ανάπτυξης περιβαλλοντικών και ενεργειακών έργων του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ.


Η εταιρεία κατέχει ηγετικό ρόλο στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων σε Ελλάδα και Κύπρο. Ειδικότερα, η ΗΛΕΚΤΩΡ έχει κατασκευάσει τους μεγαλύτερους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ έχει αναλάβει την αποκατάσταση των χωματερών που χρησιμοποιούνταν παλιότερα ως Χώροι Διάθεσης Απορριμμάτων στις ίδιες περιοχές, την κατασκευή αντίστοιχων έργων ανά την επικράτεια, καθώς και την κατασκευή και λειτουργία του μοναδικού ΧΥΤΑ και Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Πάφο της Κύπρου.


Ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχει υλοποιήσει η ΗΛΕΚΤΩΡ, μέσω της συμμετοχής της στην ΒΕΑΛ Α.Ε. (50%), είναι η κατασκευή και λειτουργία ιδιόκτητου σταθμού συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από βιοαέριο στα Άνω Λιόσια Αττικής, ενός από τους μεγαλύτερους σταθμούς παγκοσμίως με εγκατεστημένη ισχύ 24 MWe.


Παράλληλα, η ΗΛΕΚΤΩΡ έχει κατασκευάσει και λειτουργεί αντίστοιχη μονάδα στους Ταγαράδες Θεσσαλονίκης, εγκατεστημένης ισχύος 5 MWe.


Στον κλάδο των υπηρεσιών, αξίζει να αναφερθεί η συμμετοχή της εταιρείας στην Κοινοπραξία λειτουργίας του Κεντρικού Αποτεφρωτήρα Μολυσματικών Νοσοκομειακών Απορριμμάτων στα Άνω Λιόσια, καθώς και η συλλογή και επεξεργασία υλικών συσκευασίας από 16 Δήμους στις Επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού Κύπρου. Επίσης, στα μέσα του 2008 ξεκίνησε να λειτουργεί ιδιόκτητη εγκατάσταση επεξεργασίας εμποροβιομηχανικών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών δυναμικότητας 100.000 τόνων ετησίως στο Δήμο Φυλής.


Η παρουσία της ΗΛΕΚΤΩΡ ως κορυφαίας εταιρείας διαχείρισης απορριμμάτων ενισχύεται μέσω της γερμανικής θυγατρικής εταιρείας Herhof GmbH, η οποία έχει αναπτύξει τις καινοτόμες μεθόδους της βιολογικής ξήρανσης και κομποστοποίησης σε κλειστούς βιοαντιδραστήρες οι οποίες εφαρμόζονται σε περισσότερες από 50 συνολικά εγκαταστάσεις παγκοσμίως.


Εξάλλου, η ΗΛΕΚΤΩΡ συμμετέχει στην εταιρεία διαχείρισης της μονάδας βιολογικής ξήρανσης και μηχανικής διαλογής των αστικών απορριμμάτων της πόλης Osnabrück της Γερμανίας, εξυπηρετώντας μια περιοχή 350.000 κατοίκων. Η μονάδα έχει δυναμικότητα επεξεργασίας 90.000 τόνων ετησίως, ενώ το κύριο προϊόν που παράγεται κατά την επεξεργασία των απορριμμάτων διατίθεται ως υποκατάστατο δευτερογενές καύσιμο σε ενεργειοβόρες εγκαταστάσεις. Παρόμοιες εγκαταστάσεις η εταιρεία αναπτύσσει και λειτουργεί στο Βερολίνο και την Τρίερ.


Ένα ακόμα σημαντικό έργο που ξεκίνησε να λειτουργεί δοκιμαστικά το φθινόπωρο του 2009 και το οποίο θα εγκαινιαστεί την άνοιξη του 2010 είναι η κατασκευή της μονάδας εγκαταστάσεων επεξεργασίας και διάθεσης απορριμμάτων των Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου στην Κύπρο δυναμικότητας 200.000 τόνων ετησίως με τη χρήση τεχνολογίας της θυγατρικής Herhof GmbH. Επιπλέον η εταιρεία ανέλαβε την δεκαετή λειτουργία της εγκατάστασης.


Τέλος, στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πλέον της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο, η ΗΛΕΚΤΩΡ έχει κατασκευάσει και λειτουργεί τρία αιολικά πάρκα στα νησιά Ρόδος, Κως και Πάτμος, ενώ δραστηριοποιείται και στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, ως προμηθευτής και κατασκευαστής φωτοβολταϊκών συστημάτων.


Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της εταιρείας: www.helector.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια: