Παρασκευή 2 Μαΐου 2008

Καλό μήνα...

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου, Χριστός Ανέστη, χρόνια καλά, και καλό μήνα σε όλους.

Επιστρέφουμε στην μπλοκόσφαιρα συμβάλλοντας στον διάλογο μέσα από το διαδίκτυο.

Αγαπητέ γείτονα ,τα τελευταία νέα (από έναν φίλο που είναι μέσα στα πράγματα) για τον βιολογικό του Κρανιδίου είναι τα εξής:
  1. Δέχεται λύματα μόνο από την πλευρά του Κρανιδίου που "βλέπει" προς τον Κάμπο με την φυσική ροή.
  2. Το νερό μεταφέρεται με αγωγό και χύνεται σε μια ποταμιά στο Λουτρό.
  3. Τα λύματα που δέχεται είναι πολύ λίγα σε σχέσει με τις δυνατότητες που έχει.
  4. Δεν δέχεται λύματα από το υπόλοιπο Κρανίδι, από το Πόρτο Χέλι και από την Κοιλάδα.
  5. Το νερό δεν συγκεντρώνετε σε δεξαμενές για να ποτίσουν τα περιβόλια
  6. Η αναβάθμισή του (καθαρότερο νερό) είναι αναγκαία.
  7. Η λυματολάσπη παραμένει σε μια μεγάλη χαβούζα πλησίον του εργοστασίου.

Για το φράγμα της Τζερτζελίας δεν έχω καμία πληροφορία, και φυσικά δεν ξέρω λεπτομέρειες. Άλλωστε τα τελευταία δημοσιεύματα λένε ότι δεν θα γίνει.

3 σχόλια:

sikam είπε...

Αγαπητέ Θεμιστοκλή
Χρόνια πολλά.
Εχω χαθεί λίγο γιατί αυτές τις μέρες ξεκινάει η δουλειά και πρέπει να οργανώσουμε το μαγαζί.
Για τον βιολογικό τώρα.
Τα νερά πάνε στο ρέμα ,στην ακρη του κάμπου ,στο τέλειωμα της ευθείας,και το ρέμα καταλήγει μπροστά στο νταμάρι του Αθανασίου στον κόλπο της Κοιλάδας.Πράγματι τα λύμματα ειναι λίγα γιατί δεν εχουν γίνει ακόμα οι συνδέσεις ολου του Κρανιδιού της Κοιλάδας και του Χελιού,συνδέσεις που θα γίνουν οποσδήποτε ειναι θέμα χρόνου και τότε το νερό η θα περνά στον υδροφόρο ορίζοντα και μέσω αυτού στον κόλπο της Κοιλάδας η αν ειναι περισσότερο θα ρέει επιφανειακά και θα καταλήγει πάλι στον κόλπο.Και στις δύο περιπτώσεις το γλυκό νερό θα κα΄νει ευτροφισμό μειωση του οξυγόνου και μυρωδιά.
Η λυμματολάσπη δεν ειναι τα υγρά της χαβούζας δίπλα στον βιολογικό.Ειναι μιά πηχτή σκούρα λάσπη με την αμμο τα νεκρά στερεα των μικροοργανισμών και αν δεν υποστεί ξήρανση και επεξεργασία ειναι τοξική.Μάλλον εργολάβος την διαθέτει σαν λίπασμα η την εναποθέτει στα Δισκούρια(ειδα στην χωματερή μια μάυρη λάσπη που μπορεί να ειναι και λυμματολάσπη).Καλύτερα στα Δισκούρια παρα λογω αγνοιας να διασκορπίζεται σαν ΄δήθεν λίπασμα στο περιβάλλον.Φοβάμαι πώς λόγω αγνοιας γίνεται και το δεύτερο.Μακάρι να κάνω λάθος.
Ο βιολογικός ειναι δευτεροβάθμιος.
Καλύτερη ποιότητα γίνεται με τριτοβάθμιο (χημικός καθαρισμός )που ειναι ακριβός και δεν ξέρω κατα πόσο ειναι απαραίτητος αν το νερό δεν ειναι βεβαρημένο με χημικά καταλοιπα σε μεγάλο βαθμό.Το θέμα ειναι να δουλέψει ΣΩΣΤΑ η μονάδα κάτι που ειναι δύσκολο αν δεν υπάρχει υπευθυνότητα.
Τέλος για το φράγμα του ποταμού Σελά(βουνήσιου στα αρχαία Ελληνικά)
η μπεντενιού, η τζερτζελιάς,θα ηταν πολύ χρησιμό να βρούμε τον σχεδιασμό του εργου και τις μελέτες καθώς και την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.Ειμαι σίγουρος οτι ολα εγιναν βιαστικά και μια δεύτερη ματιά θα επιτρέψει μια σωστότερη οργανωση του σχεδιου.
Οχι το σχέδιο δεν εχει εγκαυταλειφθεί απλά για την ωρα εχει ανασταλεί η χρηματοδότηση.
Αυτ΄
Με τις θερμότερες ευχές μου για το Πάσχα σε εσένα και την οικογενειά σου
Μάκης

Ενοριακός Ι.Ν. Ευαγγελισμού Θεοτόκου Κοιλάδας είπε...

Χρόνια πολλά αγαπητέ Μάκη, σε βρίσκω πολύ καλά πληροφορημένο και σε ευχαριστώ που μπαίνεις στον κόπο να με ενημερώσεις. Έχω ακούσει ότι κοντά στη μάντρα του Αθανασίου υπάρχει ένας υδροβιότοπος χαρτογραφημένος. Ξέρεις κάτι γι’ αυτό;

π. Θεμιστοκλής.

sikam είπε...

Γειά και πάλι
Απ οσο ξέρω η Φράνσις η γυναίκα του Αγγελου Αθανασίου γνωρίζει σχετικά με το θέμα.Ισως μπορεί να διαφωτίσει.
Ο κόλπος της Κοιλάδας ειναι ενας μικρός ανεξερεύνητος θυσαυρός.
Αν κάποτε ηταν ξηρά και εφ οσον το Φράγχθι ειχε κατοίκους πρίν δέκα χιλιάδες χρόνια με επικοινωνία θαλάσσια με την Μήλο λογω οψιδιανού πιθανόν μέσα στην λάσπη του κόλπου κρύβονται αρχαιολογικοί θυσαυροί.Ακόμα ναι ειναι σταθμός αποδημητικών πουλιών ο συγεκριμένος βιότοπος .Τέλος παλιά ειχαμε κάνει μια καταγραφή της παρουσίας χελώνας καρέτα καρέτα (σε συνεργασία με τον σύλλογο για την προστασία της)και μια παρουσίαση ενός πολύ ενδιαφέροντος υλικού ντοκυμαντέρ παιχνίδια κλπ στο νηπιαγωγείο Κοιλάδας.Φαίνεται πώς στις παραλίες Λεπίτσας μέσα στον κόλπο αλλά και σε ολες τις παραλίες μέχρι Κορακιά εμφανίζονται χελώνες.
Πρίν απο δύο μήνες βρήκα μια σκοτωμένη στην παραλία στο Σαλάντι.
Αυτό που ειναι σημαντικό ειναι πώς ο κόλπος ειναι κλειστός χωρίς ρεύματα και κάθε επέμβαση μέσα του θα εχει δυσάρεστες επιπτώσεις.Ειναι λάθος να γίνει αποδέκτης των νερών του βιολογικού.
Πόλλους χαιρετισμούς