Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Τι πρέπει να κάνω για να κληρονομήσω την αιώνια ζωή;


ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΓ ΛΟΥΚΑ (Λουκά κεφ. ιη' στίχοι 18-27).

Ο πλούσιος νέος και ο Χριστός.


Εκείνο τον καιρό ένας άνθρωπος πλησίασε τον Ιησού, πειράζοντας τον και λέγοντας· Άγιε διδάσκαλε, τι πρέπει να κάνω για να κληρονομήσω την αιώνια ζωή; Και ο Ιησούς του είπε· Γιατί με λες άγιο; Κανένας δεν είναι άγιος παρά μόνο ένας, ο Θεός. Τις εντολές τις ξέρεις· μην πειράξεις ξένη γυναίκα, μη σκοτώσεις, μην κλέψεις, μην πάρεις ψεύτικο όρκο, τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου. Και εκείνος είπε· όλα αυτά τα έχω τηρήσει πιστά από τα μικρά μου χρόνια. Και όταν άκουσε αυτά ο Ιησούς, του είπε· ένα ακόμα σου λείπει· όλα όσα έχεις πούλησε τα και μοίρασε τα στους φτωχούς, και θα έχεις θησαυρό στον ουρανό και έλα να με ακολουθείς. Αλλά εκείνος, όταν άκουσε αυτά, έπεσε σε μεγάλη λύπη· γιατί ήταν πάρα πολύ πλούσιος.

Όταν τον είδε ο Ιησούς που λυπήθηκε τόσο πολύ, είπε· πόσο δύσκολα εκείνοι που έχουν χρήματα θα μπουν στη βασιλεία του Θεού! Γιατί είναι πιο εύκολο να περάσει μια καμήλα από την τρύπα της βελόνας παρά πλούσιος μπει στη βασιλεία του Θεού.

Τότε είπαν εκείνοι που τον άκουσαν: ποιος μπορεί να σωθεί; Και ο Ιησούς είπε τα αδύνατα για τους ανθρώπους είναι δυνατά για το Θεό.




Σχολιασμός:

Ίσως το μεγαλύτερο ερώτημα του άνθρωπου. Τι να κάνω για να έχω Ζωή Αιώνια. Ο νέος του Ευαγγελίου που υποβάλει το ερώτημα αυτό, είναι ένα μοντέλο ανθρώπου με πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Δηλαδή χωρίς καμία ταπείνωση.

Αν θέλεις να μπεις στην Αιώνια Ζωή, τήρησε τις εντολές του Θεού, του απανταει ο Χριστός. Μην μοιχεύεις, μην φονεύεις, μην ψευδομαρτυρήσεις, τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου. Και απατάει ο νέος. Όλα αυτά τα έχω εφαρμόσει, τι άλλο να κάνω; Εδώ φαίνεται ποιος πραγματικά είναι, φαίνεται ο εγωισμός του, διότι έχει την γνώμη ότι όλα τα έχει καταφέρει. Ότι όλα μέχρι τώρα τα έχει επιτύχει.

Η απάντηση του Ιησού είναι καταπέλτης. Πούλησε τα όλα και δώστα στους φτωχούς και θα έχεις μεγάλο θησαυρό στον Ουρανό. Ο θησαυρός στον ουρανό η είναι η Χάρις του Αγίου Πνεύματος, η κοινωνία με το Θεό. Άκουσε ο νέος αυτά, που κατά τα άλλα είναι το πρότυπο του καλού και θρησκευόμενου ανθρώπου, που εφαρμόζει όλο το νόμο, συγκλονίζεται και αποχωρεί λυπημένος. Ο Χριστός έσπασε την εικόνα που είχε ο νέος για τον εαυτό του. Του έδειξε πόσο επιφανειακά ζούσε. Του παρουσίασε την απουσία της σωστής σχέσεις με τον Θεό. Δεν αρκούσε η τήρηση του νόμου από το νέο, για να έχει Ζωή Αιώνια.

Ενώ θα μπορούσε να πει ο νέος. Πες μου πως θα το καταφέρω αυτό. Δείξε μου το δρόμο και εγώ θα προσπαθήσω. Η λύπη όμως κατακλύζει την ψυχή του νέου, γιατί θέλει και τα δυο και τον πλούτο και την Αιώνια Ζωή. Είναι πολύ δύσκολο για έναν πλούσιο να αποχωριστεί την σιγουριά που δίνουν τα υλικά αγαθά και να εμπιστευθεί την πρόνοια και αγάπη του Θεού. Η φτώχια, στον αντίποδα του πλούτου , ως αυτάρκεια είναι το ζητούμενο. Η φτώχια που δέχεται τον εαυτό της σαν ευλογία, είναι το άριστο. Αντίθετα, η φτώχια που θέλει να γίνει πλούτος είναι δέσμευση είναι σκλαβιά, μας οδηγεί στην καταστροφή και στην εκμετάλλευση της κτήσης. Αποχώρισε γιατί είχε πολλά κτήματα.

Ο Θεός δεν ζητά τα χρήματα αλλά ζητά την καρδιά του, ζητά την σχέση και την επικοινωνία με τον άνθρωπο. Και όποιος συναντήσει το Θεό στην καρδιά του δίνει τα πάντα για το Θεό. Όταν αγαπάς τους ανθρώπους ἠ την κτήση είναι καλό, αλλά περισσότερο από τον άνθρωπο και την κτήση πρέπει να αγαπάς το Θεό για να μπορείς να φωτίζεις τη ζωή σου με το φως του Χριστού. Ο νέος δεν συνάντησε το Θεό, παρά την συνάντηση που είχε, γιατί ο ναρκισσισμός του δεν τον άφησε να δει το Θεό.

Είναι δύσκολο να μπει ο πλούσιος στην βασιλεία του Θεού διότι δεν μπορεί να αποχωριστεί την σιγουριά που εξασφαλίζουν τα χρήματα. Όταν το άκουσαν αυτό οι μαθητές απόρησαν και είπαν. Πως είναι τότε δυνατών να σωθούμε; Και ο Χριστός απαντά. Ό,τι είναι αδύνατο για τους ανθρώπους είναι δυνατό για το Θεό.

Αν δοθούμε ολοκληρωτικά στο Θεό, χωρίς συμβιβασμούς τότε, μόνο τότε μπορούμε να πάρουμε από το Θεό πίσω αγιασμένα και χαριτωμένα όλα τα στοιχεία της ανθρώπινης ζωής μας. Οποιοδήποτε πλούτο ή χάρισμα έχω λάβει, πρέπει να περνά μέσα από την Ευχαριστία, να εκκλησιοποιείτε και να πνευματοποιείτε για να επιστρέψει σε όλους ως δώρο.

Από την Ευχαριστία μας προς το Θεό ξεκινούν τα πάντα. Ο άνθρωπος όταν μπαίνει σε αυτή την Ευχαριστιακή σχέση, δίνει χώμα και παίρνει ζωή αιώνια, χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. Αυτό κάνει η Εκκλησία λαμβάνει την κτίση και τα υλικά αγαθά της, τα εκκλησιοποιεί και τα επιστρέφει εκατονταπλάσια στον άνθρωπο και τον κόσμο.

Ο νέος αν είχε την ταπείνωση και ζητούσε από το Χριστό να τον στηρίξει στο δύσκολο αγώνα να απαρνηθεί τον πλούτο του, θα κατάφερνε να κάνει την υπέρβαση. Δεν τα κατάφερε ωστόσο, διότι ο εγωισμός του, η τυπολατρία, η εξωτερική εικόνα του, η ανασφάλεια του και τελικά η απιστία του, τον οδήγησαν να απομακρυνθεί λυπημένος.

Αν ο πλούσιος προσφέρει και μοιράζει τα χρήματα στους συνανθρώπους του, ως Ευχαριστία προς το Θεό τότε μπορεί να μπει στην Βασιλεία των Ουρανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: