Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

Η άποψη μας για το "Σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης"

Για την Εκκλησία δεν θα μπορούσε να ισχύσει κάτι άλλο έκτος από τον Ορθόδοξο Γάμο. Όχι γιατί κατά την άποψη μερικών, θα χάσουμε όπως λένε, την πελατεία μας. Δεν είναι τόσο απλό το θέμα, ούτε οικονομικό και όσοι το υποβαθμίζουν, το κάνουν κατά την ταπεινή μου γνώμη για να απαξιώσουν την Εκκλησία στα μάτια των ανθρώπων αλλά και για να εξευτελίσουν το μυστήριο του Γάμου. Δικαίωμα τους είναι, ας συνεχίσουν έτσι.

Η πολιτεία φυσικά και έχει κάθε δικαίωμα να νομοθετεί για τους πολίτες της χώρας της όταν κρίνει ότι χρειάζεται να διευθετήσει κάποια κοινωνικά προβλήματα.

Καταρχήν η Εκκλησία απευθύνετε στα μέλη της, στους βαπτισμένους Ορθόδοξους Χριστιανούς και τους διαβεβαιώνει ότι το «σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης» είναι έξω από το πνεύμα της και συνεπάγεται πορνεία.

Λέει λοιπόν, στους πιστούς ανθρώπους, σε αυτούς που την σέβονται και περιμένουν την ευλογία της. Ως χριστιανοί να επιλέγετε την αγιαστική χάρη του μυστήριου του Γάμου και όχι κάτι άλλο. Και αυτό γιατί; Διότι η Εκκλησία θεωρεί τον Γάμο ύψιστο γεγονός στην ζωή του ανθρώπου και ως σκοπό του προτάσσει την ηθική τελείωση μέσα από την αμοιβαία πνευματική συμπλήρωση των συζύγων , την αλληλοβοήθεια, την κοινωνικότητα, την τεκνογονία όπως άλλωστε διδάσκει αιώνες τώρα.

Όχι τυχαία, αλλά με την πίστη ότι εφαρμόζει τον Ευαγγελικό νόμο που δίδαξε ο Ιησούς Χριστός και παρέλαβε από τους Αποστόλους για να διαφυλάξει, ως τον μοναδικό δρόμο που οδηγεί στην Σωτηρία των ανθρώπων. Σωτηρία σημαίνει ένωση με τον Θεό.

Αυτόν τον παραδεδομένο Ευαγγελικό νόμο δεν μπορεί να τον νοθεύσει για κανένα λόγο και δεν μπορεί να τον συμβιβάσει με κανένα κοσμικό, πρόσκαιρο, συμβατικό, πολιτικό νόμο.

Ο πιστός χριστιανός περιμένει να ακούσει από την Εκκλησία την ξεκάθαρη αλήθεια του Ευαγγελικού νόμου που θα τον οδηγήσει στην ηθική τελείωση.

Όσο και αν προσπαθούν διάφοροι να προσάψουν στην Εκκλησία την ταμπέλα του οπισθοδρομικού και του ξεπερασμένου, ας περιμένουν λίγο. Να μην είναι τόσο σίγουροι για τις απόψεις τους, διότι η Αλήθεια ποτέ δεν είναι ξεπερασμένη και οπισθοδρομική και η Αλήθεια βρίσκεται στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού.

Για την Εκκλησία προοδευτικός είναι ο άνθρωπος που επιδιώκει την αγιότητα, τον προσωπικό του αγιασμό, την ένωσή του με το Θεό μέσα από την απόκτηση των αρετών και την συνειδητή συμμετοχή του στην λατρεία του Θεού μέσο των μυστηρίων της.

Η Εκκλησία προτάσσει έναν άλλο τρόπο ζωής, νέο τρόπο, που δεν έχει σχέση με αυτόν τον κόσμο που ζούμε. Δηλαδή δεν πηγάζει από εδώ, δεν είναι κατασκεύασμα η ιδεολογία ανθρώπινη, αλλά είναι δώρο και χάρισμα του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού. Καλεί τους χριστιανούς να τον βιώσουν ελεύθερα, αβίαστα, με αγαπητική διάθεση, αν θέλουν να φτάσουν στην Θέωση.

Η διάπραξη της πορνεία είναι ένα από τα εμπόδια σε αυτήν την πορεία προς την ένωση μας με το Θεό. Η αποξένωσή από τους συνάνθρωπους μας και η αντίληψη ότι ο άλλος είναι αντικείμενο, για μία ή και περισσότερες χρήσεις, ή για να πετύχουμε την πρόσκαιρη ηδονή, ή για να περάσουμε λίγες στιγμές αυτοϊκανοποίησης, έχουν την βάσει τους στην εγωιστική αντίληψη, ότι όλους και όλα τα χρησιμοποιούμε για το δικό μας όφελος και τίποτε άλλο.

Αυτή η αντίληψη έρχεται σε αντίθεση με την παρουσία του Χριστού στην γη, ο οποίος κρεμάστηκε στο σταυρό οικειοθελώς για να σηκώσει και να σταυρώσει επάνω του τις αμαρτίες όλων των ανθρώπων. Πιστών και απίστων, για όλους θυσιάστηκε και έγινε η απαρχή μιας Νέας Ζωής. Από εμάς εξαρτάτε αν θα ενεργοποιήσουμε την δυνατότητα αυτή, που μας έδωσε ο Χριστός με την σταυρική του θυσία.

Με πολύ αγάπη και ειλικρινή κατανόηση η Εκκλησία συμπαραστέκεται στον άνθρωπο που τυραννιέται από τα πάθη του.

Με πολύ αγάπη αγκαλιάζει τον άνθρωπο και του δείχνει τον Σταυρό-Αναστάσιμο δρόμο για την ένωσή του με το Θεό.

Εδώ διακυβεύεται κάτι πολύ σημαντικό, η αιωνιότητα με την πρόσκαιρη καλοπέραση μας, η Αλήθεια με το ψέμα, ο Ουρανός με την γη.

Η Εκκλησία απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους πιστούς και άπιστους και τους ζητεί να ακολουθήσουν ελεύθερα το δρόμο που οδηγεί στην Θέωση.

Ή Εκκλησία δεν μπορεί να νοθεύσει την παρακαταθήκη που παρέλαβε. Γιατί ο δρόμος για το Θεό προϋποθέτει την γνώση της Αλήθειας.

Ας μην ξεχνούμε ότι οι πρώτοι κάτοικοι του παραδείσου είναι ο ληστής και η πόρνη, αφού βεβαίως προηγουμένως συναισθάνθηκαν τα σφάλμα τους, μετανόησαν ζητώντας συγχώρεση από το Θεό.

Ας μην μας φοβίζουν λοιπόν οι λέξεις (πορνεία, μοιχεία, αμαρτία κ.λπ.) και οι εντός της Εκκλησίας και οι «εκτός» όλοι είμαστε αμαρτωλοί και ζητούμε το έλεος του Θεού. Αυτό που πρέπει να απασχολεί αυτούς που δεν δέχονται τον Ευαγγελικό νόμο, είναι τι θα γίνει αν πραγματικά υπάρχει Θεός.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗ ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΨΗ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ,
ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΟΥΜΕ ΕΝΑ ΖΥΓΑΡΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΒΒΩΝΙΑΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΠΑΙΔΙ ΜΕ 700€ ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΚΑΝΟΥΝ? ΓΑΜΟ Ή ΓΕΝΝΑ?
ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΛΟΣ ΕΙΝΑΟ Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ'ΓΩ ΑΥΤΟΝ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΑΛΛΑ ΑΝ ΒΡΕΘΩ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΘΑ ΚΟΙΤΑΞΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑ.
ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΠΑΔΕΣ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΠΟΡΝΕΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ ΑΣ ΠΕΤΑΞΕΙ ΠΡΩΤΟΣ ΤΟ ΛΙΘΟ.

π. Θεμιστοκλής Στ. Μπάζος είπε...

Αγαπητέ φίλε/φίλη έχεις δίκιο ως προς το ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ οικονομικά, σε κατανοώ απόλυτα.

Όμως κανένας δεν σε υποχρεώνει να κάνεις θρησκευτικό Γάμο και να πληρώσεις τα «μαλλιά της κεφαλή σου». 1000Ε για το νυφικό, 500Ε για τις φωτογραφίες, 500Ε για το βίντεο 500Ε για τις μπομπονιέρες…το δώρο του κουμπάρου …το τραπέζι …και αν θέλουμε και ορχήστρα; Τέλος και για την Εκκλησία. Ευτυχώς στην περιοχή μας δεν υπάρχουν «ταρίφες» αλλά δύνεται όσα θέλετε.

Όλα τα παραπάνω δεν έχουν καμία σχέση με το μυστήριο του γάμου. Το μυστήριο του γάμου γίνεται για να ευλογήσει την ένωση σας ο Θεός δια της Εκκλησίας Του . Το έχεις σκεφτεί αυτό; και όχι για να φορέσουμε το νυφικό ή να κάνουμε όλα τα παραπάνω έξοδα.

Πες μου σε παρακαλώ, δεν είναι κοροϊδία και προς το Θεό και για σας τους ίδιους, να ζείτε χωρίς την ευλογία της Εκκλησίας, να έχετε ακόμη και παιδί και όταν το επιτρέψουν τα οικονομικά σας, τότε μόνο τότε να κάνετε το «γάμο»; Τι Γάμος είναι αυτός;

Έχω να σου προτείνω κάτι πολύ απλό, πάρε το αγόρι/κορίτσι σου και έλα στην Εκκλησία ,εσείς και η γονείς σας, να σας ευλογήσω χωρίς κανένα έξοδο, αυτό είναι ο Χριστιανικός Γάμός, τα άλλα δε έχουν ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ.

Πονώ ειλικρινά, όταν πολλά νέα παιδιά μου λένε, ότι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό γιατί σκέφτονται το περίγυρό τους. Και τους απαντώ. Το Θεό δεν τον σκέφτεστε; σε αυτόν δεν πιστεύετε; αυτός δεν ζητάει μεγαλοπρέπειες και πεταμένα χρήματα.

Να τους λέω, κάντε τώρα την επανάσταση σας, προς την σωστή κατεύθυνση, πετάτε πάνω από το Μυστήριο του Γάμου όλα τα «κοράκια» που θέλουν να σας πιουν το αίμα, εις βάρος του μυστηρίου.

Κάντε το μυστήριο ξεκομμένο από κάθε ανοησία. Και κάτι τελευταίο μην δύνεται χρήματα ούτε στους παπάδες σε κανέναν. Μόνο νιώστε την ανάγκη να φέρεται το Χριστό στην καινούρια σας ζωή.

Ναι είμαστε όλοι αμαρτωλοί, και εμείς οι παπάδες. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει η Εκκλησία η οποίά είναι πνευματικό θεραπευτήριο. Ο μοναδικός Ιατρός είναι ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός σε Εκείνον προστρέχουμε για θεραπεία. Δεν πετάμε την πέτρα του αναθέματος σε κανέναν, αυτό θέλω να το καταλάβεις. Οριοθετούμε την αλήθεια από το ψέμα ,δείχνουμε το δρόμο που θα μας ενώσει με το Θεό.

Αν θέλεις διάβασε τις αναρτήσεις που έχω για το Γάμο, θα ωφεληθείς.