Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Ο Χρυσός Κανόνας



Είναι το Ευαγγέλιο της Κυριακής που μας πέρασε.


Λουκά κεφ. στ' στίχοι 31-36


31 Και καθώς θέλετε να κάνουν σ’ εσάς οι άνθρωποι, κάνετε σ’ αυτούς ομοίως.


32 Και αν αγαπάτε όσους σας αγαπούν, ποια χάρη έχετε; Γιατί και οι αμαρτωλοί αγαπούν όσους τους αγαπούν.


33 Και βέβαια, αν αγαθοποιείτε όσους σας αγαθοποιούν, ποια χάρη έχετε; Και οι αμαρτωλοί το ίδιο κάνουν.


34 Και αν δανείσετε σ’ εκείνους από τους οποίους ελπίζετε να τα λάβετε, ποια χάρη έχετε; Και αμαρτωλοί σε αμαρτωλούς δανείζουν, για να λάβουν πίσω τα ίσα.


35 Αλλά όμως αγαπάτε τους εχθρούς σας και αγαθοποιείτε και δανείζετε μην ελπίζοντας πίσω τίποτα. και θα είναι ο μισθός σας πολύς, και θα είστε γιοι του Υψίστου, γιατί αυτός είναι ευεργετικός στους αχάριστους και κακούς.


36 Γίνεστε οικτίρμονες καθώς και ο Πατέρας σας είναι οικτίρμονας».


Ούτε αυτό δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε στην ζωή μας. "Ό,τι θέλουμε να μας κάνουν οι άνθρωποι να κάνουμε και εμείς σε αυτούς". Πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μας αν καταρχήν εφαρμόζαμε αυτόν το κανόνα;


Αν δεν αδικούμε ,γιατί δεν θέλουμε να μας αδικούν

Αν δεν μειώνουμε τους άλλους με λόγια και με πράξεις, γιατί δεν μας αρέσει να μας μειώνουν

Αν δεν προσπαθούμε να βολέψουμε το δικό μας παιδί σε βάρος των άλλων παιδιών, γιατί θα μας κακοφαινόταν αν το έκαναν οι άλλοι.

Αν δεν συκοφαντούμε, γιατί δεν μας αρέσει να μας συκοφαντούν.

Αν δεν κουτσομπολεύουμε γιατί δεν μας αρέσει να μας κάνουν το ίδιο........

και τόσα άλλα παραδείγματα,

Πόσο θα άλλαζε η ζωή μας αν ο καθένας από μας σκεφτόταν:

Θέλω να μ' αγαπάνε, θα αγαπώ και 'γώ.

Θέλω να με σέβονται, θα σέβομαι και εγώ.

Θέλω να με βοηθάνε θα βοηθώ και 'γώ.........


Αν σταματούσε σε αυτά ο Ευαγγελικός λόγος σίγουρα θα ήταν ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα. Όμως η υπεροχή και η Θεϊκή προέλευση των γραφομένων φαίνεται παρακάτω στο κείμενο του Ευαγγελίου. ¨...Αν τα κάνετε αυτά στους δικού σας ανθρώπους δεν θα διαφέρετε από τους αμαρτωλούς...¨, δηλαδή τους απομακρυσμένους από το Θεό. Διότι και αυτοί τα εφαρμόζουν αυτά αναμεταξύ τους.


¨ ...Εσείς λέει, όλα τα παραπάνω να τα κάνετε στους ΕΧΘΡΟΥ σας, να τους βοηθάτε να τους δανείζεται ...." κ.λ.π.¨.... για να είστε παιδιά του Θεού του Υψίστου....¨. Και συνεχίζει λέγοντας, ¨..να μοιάσετε στο Θεό σας ο οποίος είναι ευεργετικός στους αχάριστους και στους κακούς.¨


Τίθεται λοιπόν το μεγάλο ερώτημα για μας τα υποτιθέμενα παιδιά του Θεού. Για μας τους κληρικούς(ιερείς) και λαϊκούς(τον πιστό λαό), είμαστε ευεργετικοί στους αχάριστους και κακούς; Είμαστε εμείς τα παιδιά του Θεού του Υψίστου;


Ο καθένας που διαβάζει αυτές τις γραμμές ας απαντήσει στον εαυτό του. Και ας βάλουμε σκοπό στη ζωή μας, αν θέλουμε να είμαστε παιδιά του Θεού του Υψίστου, να γίνουμε οικτίρμονες γιατί και ο Θεός μας είναι οικτίρμονας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: