Σάββατο 21 Ιουνίου 2008

Η χρήση της κάνναβης μπορεί να προκαλέσει ψυχικές διαταραχές......


Ψυχικές διαταραχές συνδεόμενες με τη χρήση κανναβινοειδών
Α. ΚΟΚΚΕΒΗ
Πηγή: ΟΚΑΝΑ
6. Ψυχικές διαταραχές

Η χρήση της κάνναβης μπορεί να προκαλέσει ψυχικές διαταραχές που προσομοιάζουν με τις πρωτογενείς ψυχικές διαταραχές όπως οι αγχώδεις, οι συναισθηματικές ή οι ψυχωτικές διαταραχές. Στη διαφορική διάγνωση μεταξύ των ψυχικών διαταραχών που προκαλούνται από τη χρήση της κάνναβης και των πρωτογενών ψυχικών διαταραχών ο κλινικός λαμβάνει υπόψη, εκτός από τα απαραίτητα τεκμήρια για χρήση της ουσίας, την χρονική σχέση ανάμεσα στην έναρξη και τη λήξη της χρήσης και την έναρξη και τη λήξη των ψυχιατρικών συμπτωμάτων. Εφόσον τα συμπτώματα προηγούνται της έναρξης χρήσης της ουσίας ή επιμένουν επί μακρό μετά το πέρας της οξείας τοξίκωσης (περισσότερο από 4 εβδομάδες) και ενώ το άτομο απέχει της ουσίας, τότε η διαταραχή θεωρείται ως μη προκληθείσα από τη χρήση της ουσίας ή ως επιμένουσα διαταραχή. Ένα πρόσθετο διαφοροδιαγνωστικό στοιχείο αποτελεί η παρουσία μη τυπικών της πρωτογενούς διαταραχής χαρακτηριστικών όπως για παράδειγμα η άτυπη ηλικία έναρξης. Η διαφοροδιάγνωση ανάμεσα στην ψυχική διαταραχή που προκαλείται από την ουσία και την κατάσταση της οξείας τοξίκωσης τεκμηριώνεται από την παρουσία συμπτωμάτων που υπερβαίνουν τα αναμενόμενα από την απλή τοξίκωση και που η σοβαρότητά τους απαιτεί την κλινική προσοχή και παρέμβαση.

Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι τίθεται πάντα το ερώτημα κατά πόσον η χρήση της κάνναβης συμμετέχει στην εκδήλωση των ψυχικών διαταραχών ως πρωτογενής αιτιολογικός παράγων ή ως εκλυτικός επί προϋπάρχουσας ευάλωτης προσωπικότητας, ψυχοπαθολογικής επιρρέπειας ή λανθάνουσας ψυχικής διαταραχής.

Οι αναφερόμενες από το DSM-IV ψυχικές διαταραχές που συνδέονται με τη χρήση της κάνναβης είναι:

Παραληρηματική διαταραχή τοξίκωσης: Πέρα από τις διαταραχές στις γνωστικές λειτουργίες και την αντίληψη που οφείλονται στην τοξίκωση από την κάνναβη και που είναι δυνατό να εμφανιστούν ακόμα και μετά από μικρές δόσεις κάνναβης, η τοξίκωση μπορεί να προκαλέσει και μακρύτερης διάρκειας (έως και 10 ημερών) οργανικού τύπου διαταραχές όπως σύγχυση, αποδιοργάνωση της σκέψης, συναισθηματική αστάθεια, παραλήρημα και ψευδαισθήσεις.

Ψυχωτική διαταραχή: Υψηλές δόσεις κάνναβης μπορεί να προκαλέσουν παροδικές παρανοειδείς διαταραχές ή σε σπάνιες περιπτώσεις τυπικές ψυχωτικές διαταραχές ή να λειτουργήσουν ως ευοδωτικός/ επιταχυντικός παράγοντας στην εκδήλωση σχιζοφρενικής διαταραχής.

Αγχώδης διαταραχή:
Έντονο άγχος αλλά και κρίσεις πανικού αποτελούν ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο της τοξίκωσης από κάνναβη. Η εμφάνισή τους σχετίζεται με τη δόση, έχει σύντομη διάρκεια και εμφανίζεται συχνότερα στους μη έμπειρους χρήστες. Οι αντιδράσεις αυτές τροφοδοτούνται από παρανοειδείς σκέψεις που δημιουργούν περίεργους και υπερβολικούς φόβους.

Μη οριζόμενες αλλιώς διαταραχές: Εδώ κατατάσσονται άλλα συμπτώματα που είναι δυνατόν να προκαλέσει η τοξίκωση όπως κατάθλιψη, υπομανία, διαταραχές ύπνου, συμπτώματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Οι διαταραχές αυτές είναι συνήθως αναστρέψιμες μετά από σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη διακοπή της χρήσης.

Τέλος υποστηρίζεται, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί, ότι η χρόνια χρήση της κάνναβης προκαλεί το σύνδρομο απουσίας κινήτρων (amotivational syndrome) που χαρακτηρίζεται από απώλεια ενδιαφέροντος και επιδιώξεων, απάθεια, δυσκολία στη συγκέντρωση και κοινωνική απόσυρση. Και εδώ πάλι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αν η χρήση της κάνναβης αποτελεί πρωτογενή αιτιολογικό παράγοντα στο σύνδρομο ή αν τα συγκεκριμένα ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά του ατόμου προδιαθέτουν για τη χρήση της. Δεν θα πρέπει να υποτιμάται παρ ’όλα αυτά η ενδεχόμενη επίδραση στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του ανθρώπου, καθώς μελέτες σε ζώα αποδεικνύουν ότι η παρατεταμένη χορήγηση Δ-9-THC φαίνεται να προκαλεί δομικές και λειτουργικές μεταβολές στους νευρώνες του ιππόκαμπου.

Η χρήση της κάνναβης συνδέεται με ιστορικό διαταραχής της συμπεριφοράς, διαταραχής αντικοινωνικού τύπου καθώς και διαταραχής του συναισθήματος κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Η επιδημιολογική εικόνα της χρήσης της κάνναβης σχετίζεται με τη σημασία των παραπάνω προδιαθεσικών παραγόντων. Όπως δείχνουν μελέτες στον μαθητικό πληθυσμό στη χώρα μας όπου η χρήση είναι συγκριτικά με άλλες χώρες λιγότερο εκτεταμένη, οι προαναφερθέντες παράγοντες διαταραχής συμπεριφοράς και συναισθήματος φαίνονται να παίζουν, μεταξύ άλλων, αποφασιστικό ρόλο στην έναρξη ή και στη συνέχιση και διατήρηση της χρήσης της κάνναβης.

5 σχόλια:

sikam είπε...

Γιατί στην χώρα μας ,οπου η κάνναβης λόγω κλίματος φύεται πολύ ευκολα και υπάρχει ακόμα και σε αγρια μορφή παρουσιάζεται μικρότερη χρήση στον μαθητικό πλυθησμό,ενω σε χώρες της βόρειας Ευρώπης οπου εισάγεται ειναι πιό διαδεδομένη;
Η απάντηση ειναι η εμπορία που πλασάρει το εμπόρευμα στην νεολαία πολλές φορές εμβαπτισμένο με φυτοφάρμακα (Αλβανία) η οποιούχα ετσι που να ανεβεί η τοξικότητα και η τιμή.
Ειναι λάθος κατα την γνωμη μου μα ανοιχτεί μέτωπο κατά της κάνναβης ως το πιο διαδεδομένο στην νεολαία τοξικό.Φυσικά να επισημαίνονται οι επιπτώσεις απο την χρήση αλλα ο κύριος και μεγαλύτερος εχθρός ολων μας ειναι τα χημικά.
Αν ταυτήσουμε την επικινδυνότητα της κάνναβης με τα χημικά ανοίγουμε ενα παράθυρο για να νομιμοποιήσουμε πρακτικά στις συμπεριφορές (οχι αποποινικοποιήσουμε)την χρήση ολων των τοξικών ουσιών σαν το ιδιο επικίνδυνων.
Τέλος αν ενας απο τους σκοπούς της συζήτησης ειναι να προφυλλάξουμε τα καθαρά παιδιά απο τα βρώμικά υπάρχει μια επιχειρηματολογία.
Αν ομως στόχος ειναι και να φέρουμε τα παιδιά που εμπλέκονται στο πρόβλημα τοξικές ουσίες κοντά μας τότε η επιχειρηματολογία πρέπει να εχει πολλαπλές αναγνώσεις.
Με φιλικούς χαιρετισμούς ο γείτονας.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Μάκη, σκοπός μου είναι η ενημέρωση, η γνώση, να ξέρει ο κάθε νέος τις βλαβερές ή όχι επιπτώσεις, να ξέρει πού θα κτίσει την ζωή του, πώς θα την κτίσει. Με ενδιαφέρει ο κάθε νέος να γνωρίζει όλα τα δεδομένα, όσο αυτό είναι εφικτό. Θα διαβάσει αυτή τη θέσει θα ακούσει και την άλλη, θα κάνει τους συλλογισμούς του, θα τα βάλει κάτω, πιθανόν να δοκιμάσει για να δει πώς είναι από περιέργεια και θα αποφασίσει. Θέλω να του δώσω προϋποθέσεις για να αποφασίσει, να αποφασίσει το καλύτερο για τη ζωή του….

Πολύ φιλικά π.Θ.

Ανώνυμος είπε...

Προς «sikam» δεν καταλαβαίνω αυτό το σημείο μπορείς να το εξηγήσεις; Τι θέλεις να πεις;

“Αν ομως στόχος ειναι και να φέρουμε τα παιδιά που εμπλέκονται στο πρόβλημα τοξικές ουσίες κοντά μας τότε η επιχειρηματολογία πρέπει να εχει πολλαπλές αναγνώσεις.”

sikam είπε...

Εννοώ πώς και στην Ερμιονίδα (οπως παντού) υπάρχουν νέοι ανθρωποι που εχουν ερθει συχνά η λιγότερο συχνά σε επαφή με τοξικές ουσίες (συμπεριλαμβάνω και το τσιγάρο και το αλκοολ).Αυτοί πιθανόν να μην πλησιάσουν μια συζήτηση που εχει ηθικοπλαστικό χαρακτήρα και αφοριστικό περιεχόμενο.Να την σνομπάρουν σαν ξενέρωτη,Χρειάζεται να μιλήσουμε την γλωσσα που καταλαβαίνουν μια γλώσσα διαφορετική που να ανταποκρίνεται στην δική τους κατάσταση.
Τα επιχειρήματα μας πρέπει να τους ενδιαφέρουν και να τους πείσουν.Αυτό εννοώ πολλαπλές αναγνώσεις.

Ανώνυμος είπε...

Τα επιστημονικά δεδομένα ( όπως προκύπτει από αυτό το άρθρο) δεν έχουν σχέση με τον ηθικοπλαστικό χαρακτήρα και τους αφορισμούς. Εδώ μιλούν τα στοιχεία και όχι τα λόγια. Όποιος θέλει τα αποδέχεται και πράττει ανάλογα. Τα επιχειρήματα μας ακόμα και αν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα με σχετικές μελέτες δεν αγγίζουν εύκολά τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα. Τα επιχειρήματα είναι για τους απέξω, για να μην μπουν στην κόλαση των ναρκωτικών.