Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Δεν υποθηκεύεις το μέλλον του τόπου σε χρηματιστηριακά και κατασκευαστικά συμφέροντα, που τζογάρουν πάνω στις πλάτες μας.

Αναδημοσιεύω απόσπασμα από το γείτονα, Οικολογική Εναλλακτική Παρέμβαση Ερμιονίδας σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη στις περιοχές Κρανιδίου , Σαλάντι, Βουρλιάς, Ίρια κ.λ.π. και εν συντομία θα του πω μια ιστορία που άκουσα....

Κάποτε σε ένα ψαροχώρι, σαν και το δικό μας, πήγαν να φτιάξουν στην παραλία ένα εργοστάσιο. Ο κόσμος του χωριού ξεσηκώθηκε, Κανείς δεν το περίμενε αυτό, έφτασαν μάλιστα στο σημείο να ζητήσουν από το Δήμαρχο της περιοχής να πραγματοποιήσει λαϊκή συνέλευση στο χωριό, με εκπροσώπους όλων των φορέων, ψαράδες, περιβαλλοντολόγους νομάρχες, βουλευτές, δημάρχους, προέδρους και εκπροσώπους της εταιρείας.

Μετά από πολλές πιέσεις τελικά έγινε η λαϊκή συνέλευση με πρωτοφανή συμμετοχή του κόσμου, με παλμό, με οργάνωση, αλλά και με απόλυτη σιγή από τα τοπικά Μ.Μ.Ε εφημερίδες, τηλεοράσεις και φυλλάδες. Το αποτέλεσμα ήταν να τα μαζέψουν άρον, άρον οι κύριοι του εργοστασίου και να φύγουν.

Μετά την παταγώδη πανωλεθρία από την κατά μέτωπον επίθεση, έβαλαν σε εφαρμογή τα εφεδρικά τους σχέδια. Να μοιράσουν το χωριό σε χίλια κομμάτια, τάζοντας δουλειά και θέσεις στον ένα και στον άλλο.

Δεν έμειναν μόνο σε αυτά, αλλά έπιασαν του παράγοντας του χωρίου και του έταξαν λαγούς με πετραχήλια. Δωρεές εδώ, χορηγίες εκεί, και τι καλοί άνθρωποι που είναι, και πόσο ενδιαφέρονται για το χωριό μας, και μας αγαπάνε, και θέλουν το καλό του τόπου μας και θα μας αφήσουν λεφτά, και.....και δεν συμμαζεύεται.

Δεν υπέκυψαν όλοι, σε αυτή την προπαγάνδα, αλλά τι να το κάνεις έμμειναν μειοψηφία, όταν όλοι οι άλλοι δέχθηκαν τις δωρεές......

Τελειώνω την ιστορία λέγοντας αυτά που άκουσα, ότι οι άνθρωποι αυτοί του χωρίου έδωσαν μια υπόσχεση, ότι δεν θα υποκύψουν σε καμία πίεσή, παρα του ότι έμειναν μόνη τους και ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα που άρχισαν.....και ο νοών νοείτο.

Να 'σαι καλά γείτονα......

Απόσπασμα από τον γείτονα .

Για άλλη μια φορά λέμε πώς δεν έχεις μαζικό τουρισμό σε άνυδρες περιοχές μς φαραωνικά σχέδια για εκτροπές ποταμών και φράγματα που ΘΑ γίνουν, χώρους διαλογής απορριμμάτων που ΘΑ γίνουν, βιολογικούς καθαρισμούς που ΘΑ γίνουν.

Δεν χτίζεις παλάτια εξάρτησης της χώρας από πολυεθνικές εταιρείες την στιγμή που το σύστημα γέρνει επικίνδυνα ,δεν υποθηκεύεις το μέλλον του τόπου σε χρηματιστηριακά και κατασκευαστικά συμφέροντα, που τζογάρουν πάνω στις πλάτες μας.

Για άλλη μια φορά θυμίζουμε πώς αν το οικολογικό κίνημα της χώρας μας ,(η αριστερά αν θέλετε που ενδιαφέρεται για το περιβάλλον )δεν διαμορφώσει θέση για την ανάπτυξη, θα καταντήσει ουραγός ασθμαίνων των προβλημάτων που η σημερινή ανάπτυξη γεννάει.

Στην σημερινή εποχή δεν είναι μόνο σημαντική η διαχείριση των προβλημάτων αλλά το ίδιο σημαντική η διαμόρφωση μιας νέας πρότασης οικονομικής ανάπτυξης βιώσιμης που θα εξασφαλίζει τον τόπο από τις τρικυμίες του διεθνούς τζόγου ,θα εξασφαλίζει τον πολιτισμό μας την εργασία , τις φυσικές πηγές , για τις επόμενες γενιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: