Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

"εν φυλακή ήμην, και ήλθετε προς με" (Ματθ. 25,36).



Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει τοποθετηθεί δια στόματος Ιησού Χριστού.Εμείς απλά πρέπει να υπενθυμίζουμε έμπρακτα αυτά που ο Χριστός δίδαξε.

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των κρατουμένων στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας μας. Και ενώνουμε την φωνή μας με την φωνή τους για:



              • «το ζήτημα των κακών συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής στις φυλακές»,


              • «τη σοβαρή έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης»,


              • «τη μη τήρηση όσων καταγράφονται στον υπάρχοντα σωφρονιστικό κώδικα και όσων προκύπτουν από τις διεθνείς συμβάσεις που έχουμε ως χώρα υπογράψει».

              "εφ' όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε" (Ματθ.25,40).


              Συνεπώς στο πρόσωπο του κάθε κρατουμένου είναι ο Χριστός "εν ετέρα μορφή" (Μαρκ.16,12). Ο Χριστός ταυτίζεται με τον κάθε κρατούμενο και φυγόποινο, χωρίς βέβαια να επιδοκιμάζει το προσωπικό του αδίκημα. Aλλο ο άνθρωπος, άλλο το αδίκημα. Aλλο ο άρρωστος, άλλο η αρρώστια. Παραδείγματα: Ο Ζακχαίος. (βλ.Λουκ.ιθ,8). Η Σαμαρείτισσα γυναίκα. (βλ.Ιωάν.δ,39-42). Η μοιχαλίδα γυναίκα (βλ.Ιωάν. η,11). Ο Ληστής. (βλ. Λουκ. κγ, 42-43). Ο Ιησούς αγαπά τον άνθρωπο, αλλά αποδοκιμάζει το αδίκημα του, την αμαρτία.




              Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι παρμένω από την αδελφότητα "Οσία Ξένη"

              Οι εκδηλώσεις αγάπης μας είναι:

              Η αποφυλάκιση απόρων κρατουμένων που κρατούνται στις Φυλακές για μικροποινές και για τα δικαστικά τους έξοδα. Η Ελληνική Πολιτεία δίνει τη δυνατότητα της εξαγοράς ποινών κρατουμένων για ποινές δυόμιση ετών κράτησης. Οι εύποροι εξοφλούν την ποινή τους αμέσως μετά την καταδίκη τους για το αδίκημα που διέπραξαν. Αλλά οι άποροι; Αυτοί οδηγούνται στη Φυλακή. Την ποινή αυτών ημείς εξαγοράζουμε, ύστερα από έγγραφο της Κοινωνικής Υπηρεσίας της Φυλακής, η οποία γνωρίζει την οικογενειακή τους κατάσταση και την αδυναμία τους να εξαγοράσουν την ποινή τους μόνοι τους.

              Ημείς τότε στέλλουμε το ανάλογο χρηματικό ποσό, μέχρι και 300 EURO για την κάθε περίπτωση, με σχετική μας επιστολή προς τον αποφυλακιζόμενο για μια προσωπική επικοινωνία μαζί του, στην οποία αναφέρουμε τα κίνητρα που μας έκαναν να τον σκεπτόμαστε, να προσευχόμαστε γι' αυτόν και να εξαγοράσουμε την ποινή του.

              Η εξαγορά μικροποινών, μέχρι 300 EURO, υποδίκων καταδικασθέντων ερήμην. Προκειμένου αυτοί να συλληφθούν από τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Τμήματα Ασφαλείας ημείς σπεύδουμε, ύστερα από σχετικά έγγραφα των παραπάνω Τμημάτων, και εξαγοράζουμε την ποινή αυτών των απόρων φυγοποίνων οπότε παύει η δίωξη τους. Ανάλογη επιστολή στέλλουμε και σ' αυτούς.

              Η εξαγορά ποινής και η αποφυλάκιση απόρων ελλήνων κρατουμένων σε Φυλακές άλλων χωρών, όπου ισχύει ο Νόμος εξαγοράς μικροποινών. Ήδη αποφυλακίσαμε μ' αυτόν τον τρόπο απόρους κρατουμένους στη Νότιο Κορέα, Νέο Μεξικό-ΗΠΑ, Κύπρο.

              Η αποστολή χρημάτων σε απόρους κρατουμένους είτε Έλληνες, είτε αλλοεθνείς, είτε αλλόθρησκους, χωρίς διάκριση, για βασικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν στις Φυλακές (Αίγυπτος, Αλβανία, Κένυα, Κογκό, Λιβύη, Μαδαγασκάρη, Ταϋλάνδη, Τυνησία).

              Επισκέψεις σε Αγροτικές Φυλακές της Ελλάδος με το εξής πρόγραμμα: τέλεση Θείας Λειτουργίας, επίκαιρη ομιλία, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, προσφορά ειδών βασικής ανάγκης, προσφορά χρημάτων στο φιλόπτωχο ταμείο της Φυλακής για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών των κρατουμένων.

              Επισκέψεις σε Φυλακές άλλων Χωρών με το ακόλουθο πρόγραμμα: Eπίκαιρη ομιλία, προσφορά δώρων και παράθεση γευμάτων με την προυπόθεση ότι παρέχεται η σχετική άδεια από την διεύθυνση της Φυλακής. Οι αποφυλακίσεις απόρων κρατουμένων και η εξαγορά ποινών απόρων φυγοποίνων αυξάνουν καθημερινά.

              Ήδη έχουν αποφυλακισθεί 11.002 άποροι κρατούμενοι με δαπάνη 2.700.000 EURO.

              Όλοι οι αποφυλακιζόμενοι, σχεδόν, ανταποκρίνονται θετικά με τηλεφωνήματα, τηλεγραφήματα και επιστολές ευχαριστιών, τονίζοντας συγχρόνως την απόφαση τους για καινούργια εν Χριστώ ζωή, δίχως τα λάθη του παρελθόντος.


              Δεν υπάρχουν σχόλια: