Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

Παγκόσμια ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας


Αναδημοσίευση αποσπάσματος από το ιστολογιο : ΚΟΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ

.....................................................

Έχουν γίνει προσπάθειες να τιθασευτούν οι δυνάμεις που προκαλούν και να αλλάξουν οι πρακτικές που οδηγούν στην ερημοποίηση με τόση σωρευμένη επιστημονική γνώση;



Η απάντηση είναι αρνητική. Αυτό λένε τα σημάδια: άναρχη και απρογραμμάτιστη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη ερήμην της διαθεσιμότητας κρίσιμων πόρων όπως το νερό, υδροβόρες δραστηριότητες σε ξηρο-θερμικές περιοχές, (η επισήμανση δική μας) αλόγιστη και ανεξέλεγκτη χρήση νερού γενικότερα, εγκατάλειψη των υποβαθμισμένων περιοχών και δημιουργία νέων μετά από πυρκαγιές, υπερβόσκηση, καταστροφή υδροβιοτόπων, δασών και δασικών εκτάσεων, δραστηριότητες που προκαλούν διάβρωση εδάφους και καταστροφή της, έστω και ελάχιστης, φυτοκάλυψης (πίστες αγώνων αυτοκινήτων, χιονοδρομικά κέντρα, γήπεδα γκολφ), κ.λπ., κ.λπ.



Με δυο λόγια, παντελής έλλειψη δημόσιου σχεδιασμού γης και πόρων μαζί με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις εφαρμογής της εθνικής νομοθεσίας αλλά κυρίως συμμόρφωσης, παρ’ όλες τις επιπλήξεις, με σημαντικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Μια κρίσιμη είναι η Οδηγία για το Νερό του 2000 που απαιτεί ορισμό Αρχών Διαχείρισης Υδατικών Διαμερισμάτων και σύνταξη των αντίστοιχων Σχεδίων Διαχείρισης Υδατικών Πόρων. Μια άλλη είναι η Οδηγία για τους Οικοτόπους και το Δίκτυο Φύση 2000.
..............................................................


Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλο το κείμενο, το οποίο είναι καταπληκτικό!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΦΟΣΟΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΕΡΣΥΝΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ....ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ....ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΑΝ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ Κ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ

Ανώνυμος είπε...

Εμείς σαν πολίτες πρέπει να πιέσουμε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις και επηρεάζουν τις τύχες μας. Αν αυτό δεν είναι αρκετό τότε πρέπει να βγούμε στους δρόμους….. !!!