Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

Η Εκκλησία στην πρόληψη κατά των ναρκωτικών

Κληρικοί εν δράσει ή «κληρικοί στην πρόληψη».

«Πυξίδα» για τα κέντρα πρόληψης ναρκωτικών, τα οποία σχεδιάζει να ιδρύσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το αντίστοιχο σύστημα που εφαρμόζεται στην Κύπρο.Το πρόγραμμα κατά των ναρκωτικών ξεκίνησε με πρωτοβουλία της μητρόπολης Κιτίου και συνεχίζεται με τη στήριξη της Εκκλησίας της Κύπρου και πολλών τοπικών φορέων και οργανώσεων.

Εμπνευστής της προσπάθειας ο μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, ο οποίος το 1990 πήρε την πρωτοβουλία ίδρυσης ενός Κέντρου για την καταπολέμηση των εξαρτησιογόνων ουσιών.Συν τω χρόνω η κίνησή του απέκτησε διαστάσεις, αφού τη συνέδραμαν ευρύτερα πολλοί κοινωνικοί φορείς, συνδικαλιστικοί, αυτοδιοικητικοί και πολλοί άλλοι και απέκτησε παγκύπριο χαρακτήρα.

Τέσσερα θεραπευτικά Κέντρα στη Λεμεσό, τη Λάρνακα, τη Λευκωσία και την Πάφο (τα τέσσερα παραρτήματα της «Τόλμης»), ενημερωτικά σεμινάρια πολλών επαγγελματικών κατηγοριών, όπως οι καθηγητές, οι δημοσιογράφοι, οι φαρμακοποιοί αλλά και οι κληρικοί, αποτελούν τη «μετεξέλιξη» της ιδέας του κ. Χρυσόστομου.

Μάλιστα, ο μητροπολίτης Κιτίου είναι σήμερα και πρόεδρος της ΜΚΟ ΚΕΝΘΕΑ (Κέντρο Ενημέρωσης για τα Ναρκωτικά και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων), ως εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αλλά και ως εμπνευστής της πρωτοβουλίας.Αρωγός στην προσπάθεια που ξεκίνησε η Εκκλησία της Κύπρου ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών έχει σταθεί το ΚΕΝΘΕΑ της Ελλάδας και άλλοι φορείς.

Πρωτοβουλία μέριμνας

Η Εκκλησία της Κύπρου, όμως, διεκδικεί τα εύσημα για μια ακόμη πρωτοβουλία κοινωνικής μέριμνας και προσφοράς.Ανεξάρτητα από το ΚΕΝΘΕΑ, αλλά και σε συνεργασία με αυτό, ήδη από το 1999 λειτουργεί με πρωτοβουλία του τότε ηγουμένου της Μονής Μαχαιρά και νυν μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου η θεραπευτική κοινότητα «Αγία Σκέπη».

Οπως όλα δείχνουν, το δίκτυο που έχει αναπτύξει η Εκκλησία της Κύπρου αποτελεί το πρότυπο για τη δημιουργία αντίστοιχων μονάδων από την Εκκλησία της Ελλάδος, οι οποίες φαίνεται να αποτελούν έναν από τους στόχους της κοινωνικής πολιτικής που προτίθεται να αναπτύξει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος είχε «αποκαλύψει» ότι ο κ. Ιερώνυμος σχεδιάζει την ίδρυση Κέντρων Καταπολέμησης των Ναρκωτικών με κονδύλια, τα οποία θα αποδεσμευτούν από το ποσό που προοριζόταν για τη δημιουργία Συνοδικού Μεγάρου.

Να σημειωθεί ακόμη ότι στις 23 Μαρτίου, ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, είχε ζητήσει την ηθική συμπαράσταση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για το σχέδιο δημιουργίας Κέντρου Απεξάρτησης σε χώρο πίσω από το νοσοκομείο «Σωτηρία».

ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΣΤΗΝ «ΑΓ. ΣΚΕΠΗ»

Στο Πολιτικό, 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λευκωσίας, βρίσκεται το Κέντρο Αποτοξίνωσης της θεραπευτικής κοινότητας της Αγίας Σκέπης. Η θεραπευτική κοινότητα ιδρύθηκε το 1999 από τον τότε ηγούμενο της Μονής Μαχαιρά και νυν μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, ο οποίος και είναι πρόεδρος του ΔΣ. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον 150 άτομα έχουν αναζητήσει βοήθεια στην Αγία Σκέπη, προκειμένου να ξεφύγουν από τον εφιάλτη των ναρκωτικών.

Η Αγία Σκέπη περιλαμβάνει συμβουλευτικό σταθμό, που απευθύνεται σε χρήστες ουσιών, άνω των 18 ετών, και στις οικογένειές τους, κλειστή θεραπευτική κοινότητα για το κυρίως μέρος της θεραπείας και κέντρο επανένταξης.

Τα προγράμματα των κλειστών θεραπευτικών κοινοτήτων παρέχουν 24ωρη θεραπεία στα μέλη, η οποία διαρκεί περίπου 6-12 μήνες. Εμφαση δίνεται στην επαγγελματική αποκατάσταση των απεξαρτημένων για την επανένταξη στην κοινωνία.

Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΘΕΑ

Λειτουργεί 18 χρόνια, έχει 24 προγράμματα πρόληψης

Δεκαοκτώ χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που ο μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος οραματίστηκε να βοηθήσει τη νεολαία. Η προσπάθεια ξεκίνησε από λίγους πολίτες και πιστούς που πίστεψαν στην ιδέα του κ. Χρυσόστομου και στη συνέχεια τη μεταλαμπάδευσαν και της έδωσαν παγκύπριο χαρακτήρα.«Η δράση του ΚΕΝΘΕΑ διακλαδώνεται στην πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή πρόληψη», εξηγεί ο μητροπολίτης Κιτίου.

Εκτός από τα ενημερωτικά προγράμματα, στις τέσσερις πόλεις της Κύπρου λειτουργούν παραρτήματα της «Τόλμης», της θεραπευτικής κοινότητας που υπάγεται στο ΚΕΝΘΕΑ.

«Η βοήθεια φορέων από την Ελλάδα, όπως ο ΟΚΑΝΑ, το ΕΠΙΨΥ, το ΚΕΘΕΑ και η κοινότητα «Αργώ» της Θεσσαλονίκης, μας έχουν προσφέρει την πολύτιμη εμπειρία και τις γνώσεις τους», αναφέρει μιλώντας στο «Εθνος» ο κ. Κυριάκος Βερεσιές, νευρολόγος ψυχίατρος, καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπρου και επιστημονικός διευθυντής του ΚΕΝΘΕΑ.

Οπως σημειώνει ο ίδιος, κάθε χρόνο γίνονται δεκτοί από τις τέσσερις θεραπευτικές κοινότητες περίπου 150 άτομα μαζί με τις οικογένειές τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΕΝΘΕΑ περιλαμβάνει οργανώσεις-μέλη και έχει περίπου 24 προγράμματα ενδιάμεσης πρόληψης.

Ταυτόχρονα, οργανώνει ενημερωτικές συναντήσεις διάφορων επαγγελματικών κατηγοριών, για τη δυνατότητα αντιμετώπισης της μάστιγας των ναρκωτικών και κατάλληλου προσανατολισμού των εξαρτημένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος σχεδιάζει να ενισχύσει τη στρατηγική της Εκκλησίας της Κύπρου για την πρόληψη και έχει ετοιμάσει σχέδιο, το οποίο βρίσκεται υπό έγκριση.

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Τουλάχιστον εκατό ιερείς έχουν συμμετάσχει στα σεμινάρια

Τουλάχιστον 100 κληρικοί της Κύπρου έχουν έως τώρα εθελοντικά συμμετάσχει στα σεμινάρια που οργανώνει το ΚΕΝΘΕΑ. Οι κατευθύνσεις που δίνονται στους κληρικούς αφορούν την αντιμετώπιση των εξαρτημένων ατόμων, τις συμβουλές και τις κατευθύνσεις που μπορεί ο εφημέριος να παράσχει στον ίδιο τον πάσχοντα και τα μέλη της οικογένειάς του.

Τη δική του εμπειρία από την πρόσφατη συμμετοχή του στις ειδικές συναντήσεις καταθέτει, μιλώντας στο «Εθνος», ο πατήρ Μιχαήλ Καλλονάς, εφημέριος της κοινότητας Αγίας Βαρβάρας, επαρχίας Λευκωσίας»

«Προτού παρακολουθήσω τα σεμινάρια αυτά, είχε τύχει πολλοί νέοι στο πλαίσιο του μυστηρίου της εξομολόγησης να έρθουν και να ζητήσουν τη βοήθειά μου», σημειώνει.

Ενημέρωση

«Στις ομάδες των συγκεντρώσεων γίνεται ενημέρωση για τις ουσίες, για τον τρόπο αντιμετώπισης των εξαρτημένων και γενικά για τον ρόλο του πνευματικού είτε κατά τη διάρκεια της εξομολόγησης, είτε σε επίπεδο καθοδήγησης και συμβουλών».Οπως λέει ο πατήρ Μιχαήλ, είναι σημαντικό θέμα για την απεξάρτηση η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και η δύναμη της πίστης.

«Μετά τα σεμινάρια, έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε σε όποιον ζητήσει τη βοήθειά μας τις σωστές κατευθυντήριες γραμμές για το πού πρέπει να απευθυνθεί είτε για να ενημερωθεί, είτε, σε σοβαρότερα περιστατικά, πού να απεξαρτηθεί».Οι συναντήσεις επαναλαμβάνονται κάθε δύο περίπου μήνες, ώστε κάθε φορά να παρουσιάζονται οι εξελίξεις στον τομέα της καταπολέμησης των ναρκωτικών και των ουσιών που κυκλοφορούν

Η συμμετοχή είναι προαιρετική, ωστόσο από την περιοχή του πατρός Μιχαήλ φαίνεται πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς σχεδόν όλοι οι κληρικοί έχουν δώσει το «παρών».

πηγη : ethnos.gr / ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΟΝΑΤΣΟΥ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ; ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΜΑΣ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΛΛA.