Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

Σε σένα μιλάω....

Αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία, αν δεν σταματήσουμε να κοιτάμε μόνο το στενό προσωπικό μας συμφέρον, τον "εαυτούλη" μας, αν δεν σταματήσουμε να βάζουμε την καλοπέραση μας πάνω από όλα, αν δεν σηκώσουμε το κεφάλι για να δούμε μπροστά στο μέλλον, αν τα λόγια μας δεν γίνουν πράξεις, αν εγώ, εσύ, εμείς, δεν ευαισθητοποιηθούμε τώρα, να είσαι σίγουρος ότι τα παιδιά μας θα κληρονομήσουν από εμάς , τους γονείς τους, έναν ετοιμοθάνατο πλανήτη.

Σε σένα μιλάω,........ που ενδιαφέρεσαι για τα αγγλικά του παιδιού σου, για τη μουσική του, για τη διασκέδαση του, για την υγεία του, που το παροτρύνεις να συμμετέχει και εδώ και εκεί, να πάρει κι άλλα εφόδια, όσα περισσότερα μπορεί, να γίνει καλύτερος από όλους τους άλλους, να κατακτήσει τον κόσμο.

Σε σένα μιλάω,........ που μαθαίνεις στο παιδί να ζητάει χωρίς να δίνει, να έχει διακαιώματα χωρίς να έχει υποχρεώσεις, να νομίζει ότι όλα του ανήκουν, γιατί είναι το κυρίαρχο "ζώο" πάνω στην γη, σε σένα που του μαθαίνεις ότι όσα περισσότερα έχει τόσο καλύτερα μπορεί να ζήσει, σε σένα που το βομβαρδίζεις με το πνεύμα του καταναλωτισμού, σε σε΄να που δεν λες στο παιδί ότι για να περνάει καλά αυτό, κάποια άλλα παιδιά στον ίδιο πλανήτη πεθαίνουν από τη πείνα.

Σε σένα που κατηγορείς τους πάντες και τα πάντα για ό,τι κακό συμβαίνει γύρω σου, εκτός από τον εαυτό σου.

Σε σένα μιλάω και λέω ότι το πρόβλημα είναι μέσα μας, είναι στις συνήθειες μας στις αντιλήψεις μας, στην Παιδεία μας.

Το πρόβλημα το έχουμε εμείς, στις σχέσεις μας με τους άλλους ,στις σχέσεις μας με το περιβάλλον, στις σχέσεις μας με τον εαυτό μας, στις σχέσεις μας με το....Θεό.

Αν αλλάξω εγώ θα έχει γίνει ή αρχή........

6 σχόλια:

sikam είπε...

Αγαπητέ Θεμιστοκλή
Θα εχεις ηδη καταλάβει την αγάπη που εχω για τα ξωκλήσια.
Η λιτότητα του λευκού, τα μάτια των Αγίων,η ιερότητα του χώρου, η ενότητα με το φυσικό περιβάλλον πάντα με κατακτούσαν με συγκινούσαν.Θές να μιλήσεις σιγά μην τυχόν και ταράξεις τόν χρόνο ακουμπάς με προσοχή μην αφήσεις βέβηλα ιχνη.
Μιά τέτοια εκκλησιά ειναι και της Αγίας Μαύρας στο ομώνυμο κάστρο της Λευκάδας Αγαπημένος τόπος.Τον επισκέφθηκα ξανά πρίν λίγες μέρες με την γυναίκα και την κόρη μου και σε ενα τραπέζι πρόσεξα κάτι περιοδικά της εκλησίας της Ευαγγελίστριας.Σου εστειλα ενα ταχυδρομικά.Εχει ενα αρθρο για την σύγχρονη νεολαία που μου αρεσε.
Σε χαιρετώ
Μάκης

π. Θεμιστοκλής Στ. Μπάζος είπε...

Σε ευχαριστώ για το περιοδικό προκαταβολικά.
Γνωρίζεις ότι στο Κρανίδι βρίσκεται ένας νέος κληρικός από την Λευκάδα;
Είναι εφημέριος στον μητροπολιτικό ναό του Τιμίου Προδρόμου στο Κρανίδι.
Λέγεται π. Χριστοφόρος Καραβίας.
Σ’ ευχαριστώ και πάλι που με σκέφτεσαι, να είσαι καλά εσύ και η οικογένειά σου.

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΘΑΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΗ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ;

π. Θεμιστοκλής Στ. Μπάζος είπε...

Όχι, πές μας αν θέλεις……

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ ΠΑΠΑ ΘΕΜΗ ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ ΤΟΥ….ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ,;….ΑΦΟΥ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕ ΠΟΥN ΚΑΙ ΒΛΑΚΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ… ΔΕΝ ΒΑΡΙΕΣΑΙ ΟΠΟΥ ΠΑΕΙ ΘΑ ΠΑΜΕ……

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ......
ΜΕ ΑΠΛΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝ ΑΛΛΑΧΤΟΥΝ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟ...
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ Η ΜΟΝΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΠΑΤΑΛΗ ΝΕΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
----ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ Η ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ