Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

«Έχουμε ευθύνες για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον»


Ομάδα τεχνοκρατών ιερέων με ευαισθησία στο περιβάλλον
Εργο ζωής η ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Γουμένισσας

Του Θαναση Τσιγγανα

Στην πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσαν για το Χωροταξικό στην αποθήκη Δ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης η «Καθημερινή» και ο «ΣΚΑΪ», τα «ορεινά» του αμφιθεάτρου κατέλαβε μια μικρή ομάδα μοναχών.

Τι προκάλεσε άραγε το ενδιαφέρον των μοναχών ώστε να ταξιδέψουν έως τη Θεσσαλονίκη, να παρακολουθήσουν την ημερίδα για το χωροταξικό, να κρατήσουν επιμελώς σημειώσεις στα όσα ακούγονταν από τους ειδικούς επιστημόνες και από τις παρεμβάσεις του κοινού;

Η απάντηση στο ερώτημα μας οδήγησε στη Γουμένισσα του Κιλκίς. Από τη μητρόπολη της παραμεθόριας κωμόπολης γνωστής στο πανελλήνιο για τα «Χάλκινά» της και το έξοχο ξινόμαυρο κρασί της, ο πατήρ Χριστόδουλος, ο πατήρ Ιωάννης, ο πατήρ Ραφαήλ και ο δόκιμος μοναχός Γρηγόριος, βρέθηκαν στην εκδήλωση για το χωροταξικό με σκοπό να «φορτώσουν γνώση», όπως ακριβώς είπε ένας από αυτούς, για τις δραστηριότητες της Μητρόπολης.


Γνώση πολύτιμη για το αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής για το οποίο η Μητρόπολη Γουμένισσας, Αξιούπολης και Πολυκάστρου επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια πολιτιστικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Από το 1994 η αποκατάσταση των ναών και η υπόθεση ανάδειξης του ιστορικού κέντρου της Γουμένισσας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στόχους των εκπροσώπων της, οι οποίοι εκτός από το πνευματικό έργο προσπαθούν να συμβάλλουν σε αγαστή συνεργασία με όλους τους φορείς στην ανάπτυξη της περιοχής.

Η συγκεκριμένη Μητρόπολη είναι μία από τις λίγες στην Εκκλησία της Ελλάδας που διαθέτει πλήρως εξοπλισμένη Τεχνική Υπηρεσία και μεταξύ των μελών της και των μοναχών της μονής Αγίου Ραφαήλ στο Πάικο που ανήκει στην επικράτειά της, συμπεριλαμβάνονται δύο ιερείς – πολιτικοί μηχανικοί, ένας μηχανολόγος μηχανικός, ένας άλλος με μεταπτυχιακό στην Αρχιτεκτονική, απόφοιτοι Νομικής, Φιλολογίας και Ιατρικής.

Η τεχνική υπηρεσία συνετέλεσε στη μελέτη και ανάδειξη όλων των ιστορικών ναών και των 45 ενοριών με συνολικό πληθυσμό 50.000 κατοίκων και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης» στην περιοχή.

«Συμπράττουμε και συνεργαζόμαστε με τους άλλους φορείς χωρίς να εισερχόμεθα στις δικές τους αρμοδιότητες. Δίνουμε το στίγμα της δικής μας παρουσίας που κατ’ ουδένα τρόπο επισκιάζει τις αρμοδιότητες των υπευθύνων ταγών της πολιτείας», διευκρινίζει στην «Κ» ο μητροπολίτης Γουμένισσας κ. Δημήτριος.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι ο θρησκευτικός τουρισμός των 80.000 πιστών που δέχεται ετησίως η μονή του Αγίου Ραφαήλ, χτισμένη πάνω από το χωριό Γρίβα, θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής ιδιαιτερότητας (το «Μεταξουργείο» της Γουμένισσας ήταν ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά συγκροτήματα στα Βαλκάνια) και εκτός των άλλων θα συμβάλει στη συγκράτηση της νεολαίας στον τόπο της.

Ιερείς μελετητές

«Η διευρυμένη συνεργασία και συμπαράσταση είναι το επιθυμητό», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Γουμένισσας κ. Στυλιανός Παπαπαναγιώτου ο οποίος χαρακτηρίζει πολύ καλή τη συνεργασία με την τοπική εκκλησία. Ο πατήρ Χριστόδουλος που λειτουργεί και ως συνεκτικός κρίκος με τους άλλους φορείς και με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, χρησιμοποιεί συχνά στον λόγο του τεχνοκρατικούς όρους όπως «ωρίμανση», «σύμπραξη», «συμμετοχική διακυβέρνηση», «έχουμε ευθύνες για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον» και τονίζει ότι όλα τα μέλη της αδελφότητας αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο περιβάλλον.

Ενα μάλιστα από τα προγράμματα που... ωριμάζουν έχει τον τίτλο «Η ανάδειξη του Μοναστικού Βίου μέσα από τη χρήση των αυτοφυών φυτών του Πάικου». Η Μητρόπολη έχει διαχειριστεί έργα ανέγερσης, αποκατάστασης και ειδικών συντηρήσεων για 14 ναούς και παρεκλήσσια, εννέα πνευματικά κέντρα και δύο μοναστήρια από προγράμματα επτά διαφορετικών φορέων χρηματοδότησης (υπουργεία, περιφέρεια κ.λπ.). Είναι χαρακτηριστικο ότι για τις αναπαλαιώσεις οι μελετητές-ιερείς ερεύνησαν μέχρι και στα αρχεία του Γαλλικού Στρατού, αξιωματικοί του οποίου στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν αποτυπώσει το εξωτερικό και το εσωτερικό των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: