Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ

αναδημοσίευση από:http://perivallon.pblogs.gr/
"Στις επόμενες δεκαετίες αναμένουμε μια αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 6 ή 7 βαθμούς"

Η είδηση πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων. Όχι άδικα, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης μονοπώλησαν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και οι εξελίξεις στο Σκοπιανό. Κι όμως. Η είδηση είναι συνταρακτική. Ακόμα πιο συνταρακτική η διαπίστωση ότι ο περσινός καύσωνας έληξε τη στιγμή που άγγιζε τα όρια αντοχής του ο ανθρώπινος οργανισμός:

"Εάν ο καύσωνας παρατείνονταν για λίγες μέρες θα θρηνούσαμε εκατοντάδες νεκρούς", διαπίστωσαν οι επιστήμονες.

Τι κόσμος μας περιμένει; Λιγότερες αλλά πιο καταστροφικές βροχές, καύσωνες, πυρκαγιές, λειψυδρία απειλούν να εξαφανίσουν δια παντός το "ελληνικό τοπίο". Όλα τα παραπάνω έχουν μια αφετηρία και μια αιτία: το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Εμείς τι κάνουμε; Πως αντιδρούμε; Με τον χειρότερο τρόπο! Η εκκλησία καίγεται κι εμείς τρέχουμε να πιάσουμε στασίδι.

Την ώρα που η ανθρωπότητα σκέφτεται τρόπους απεξάρτησής της από τα στερεά καύσιμα εμείς προαναγγέλλουμε νέες λιγνιτικές μονάδες και εισάγουμε τον λιθάνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή.

ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ζούμε σ' έναν τόπο προικισμένο με ακτές, αέρηδες, ήλιο. Η χώρα μας ξεχειλίζει ενέργεια κι εμείς αρνούμαστε να απλώσουμε το χέρι να την πάρουμε. Φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, γεωθερμία, ενέργεια από τα κύματα, από τις υδατοπτώσεις. Μια διαρκής επανάσταση στο χώρο των ανανεώσιμων και των φιλικών πηγών ενέργειας συμβαίνει τώρα σε όλη την Ευρώπη κι εμείς την κοιτάζουμε από μακριά. Για μια ακόμη φορά χάνουμε το τρένο. Το χειρότερο είναι ότι ούτε καν προσπαθήσαμε να το προλάβουμε.

Καμιά πολιτική, κανένας κεντρικός στρατηγικός σχεδιασμός. Μόνο μεγαλόστομες εξαγγελίες χωρίς αντίκρυσμα. Πόσες φορές η γραφειοκρατία και το απαγορευτικό κόστος δεν στάθηκαν εμπόδιο σε όσους θέλησαν έστω να περάσουν σε οικιακές μονάδες φωτοβολταϊκών;

Αλήθεια, ποιος από τους κυβερνώντες πιστεύει ότι υπάρχει πολιτική ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων σε ανανεώσιμες πηγές; Ποιος από τους κυβερνώντες πιστεύει ότι υπάρχει πολιτική στο χώρο της ενέργειας;


ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ

Πόσες σοβαρές πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας θυμάται κανείς; Δεν μιλάμε για τηλεοπτικά σποτ και ευχολόγια. Μιλάμε για συγκεκριμένες πρακτικές. Για πρόγραμμα αντικατάστασης των λαμπτήρων πυράκτωσης με εξοικονόμησης ενέργειας, και σταδιακής πλήρους απαγόρευσης πώλησής των. Για δημόσια κτήρια χτισμένα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και της ενεργειακής αυτοτέλειας. Αλήθεια, ποιος θυμάται να γίνεται έστω και μια αρνητική κριτική σε δήμους που "στολίζουνε" για τα Χριστούγεννα με χιλιάδες φωτάκια από τον Νοέμβρη μήνα; Ποιος άκουσε για καθιέρωση κριτηρίων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης στις κρατικές προμήθειες;

Θα μπορούσε κανείς να αραδιάσει ένα σωρό πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας, θα μπορούσε να προβάλει κανείς πολλές επιφυλάξεις για τον τρόπο ανάπτυξης και χωροθέτησης των ανανεώσιμων πηγών, αλλά κανείς δεν μπορεί να φέρει σοβαρές αντιρρήσεις στο παρακάτω τρίπτυχο:

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ

ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

1 σχόλιο:

Alkmini είπε...

καλησπερα πατερ Θεμιστοκλη.
υποσχομαι να περασω καποια αλλη στιγμη να διαβασω τις αναρτησεις σου.
καλο σου βραδυ :)