Τρίτη, 15 Απριλίου 2008

Με είδατε φυλακισμένο και ήρθατε να με επισκεφτείτε

Ο «άγιος» των φυλακισμένων

Του Μάνου Χαραλαμπάκη απο τα ΝΕΑ

Ο πατήρ Γερβάσιος Ραφτόπουλος έχει χαρίσει την ελευθερία σε πάνω από 10.000 κρατουμένους

Σε 10.350 φυλακισμένους έχει χαρίσει την ελευθερία ο «προστάτης άγιος» των κρατουμένων, ο 77χρονος ιερέας Γερβάσιος Ραπτόπουλος από τη Θεσσαλονίκη. Είναι δηλαδή σαν να έχει αδειάσει 5 φυλακές Κορυδαλλού!

Επί 30 χρόνια οργώνει τις φυλακές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Προσφέρει ρούχα και τρόφιμα. Και το σημαντικότερο: πληρώνει τις μικρές, εξαγοράσιμες ποινές άπορων φυλακισμένων, με χρήματα που συγκεντρώνει γι΄ αυτόν τον σκοπό. Από το 1978 η αδελφότητα που έχει ιδρύσει, η «Οσία Ξένη- Διακονία Αποφυλακίσεως Απόρων Κρατουμένων και Φυγοποίνων», έχει πληρώσει 2.500.000 ευρώ στο δημόσιο ταμείο προκειμένου να αποφυλακιστούν Έλληνες και ξένοι που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να εξαγοράσουν τις ποινές τους.
Προχθές, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, αναγνωρίζοντας την προσφορά του, αποφάσισε να του προσφέρει 30.000 ευρώ για να συνεχίσει το έργο του. Σήμερα, υπολογίζονται σε 1.000 οι κρατούμενοι που εκτίουν ποινές οι οποίες έχουν μετατραπεί σε χρηματικές αλλά δεν έχουν χρήματα να τις πληρώσουν.«Η απραξία με κουράζει»Παρά τα 77 του χρόνια, ο «άγιος» των απόρων κρατουμένων συνεχίζει να ταξιδεύει εντός και εκτός Ελλάδος και να επισκέπτεται φυλακισμένους. «Θέλω να συνεχίσω.
Η απραξία με κουράζει», λέει στα «ΝΕΑ». Τα Χριστούγεννα επισκέφτηκε τις φυλακές της Άμφισσας και του Μαλανδρίνου. «Σε λίγες ημέρες ετοιμαζόμαστε να πάμε στις φυλακές της Μόσχας. Είναι σημαντικό για τους φυλακισμένους να πάει ένας άγνωστος για να τους δώσει ρούχα, φαγητό, είδη προσωπικής υγιεινής. Τους προσφέρει μεγάλη χαρά», λέει. «Ο βαθύτερος στόχος μας είναι να αγγίξουμε την ψυχή του κρατουμένου έτσι ώστε να μετανοήσει. Άλλωστε, όπως έχει πει ένας φιλόσοφος, ο μεγαλύτερος εγκληματίας μπορεί να κρύβει μία σπίθα ανθρωπιάς. Και εμείς με την αγάπη θέλουμε να την ανάψουμε».


Από τις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού έχει αποφυλακίσει 1.609 κρατουμένους. Χίλιους από τις φυλακές Ιωαννίνων, 886 από τις φυλακές Θεσσαλονίκης, 417 από τις φυλακές Ναυπλίου, ενώ δεκάδες κρατούμενοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι από αστυνομικά τμήματα και τμήματα ασφαλείας. Και συνεχίζει... «Τα φαξ έρχονται το ένα μετά το άλλο από τις φυλακές. Έπειτα από 30 χρόνια δράσης, οι άνθρωποι των υπηρεσιών των φυλακών μάς γνωρίζουν και μας ενημερώνουν αμέσως». «Τον Απρίλιο του 1999 πήγαμε στις φυλακές της Μαδαγασκάρης.
Δεν υπήρχε Έλληνας. Προσφέραμε στους φυλακισμένους ελληνικά φαγητά», θυμάται.

Έχει επισκεφτεί φυλακισμένους στην Κύπρο, την Αλβανία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο. Στις φυλακές Ελ Κανάτερ της Αιγύπτου πήγε τρεις φορείς για να δει από κοντά και να κοινωνήσει τους Έλληνες ισοβίτες από το μότορσιπ «Θανάσης». Ο ένας απ΄ αυτούς, ο Κωνσταντίνος Καστανιάς, που γύρισε στην Ελλάδα το 2004 έπειτα από 15 χρόνια φυλάκισης, είπε πρόσφατα σε εκδήλωση αφιερωμένη στον πατέρα Γερβάσιο: «Μόλις ένα γράμμα που έγραψα στον γέροντα, έφτασε για να αλλάξει η ζωή η δική μου και της οικογένειάς μου. Αμέσως οργάνωσαν εξόρμηση στη φυλακή με δέματα για όλους τους φυλακισμένους».

Έχει πληρώσει 2.500.000 ευρώ προκειμένου να αποφυλακιστούν Έλληνες και ξένοι που δεν είχαν δυνατότητα να εξαγοράσουν τις ποινές.

ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ 1978

Οι πιστοί εξαγοράζουν τις ποινές

Ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ του ιερέα στις φυλακές άρχισε το 1978. «Ήμουν τακτικός ιεροκήρυκας της Εκκλησίας στις Σέρρες και επισκεπτόμουν γηροκομεία, ορφανοτροφεία. Σκέφτηκα όμως ότι θα έπρεπε να επισκεφτώ μια φορά και τις φυλακές. Ήταν Μάρτιος, Κυριακή της Αποκριάς, όταν ξεκινήσαμε 15 λεωφορεία για τις αγροτικές φυλακές της Κασσάνδρας», θυμάται.
Η επίσκεψη επαναλήφθηκε την επόμενη χρονιά με 80 λεωφορεία! Από εκεί και πέρα οι επισκέψεις του στους φυλακισμένους έγιναν συχνότερες ενώ ταυτόχρονα αυξάνονταν και οι αποφυλακίσεις με τα χρήματα που συγκέντρωναν οι πιστοί για να εξαγοραστούν οι ποινές των απόρων κρατουμένων. Το 1978 αποφυλακίστηκαν 7 κρατούμενοι. Το 2007 έφτασαν τους 560.


Αυτός είναι ο σωστός ορθόδοξος παπάς που πονάει για τα παιδιά του Χριστού και τα κάνει παιδιά του! σς παρακλώ δημοσιεύσατε τα παραπάνω για τον πατέρα Γερβάσιο,
εν Χριστώ ελάχιστος, π.Ιερόθεος
Ευχαριστούμε τον π. Ιερόθεο για το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: