Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

Οι καταπατητές του αιγιαλού στον Άγιο Αιμιλιανό τιμωρούνται

Αναδημοσίευση από:http://www.greece-salonika.blogspot.com/

Χρηματική εγγύηση 100.000ευρώ καλείται να καταβάλει ο επιχειρηματίας και πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Μίνως Κυριακού έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ναυπλίου. Το δικαστικό συμβούλιο του επέβαλε τον παραπάνω περιοριστικό όρο, μετά τη διαφωνία που είχε προκύψει μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα, ενώπιον των οποίων κλήθηκε και απολογήθηκε ο κ. Κυριακού για αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος, που αφορά σε "αυθαίρετες κατασκευές και πολεοδομικές παραβάσεις στην εξοχική του κατοικία στον Αγιο Αιμιλιανό Ερμιονίδος".

Ο πρόεδρος του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 κατηγορείται για «ηθική αυτουργία σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης», σε βαθμό κακουργήματος. Ως «φυσικός αυτουργός» φέρεται ο λιμενάρχης της περιοχής, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, βεβαίωσε για τη νομιμότητα των πολεοδομικών εργασιών. Οπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, ο κ. Κυριακού είχε κατασκευάσει χωρίς άδεια προβλήτα και είχε μπαζώσει την ακτή με τσιμέντο.
Μετά την απολογία του όμως προέκυψε διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα, καθώς ο ανακριτής είχε την άποψη ότι έπρεπε να κριθεί προφυλακιστέος, ενώ ο εισαγγελέας ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων.


Ετσι, το αρμόδιο (τριμελές) δικαστικό συμβούλιο Ναυπλίου, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, με πλειοψηφία 2-1, απεφάνθη πως πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της καταβολής χρηματικής εγγύησης 100.000 ευρώ.Πριν από περίπου ένα χρόνο και συγκεκριμένα το Φεβρουάριο 2007, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ναυπλίου είχε επιβάλει ποινή φυλάκισης 4 ετών στον κ. Κυριακού για αδικήματα που αφορούσαν στην καταπάτηση αιγιαλού στη θέση Ερμιονίδα στον Αγιο Αιμιλιανό στο Πόρτο Χέλι.Καταδικάστηκε ερήμην για «παραβάσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας» και «παράβαση του νόμου περί προστασίας του αιγιαλού», ενώ το δικαστήριο έκρινε ότι η ποινή του δεν πρέπει να μετατραπεί, αλλά ούτε και η έφεσή του να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, οι δικηγόροι του κ. Κυριακού είχαν υποβάλει αίτημα αναβολής της δίκης λόγω προβλημάτων υγείας του κατηγορουμένου. Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα και προχώρησε τη δίκη.

Λίγο νωρίτερα υπέρ της ενοχής του κατηγορουμένου τάχθηκε στην πρότασή του και ο εισαγγελέας της έδρας την οποία υιοθέτησε πλήρως το δικαστήριο. Οι δικαστές απέστειλαν στον εισαγγελέα Ναυπλίου αποσπάσματα των πρακτικών της δίκης και της απόφασης, προκειμένου να ερευνηθεί εάν πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των υπαλλήλων της Πολεοδομίας. Το θέμα προκαλεί, πάντως, αναταράξεις και στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, καθώς σημαίνοντα στελέχη της επισημαίνουν στο παρασκήνιο πως εγείρεται μείζον ζήτημα που προσβάλλει το θεσμό του προέδρου της ΕΟΕ.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε εκδήλωση (συναυλία του Στ. Σπανουδάκη) που διοργάνωσε το Σάββατο ο κ. Κυριακού στο Παλλάς, στο πλαίσιο της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, προσήλθαν μόνο 3 από τα 35 μέλη (!)της Ολομέλειας της ΕΟΕ, γεγονός που θεωρείται σαφής κίνηση αμφισβήτησής του λόγω των δικαστικών εξελίξεων.

Aνησυχία για τους πιθανούς κλυδωνισμούς στην ΕΟΕ έχει εκδηλώσει και ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Ζακ Ρογκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: