Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008

Το μέλλον της περιοχής μας είναι στη ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

αναδημοσίευση από: Οικολογική Εναλλακτική Παρέμβαση Ερμιονίδας


Πόσοι από εμάς και πόσες φορές έχουμε ανέβει στον Προφήτη Ηλία;

Το αρχικό Κρανίδι, κατά κάποιους μελετητές της ιστορίας ,χτισμένο πάνω απ την Μιλίντρα και τα πηγάδια της .

Το μισογκρεμισμένο και χωρίς σκεπή εκκλησάκι των Αγ Αναργύρων με τις τοιχογραφίες στο τέμπλο μισοσβυσμένες. Τα μάτια και το στόμα ξυσμένα (από φανατικούς που τα έκαναν καταπλάσματα και μαντζούνια;) ένα εκονισματάκι στο ιερό σε μία εσοχή. Δίπλα ο ανακαινισμένος ναός του Αγ Ανδρέα κλειδωμένος , μου είπαν να δω τις αγιογραφίες.Τρία τέταρτα για να ανέβω με την μικρή μου κόρη ,μισή ώρα το κατέβασμα.Το μονοπάτι καθαρό και βατό, σημαδεμένες οι πέτρες με ασβέστη για την καλοκαιριάτικη ολονυχτία.Όταν φτάσεις απάνω η ψυχή ανοίγει να χωρέσει όσα βλέπουν τα μάτια.Βλέπεις με την φαντασία τις φωτιές, σημάδια των πειρατών στην Ψηλή, στην Βίγλα στα Δισκούρια, στις Σπέτσες, την Δοκό ,την Υδρα, και φυσικά τον ίδιο τον λόφο.

Βλέπεις απλωμένο τον κάμπο στα πόδια σου την Κοιλάδα την Κορωνίδα το Φράχθι. Βλέπεις τα πυκνά δάση της περιοχής, τους πρώτους οικιστές δέκα χιλιάδες χρόνια πριν να ξεκινούν για την Μήλο, βλέπεις τους τόνους στο ακρωτήριο Θυνί και τους ψαράδες με τα δίχτυα τους, βλέπεις τους καινούργιους κατοίκους να έρχονται πριν από πεντακόσια χρόνια τις γειτονιές να χτίζονται.

Αι Γιάννης,Μπαρδούνια,τον Πύργο με το πηγάδι του. Βλέπεις τα Δισκούρια τα Φλάμπουρα την Πετροθάλασσα μέχρι πέρα το Κουνούπι την Σπετσοπούλα και το Τρίκερι. Και γυρνώντας το βλέμμα η Αυλώνα το Μάλι Μπάρδι και πίσω ο Χελιώτης το Μαυροβούνι κάτωθε το Λουτρό.

Είσαι στην κορφή του κόσμου.

Είναι ο κόσμος ένα κόσμημα όπου οι δαντελωτές ακτές παίζουν με την θάλασσα και το γαλάζιο τ ουρανού. Τυχερός τόπος τούτος εδώ. Φυσικές ομορφιές, ιστορία που χάνεται η αδιάλειπτη ενότητα της, στα βάθη του χρόνου.

Σε ποιό μέρος του πλανήτη δεν θα θέλανε ένα σπήλαιο Φράχθι; Αυτό και μόνο αρκούσε για να ζήση από ποιοτικό τουρισμό το μέρος για πάντα.

Ας ανοίξουμε τα μάτια μας. Καταφύκι , Μονή Αυγού,Δίδυμα,Κορακιά ,Φράγθι,Ερμιόνη, Πόρτο Χέλι,με τις βυθισμένες πολιτείες τους……

Αντί γι αυτά συνεργεία αυτοκινήτων, σκάφη,οικοδομή,καφετέριες,

Δεν υπάρχουν σχόλια: