Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Η εκκοσμίκευση των Μυστηρίων της Εκκλησίας


"ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΜΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕ"
 Άρθρο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος  Νικολάου.
Έγινε πλέον μόδα στην πατρίδα μας να νομιμοποιούνται οι προγαμιαίες σχέσεις με την τέλεση πολιτικού γάμου. Ενώ η Εκκλησία έχει αποφανθεί ότι ο πολιτικός γάμος και τα σύμφωνα συμβιώσεως είναι «πορνογαμία», εν τούτοις έχει περάσει στην κοινή γνώμη η αθώωση του πολιτικού γάμου, με αποτέλεσμα παιδιά χριστιανικών οικογενειών για διαφόρους οικονομικούς λόγους να τελούν πρώτα πολιτικό γάμο, εις τον οποίον μάλιστα παρίστανται και πιστοί χριστιανοί συγγενείς του ζεύγους.
Το χειρότερο όμως είναι, ότι μερικά από τα ζευγάρια αυτά συνδυάζουν τον Εκκλησιαστικό γάμο με την βάπτιση του εκτός γάμου παιδιού τους εμπαίζοντας με τον τρόπο αυτό την ιερολογία του Μυστηρίου του γάμου. Σ’ αυτό τον εμπαιγμό η Εκκλησία κυριολεκτικά «σέρνεται» μη αποτολμούσα να αρθρώσει δια των Επισκόπων και Ιερέων της τον λόγον της αληθείας. Η τακτική αυτή της ισοπεδώσεως δεν ωφελεί κανένα, διότι οι μεν εμπλεκόμενοι δεν επιδεικνύουν καμία θρησκευτική ευαισθησία, οι δε πιστοί σκανδαλίζονται για την εκκοσμίκευση και τον συμβιβασμό της Εκκλησίας με τις νέες περίεργες συνήθειες, οι οποίες προβάλλονται από τα μέσα ενημερώσεως και δημιουργούν μόδα.

Το τραγικό είναι, ότι ως διοίκηση αποφασίζομε, ως πρόσωπα όμως δεν εφαρμόζομε. Η ανησυχία μερικών θεολόγων και πνευματικών, ότι οι σύγχρονοι  χριστιανοί κατεδαφίζουμε όρους και κανόνες που εθέσπισαν με Πνεύμα Άγιον οι Θεοφόροι Πατέρες, δεν είναι αβάσιμη.
Αυτή η ανομοιομέρεια, η αντιγνωμία και ο αυτοσχεδιασμός θα μας κοστίσει, αλλά, όταν το αντιληφθούμε θα είναι αργά. Όσο είναι καιρός επιβάλλεται να λάβωμε αποφάσεις. Ο λαός απαιτεί από την Εκκλησία να πορεύεται με βάση το Ευαγγέλιο και τη διδασκαλία των Αγίων Πατέρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: