Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Σιγή... ασυρμάτου για την πορεία της ανακύκλωσης στο Δήμο Ερμιονίδας



Αναδημοσιεύω το κείμενο αυτό από το ιστολόγιο του γείτονα  για να προσθέσω και την δική μου φωνή για μια ουσιαστική  ενημέρωση από το Δήμο σχετικά με το θέμα της ανακύκλωσης. 
....................................................................................................................................
Απευθύνομαι σε εσας αγαπητοι φιλοι και φιλες.
Σε ολους οσους εδω και χρονια (φανερα η χωρις να φαινεστε) πονατε και πιστευετε την ανακυλωση σαν τροπο διαχειρισης των απορριμματων.
Δεν ειστε ενα φανταστικο κοινο.Ειστε ολοι εσεις που γεμιζετε τα πρασινα σημεια με διαχωρισμενα υλικα. Εσεις οι 40  που δηλωσατε συμμετοχη στην εθελοντικη ομαδα ανακυκλωσης και οσοι βρεθηκαμε  στο πλατυ πηγαδι  στο ξεκινημα του προγραμματος και καναμε διαχωρισμο.Εσας που συμμετειχατε στην ενημερωση στα σχολεια που μοιρασατε εντυπα που συμμετειχατε στις συναντησεις με τον Δημο στα πρωτα βηματα της προσπαθειας περσι τον χειμωνα.
Εσεις που συμμετειχατε στην συγκεντρωση πλαστικου της ΠΑΠΟΕΡ και την συνεχιση της προσπαθειας στο Πορτο Χελι το 2010.
Εσεις που σαν παιδια μαζευατε χαρτι στο Β Δημοτικο Καρνιδιου το 1991 με την δασκαλα σας την κ Ξενια. Εσεις που συμμετειχατε στην ανακυκλωση της Ερμιονης που εκανε για χρονια ο κ Κριτσωτακης. Εσεις που δουλεψατε μαζι με την Οικολογικη Κινηση Ερμιονιδας στην ανακυκλωση αλουμινιου χαρτιου και γυαλιου πριν απο εικοσι χρονια .Και φυσικα ολοι εσεις που με επιτυχια κανατε ανακυκλωση με την ενορια Κοιλαδας και τον Παπαθεμι τα τελευταια χρονια.


Αναφερομαι σε ολους εσας γνωριζοντας πως αυτη η αναρτηση θα εχει και αλλους αποδεκτες. Ανθρωπους που δεν πιστευουν στην ανακυκλωση αλλα θα χρησιμοποιησουν καθε μεσο για να φθειρουν την σημερινη πλειοψηφια.
Προσπερνω λοιπον αυτους τους ανθρωπους και μιλω σε εσας.
Παρ ολες τις επιμονες προσπαθειες μου δεν υπαρχει καμμια ενημερωση για την ανακυκλωση. Φαινεται πως τα ανακυκλωσιμα δεν πανε πλεον απο τις αρχες του περασμενου καλοκαιριου στο πλατυ πηγαδι. Οι δυο συμπιεστες ειναι ακομα εκει οπως και σωροι πλαστικου και χαρτιου.Μαλλον ξεχασμενα.
Φαινεται πως τα ανακυκλωσιμα πανε στην χωματερη στο Αναθεμα.
Απο κει και περα κανεις δεν ξερει τι γινεται.
Μια παρενθεση.
Το οτι οι  Ρομα κανουν ανακυκλωση σιδηρου δεν ειναι μυστικο.Τους ακουτε οταν περνουν με το αυτοκινητο και φωναζουν πως μαζευουν παλια σιδερενια αντικειμενα .
Ισως οι Ρομα να παιρνουν και το αλουμινιο απο τους ελαχιστους μικρους καδους που εχουν απομεινει στα πρασινα σημεια. Καλο ειναι αυτο. Η ποσοτητα ειναι μικρη .Καλα κανουν βγαζουν μεροκαματο οι ανθρωποι και απαλασσουν τον Δημο απο το βαρος της διαχειρισης αν και το αλουμινιο εχει καποιο κερδος συγκριτικα με τα αλλα ανακυκλωσιμα. Σε αλλες περιοχες εχουν ηδη φτιαχτει εταιρειες λαικης βασης μη κερδοσκοπικου χαρακτηρα που κανουν αυτη τη δουλεια. Μακαρι και οι Ρομα σαν ευαλωτη κοινωνικη ομαδα να μπορεσει με την καθοδηγηση και την βοηθεια της πολιτειας να συστησουν μια τετοια εταιρεια. Θα ειναι προς το συμφερον ολων μας.
Χαρτι και πλαστικο δεν ανακυκλωνουν οι Ρομα . Αφηστε τους απ εξω.
Ουτε γυαλι. Το γυαλι δεν το ανακυκλωνει με κερδος κανεις σημερα.
Η ανακυκλωση χαρτιου και πλαστικου δεν αφηνει οικονομικο κερδος στην σημερινη εποχη. Η ανακυκλωση ειναι μια συνθετη διαδικασια. Πρεπει να συνυπολογισουμε πολλα “κοστη” για να αναγνωρισουμε την χρησιμοτητα της. Και τα κοστη αυτα δεν ειναι μονο χρηματικα.
Ειναι μυθος πως καποιοι εργολαβοι εμπορευονται χαρτι και πλαστικο για να βγαλουν λεφτα. Η τουλαχιστον για να βγαλουν πολλα λεφτα. Γι αυτο εξ αλλου η ανακυκλωση καρκινοβατει.
Σας καλω αγαπητοι φιλοι και φιλες να ζητησουμε ολοι απο τον Δημο μας ενημερωση γα την ανακυκλωση.
1.Τι εγινε το 2011 και τι προβληματα παρουσιαστηκαν.Υπαρχαν εσοδα η ζημιες σε οικονομικο επιπεδο απο την διαχειριση των ανακυκλωσιμων.
2. Ποσα κιλα ανακυκλωσιμα εφυγαν για την εταιρεια Κυκλος που να βεβαιωνονται με παραστατικα.
3.Που συγκεντρωνονται σημερα τα ανακυκλωσιμα.
4. Υπαρχει αυξηση μειωση του συμπιεσμενου ογκου (η του βαρους) η ειναι σταθερες οι ποσοτητες.
5. Θα εγκατασταθουν νεα πρασινα σημεια και κυριως εξω απο τα σουπερ μαρκετ; Γιατι καταργηθηκαν τα Πρασινα Σημεια στη στροφη Καλαμια και κατω απο το Α  Δημοτικο.
6 Γιατι δεν λειτουργει η ομαδα εθελοντων γιατι δεν γινωνται καμπανιες ενημερωσης για μειωση της χρησης πλαστικης σακουλας γιατι δεν γινωνται επαναλαμβανομενες ομιλιες σε σχολεια και δημοσιες υπηρεσιες.
7. Γιατι δεν βρισκεται τροπος να προμηθευομαστε ποσιμο νερο απο την ΔΕΥΑΕρ (οπως οφειλει εξ αλλου)  ετσι που να διωξουμε τις πανακριβες ανθυγιεινες και περιβαλλοντικα απαραδεκτες πλαστικες φιαλες νερου μιας χρησης. Το νερο και μονο ειναι ενα μεγαλο μερος του προβληματος απο καθε αποψη.
 Η επιστολη του προεδρου Διδυμων αναφερει πως η συλλογή των ανακυκλώσιμων θα γίνει από το Δημοτικό Σχολείο Διδύμων αφηνει ερωτηματικα. Την συλλογη απο το Πρασινο Σημειο στα Διδυμα την κανει ο Δημος Ερμιονιδας. Οπως απο ολα τα ΠΡΑΣΗ. Τι ακριβως θα κανουν τα παιδια;
Η προσθηκη πως τα έσοδα θα παραδοθούν στο σχολείο για την οικονομική του ενίσχυση.γεννα περισσοτερα ερωτηματικα.Ποια εσοδα; Θα εμπορευονται οι μαθητες χαρτι και πλαστικο η μηπως ο Δημος Ερμιονιδας εχει εσοδα απο την ανακυκλωση και τα εσοδα αυτα θα πηγαινουν στο Δημοτικο σχολειο Διδυμων.Αν ισχυει το δευτερο (καμμια αντιρρηση)τι εσοδα υπηρξαν απο την ανακυκλωση μεχρι σημερα.
Ο κ Προεδρος γραφει ακομα
μετά από συνέλευση της Τοπικής Κοινότητας Διδύμων αποφασίστηκε
η εγκατάσταση των ανακυκλώσιμων στο χώρο του δεματοποιητή,
με σκοπό να μειωθεί η δαπάνη που βαρύνει τον Δήμο, και κατ΄ επέκταση τον δημότη,
μιας και ο δεματοποιητής που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη δημοτική αρχή του Δήμου Κρανιδίου επιφέρει μεγάλο χρηματικό κόστος.
Ποτε εγινε συνελευση στην τοπικη κοινοτητα Διδυμων και πως και γιατι αυτη η συνελευση αποφασισε να μην συγκεντρωνονται τα ανακυκλωσιμα στο πλατυ πηγαδι η εστω στις αποθηκες της Αγροτικης οπως ηταν η προεκλογικη υποσχεση της παραταξης ΠΠΣΕ που ειναι και πλειοψηφια σημερα στον Δημο Ερμιονιδας.
Ποια ηταν η δαπανη για την συγκεντρωση στο πλατυ πηγαδι που θα  μειωθει (και πως) αν τα ανακυκλωσιμα πηγαινουν στο σωρο σκουπιδιων της χωματερης στο Αναθεμα;
Τελος ο κ Προεδρος αναφερει πως ο ιδιος ξεκινησε την συντονιστικη επιτροπη. Με ποιο ακριβως αιτημα;
Γιατί δεν αναφέρουν ότι την συντονιστική επιτροπή ξεκίνησε ο πρόεδρος του Τ.Δ. Διδύμων, ο οποίος έκανε και λαϊκή συνέλευση στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου;
 
Και γιατι σημερα
 
Γιατί οι συνεδριάσεις της συντονιστικής επιτροπής για τα σκουπίδια γίνονται νύχτα στο σπίτι του κ. Αποστόλου Παναγιώτη, στα Δίδυμα, χωρίς να καλούνται όλοι οι συμμετέχοντες, και ειδικά εγώ ως πρόεδρος της Τ.Κ. Διδύμων;
Τι έχουν να κρύψουν;
 
Υπαρχουν διαφοροποιησεις στην επιτροπη που ο ιδιος ιδρυσε;
Η επιτροπη ζητα να δουλεψει ο δεματοποιητης με βαση την ΜΠΕ και να απομακρυνθουν τα δεματα απο την περιφερεια χωρις να δηλωνεται το που θα πανε και τι θα γινει με τα καινουργια δεματα που θα φτιαχνει ο
 
 δεματοποιητής που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη δημοτική αρχή του Δήμου Κρανιδίου επιφέρει μεγάλο χρηματικό κόστος.
 
οπως αναφερει και πολυ σωστα ο κ Προεδρος Διδυμων.
Προσπαθω να επικοινωνησω με τον κ Προεδρο απο χτες (του εχω αφησει το τηλεφωνο μου γιατι ηταν απασχολημενος) αλλα μεχρι στιγμης δεν εχει γινει δυνατο. Ετσι ολα τα παραπανω τα σηκωνω με την επιφυλαξη να διευκρινησει και ο ιδιος τα παραπανω ερωτηματα.
 
Αγαπητοι φιλοι και φιλες.
 
Ανεξαρτητα με το ποια παραταξη ψηφισατε (εγω ψηφισα την ΠΠΣΕ) πιστευω πως δικαιουμαστε ολοι απαντησεις στα ερωτηματα μας. Αυτα που καταγραφω και αλλα που πιθανα δεν εχω σκεφτει .Διακαιουμαστε μια ανοιχτη δημοσια συζητηση αναμεσα στην Δημοτικη αρχη και τους πολιτες
να θεσουμε τα ερωτηματα μας και να εχουμε τις απαντησεις .
Στο κατω κατω αν η πλειοψηφια ενδιαφερεται για την επιτυχια του προγραμματος ανακυκλωσης που η ιδια υποσχεθηκε και υλοποιει θα επρεπε τετοιες ανοιχτες συζητησεις οχι μονο να μην τις αποφευγει αλλα και να τις επιδιωκει.
Δεν μπορω να εκφρασω την διαμαρτυρια μου γι αυτη την καθυστερηση σε προσωπικο επιπεδο με ποιο ευγενικο τροπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: