Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

"Άν αύτοί σιωπήσωσιν, οί λίθοι κεκράξονται".

Τι μας κρύβετε, γιατί δεν λέτε την αλήθεια στο πλήρωμα της Εκκλησίας;
Τι συμφωνίες έχετε κάνει; με ποιον τρόπο σας απειλούν; λέγοντας σας τι; Ότι δεν θα πληρώσουν τους μισθούς μας; ότι θα πάρουν την εκκλησιαστική περιουσία; ότι θα αυξήσουν την φορολογία;;;

Γιατί εσείς ξέρετε και εμείς δεν ξέρουμε; να βγείτε να μας το εξηγήσετε.
Δεν μπορεί να κρύβεστε πίσω από ενα  πέπλο μυστηρίου και να προβάλετε ως πρόσχημα την πνευματικότητα, την ταπείνωση, την υπακοή στην Εκκλησία για να αποτρέψετε τις αντιδράσεις των συνεπισκόπων σας.

Ας το καταλάβετε δεν είναι αντίδραση στοχευμένη προς κάποιο κόμμα, είναι αγωνία για τα δεινά του λαού, είναι αντίδραση για την κατάφωρη αδικία προς τους κοινωνικά αδύναμους, μα δεν το βλέπετε επιτέλους!!!

Όλα τα πληρώνουν οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί, οι εργαζόμενοι, ο απλός λαός. Η Ελλάδα, ή πατρίδα μας υποθηκεύτηκε και ξεπουλιέτε. Εδώ δεν ωφελεί η σιωπή και η αδράνεια, άλλωστε για ένα χρόνο ανεχθήκαμε τα καμώματα τους. Και ήρθαν τα χειρότερα, και να είστε σίγουροι ότι θα έρθουν και πολύ χειρότερα και τότε ειλικρινά δεν ξέρω αν θα μπορείτε να πείτε κάτι στο λαό μας.

Συμπορεύεστε με την κρατική εξουσία και δεν είστε στο πλευρό του λαού. Δεν ξέρω τι θα γίνει όταν ξεσπάσει η οργή αυτού του κόσμου, αν θα μπορέσουν να διακρίνουν μέσα στο θυμό, στην αγανάκτηση, και στην οργή τους τα ιερά και τα όσια από τα σκύβαλα.

Εμείς οι ιερείς είμαστε το πρώτο ανάχωμα της κοινωνίας και αντιμετωπίζουμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα του λαού, βλέπουμε και την οργή του, βλέπουμε την απελπισία του. Αυτό πρέπει να μας το αναγνωρίσετε. Αυτό δεν σας προβληματίζει για να αλλάξετε ρότα; Ρωτήστε τους παπάδες σας να σας πουν αν ο λαός μας πεινάει, αν είναι θυμωμένος, αν είναι οργισμένος, ρωτήστε.

«Σιωπή», ζητούν ο Αρχιεπίσκοπος κ.Ιερώνυμος και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου από τους Ιεράρχες που με δηλώσεις τους τοποθετούνται σε ζητήματα τα οποία, όπως σημειώνουν, δεν γνωρίζουν.
«Καθήκον των Ιεραρχών είναι να διαφυλάττουν την ενότητα του Ιερού Σώματος της Ιεραρχίας. Αυτή η ενότης τραυματίζεται όταν εκφέρονται επιπολαίως και αστηρίκτως κρίσεις εναντίον Αδελφών. Είναι προφανές ότι μόνο ο αρχέκακος διάβολος επιχαίρει από την ψύχρανση της αγάπης και την προσβολή της ενότητος των Ποιμένων. Οι καιροί επιβάλλουν να σεβόμαστε και να διακονούμε την ενότητά μας με κάθε τρόπο και μέσο», δηλώνουν χαρακτηριστικά τα μέλη της Ιεράς Συνόδου σε επιστολή τους με ημερομηνία 17 Ιουνίου.
Αφορμή για τις σκληρές φράσεις που χρησιμοποιεί η Ιερά Σύνοδος στάθηκαν η σειρά δηλώσεων Μητροπολιτών όπως του Μεσογαίας κ. Νικολάου, του Καλαβρύτων κ.Αμβροσίου, του Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου για την στάση που τηρούν οι Συνοδικοί Μητροπολίτες σε κρίσιμα ζητήματα όπως η οικονομική κρίση.


«Ασφαλώς», δηλώνουν οι Συνοδικοί Ιεράρχες «και οι πάντες κρινόμαστε, πρωτίστως τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που κάθε φορά έχουν την ευθύνη να διαχειρισθούν κρίσιμα θέματα τα οποία απασχολούν την εκκλησιαστική ζωή μας» τονίζεται στην επιστολή και στην συνέχεια προστίθεται:
«Ωστόσο η κρίση, για να είναι δίκαια και ασφαλής, απαιτεί ο κρίνων να γνωρίζει όλες τις ενέργειες και τις λεπτομέρειες των σχολιαζομένων υποθέσεων.
Τα δημοσιεύματα του τύπου ή οι αποσμασματικές ειδήσεις δεν είναι πάντοτε σταθερά δεδομένα για να αποτελέσουν την βάση της κρίσεως.  Δεν αγνοείτε, ότι όλες οι ενέργειες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου δεν είναι πρόσφορον και λυσιτελές να εξηγούνται δημοσίως για ευνοήτους λόγους. Οταν τα θέματα ωριμάσουν τότε γίνονται οι κατάλληλες ανακοινώσεις για να ενημερωθούν οι πάντες».
Επομένως τονίζουν οι 12 Συνοδικοί Ιεράρχες σε μια προσπάθεια να υπεραμυνθούν της στάσης αναμονής που τηρούν για κορυφαία ζητήματα όπως οι χειροτονίες κληρικών και η ένταξή τους στο μισθολόγιο του δημοσίου ή η μείωση των μισθών των κληρικών:
«Όσοι Αδελφοί προκαλούνται από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και Ενημερώσεως να σχολιάσουν ή να τοποθετηθούν στα θέματα της επικαιρότητος, ενδεχομένως να μην έχουν επαρκή στοιχεία για τις ενέργειες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και τα αποτελέσματά τους, με συνέπεια οι κρίσεις τους να θίγου τους Αδελφούς τους με άδικους και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς».
Η επιστολή εστάλη σε όλα τα μέλη της Ιεραρχίας και προκαλεί κραδασμούς καθώς πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η Ιερά Σύνοδος θα έπρεπε να εγκαλέσει τους μητροπολίτες που φωτογραφίζονται και να μην δημιουργεί προβλήματα σε όλους όσοι στηρίζουν τις επιλογές και τις αποφάσεις της.
Όμως το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου είναι σαφέστατο. Το εκκλησιαστικό ήθος, δηλώνει «που διαμόρφωσαν οι θεοφόροι Πατέρες μας με τους θεσμούς και την διδασκαλία τους, θέτει όλους μας υπό την Εκκλησίαν. Ουδείς δικαιούται να υπερβαίνει την Εκκλησία. Οφείλουμε να σεβόμαστε αυτή την πνευματική αρχή στην αρχιερατική διακονία μας αναγνωρίζοντας, ότι με την υπακοή μας στην Εκκλησία επικρατεί ομόνοια και ειρήνη στο εκκλησιαστικό Σώμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: