Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Στις «ιερές μπίζνες» λέμε ΝΑΙ

 
Καταρχήν καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας, από όπου και αν προέρχεται προς τον οποιοδήποτε άνθρωπο.  Αυτό είναι σχετικό  με το περιστατικό στο χώρο στάθμευσης του Μετοχίου.  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=222492

Όσο και αν  ξενίζει κάποιους,  η Εκκλησία δικαιούται να έχει την περιουσία της, την οποία είναι υποχρεωμένη να εκμεταλλευτεί και να διαχειριστεί έτσι ώστε   να την  ανταπόδοση στην κοινωνία με έργα κοινωφελή. Γι αυτήν την παράληψη ( της μη αξιοποίησης της περιουσίας )  έχουμε κάθε λόγο να την εγκαλέσουμε προς συμμόρφωση.


Ναι να έχει η Εκκλησία περιουσία και να την διαχειρίζεται, νόμιμα και καθαρά  για να μπορεί να συντηρείτε ο διοικητικός κορμός της  και να πληρώνει τα λειτουργικά της έξοδα.
Ναι να έχει η Εκκλησία περιουσία και να την αξιοποιεί και τα κέρδη της να πηγαίνουν όλα, σε έργα αλληλεγγύης, κοινωφελή  ιδρύματα  και  τις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας που ζούμε.
Ναι να έχει η Εκκλησία περιουσία για να συντηρεί τις στέγες των  γερόντων, τα συσσίτια των απόρων, τις τράπεζες αίματος, τις τράπεζες ρούχων και τροφίμων.
Ναι να έχει η Εκκλησία περιουσία και να την αξιοποιεί για κοινωφελή έργα όπως την συντήρηση των νοσοκομείων της,  των γηροκομείων της, των ιδρυμάτων χρονίων πασχόντων,   των συνεδριακών της κέντρων, των κατασκηνώσεων της, τα σχολεία της.
Ναι να έχει η Εκκλησία περιουσία την οποία νόμιμα και καθαρά θα αξιοποιεί  για να δανείζει (χωρίς να περιμένει την επιστροφή  τους)  εκείνους που χρωστούν   στις  τράπεζες,  για την αγορά σπιτιού ή του  αυτοκινήτου  ή οτιδήποτε άλλο και αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους με κίνδυνο να βγουν στο δρόμο.
Ναι να έχει η Εκκλησία περιουσία γιατί όταν έχει η Εκκλησία έχει και ο λαός, ο φτωχός, ό άνεργος, ο πολύτεκνος, ο αναγκεμένος άνθρωπος.
Ναι να έχει η εκκλησία περιουσία για να μπορεί να εκπληρώσει ένα  σημαντικό κομμάτι του πνευματικού της προορισμού. Μέσα από την σωστή χρήση των υλικών αγαθών ο πιστός άνθρωπος μετέχει στην βασιλεία του Θεού από την γη ακόμα.  Η πορεία μας προς τον Θεό περνά από τον κόσμο αυτό και εξαρτάτε  από την στάση μας έναντι των υλικών πραγμάτων σε αναφορά προς τον Θεό.
Όταν η Εκκλησία διαχειρίζεται  μια αξιοπρεπή  επιχείρηση,  από την  οποία  αποδίδει τα νόμιμα στο κράτος και στους εργαζόμενους της και σέβεται το περιβάλλον  και τα κέρδη της τα μοιράζει στους φτωχούς με έργα φιλανθρωπίας, τότε η  Εκκλησία  αυτή μεταμορφώνει την ύλη  σε πνεύμα, και διδάσκει  την κοινωνία ότι η αξία των υλικών αγαθών  βρίσκεται στο μοίρασμα, στο δόσιμο προς τον πάσχοντα αδελφό. 
Η Ορθόδοξη  Εκκλησία δεν απορρίπτει την ύλη. Την εξαγιάζει και την νοηματοδοτεί. Την κάνει εργαλείο στα χέρια του ανθρώπου για να εκπληρώσει τον προορισμό του, που είναι η Θέωση του.
Θέλω να υπάρχει η Εκκλησία για να μπορεί με το παράδειγμα της να εμβολιάζει  με πνευματικό μπόλι αυτόν τον υλικό κόσμο. Το υλικό να το χρησιμοποιεί για  να αναγάγει τους ανθρώπους σε πνευματικά ύψη.  Με την σωστή χρήση του πλούτου κερδίζεις την μετοχή σου στην Βασιλεία των Ουρανών.
Θέλω να υπάρχει η Εκκλησία και να μην σταματήσει με κανένα τρόπο το έργο της γιατί  οι πρώτοι που θα πληγούν από την εξαφάνιση  της  θα  είναι οι ασθενέστερες ομάδες τις κοινωνίας μας.
Μου είναι δύσκολο να καταλάβω γιατί δεν μπορούμε όλοι μαζί (Εκκλησία, πολιτεία, φορείς) να συνταχθούμε σε ένα κοινό αγώνα  με σκοπό το  καλό του τόπου και των πολιτών του. Ο καθένας από το πόστο του και με τον τρόπο του να απαλύνει τον πόνο του σύγχρονου ανθρώπου.
Γιατί πρέπει η Εκκλησία να αποκλειστεί και να αποδυναμωθεί και όλοι οι άλλοι να έχουν κάθε δικαίωμα στα μέσα και στους τρόπους που θα χρησιμοποιήσουν για την εκπλήρωση των στόχων τους;  

Δεν υπάρχουν σχόλια: