Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Μην το πετάς....

χαρίστε το!

Απο το ιστολόγιο ...Ενημέρωση (γράφει η Δέσποινα Δημότση)
 Ανθρωπιά χωρίς …. αγορά, όταν τα δικά μας άχρηστα σε άλλους πιάνουν τόπο. Αντί να πετάξουμε αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούμε και σε μας φαίνονται άχρηστα σε κάποιους άλλους ανθρώπους μπορεί να είναι όχι απλά χρήσιμα αλλά και τα απαραίτητα που εδώ και καιρό αδυνατούσαν να αποκτήσουν. Υπάρχουν οργανισμοί και ομάδες οι οποίες κάνουν ακριβώς αυτήν την δουλειά : συγκεντρώνουν από ρούχα μέχρι έπιπλα και τα δίνουν σε ανθρώπους που τα χουν ανάγκη!!! Και φυσικά ολόκληρη η κοινωνία συμμετέχει σε αυτήν την προσπάθεια, διότι και τα σκουπίδια δεν επιβαρύνουμε αλλά και με αυτόν τον τρόπο αλληλεγγύης βοηθούμε και τους συνανθρώπους μας. Δείχνουμε απλά πολιτισμό!!!


Η διάσημη ιστοσελίδα www.xariseto.gr περιέχει σχεδόν τα πάντα. Εκεί μπορούν να απευθυνθούν άνθρωποι για να ψάξουν για πράγματα σε αυτούς απαραίτητα, τα οποία κάποιοι άλλοι απλά τα έχουν για πέταμα. Παιχνίδια, βιβλία, υπολογιστές, ρούχα, έπιπλα ακόμα και αναπηρικά καροτσάκια μπορεί κάποιος ενδιαφερόμενος να βρει εύκολα, γρήγορα και χωρίς να ξοδέψει χρήματα. Καθώς η κρατική μηχανή παραμένει δυσκίνητη όσων αφορά την ανακύκλωση και την κοινωνική αλληλεγγύη, υπάρχουν αυτές οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις όπως το «χάρισε το» που πραγματικά με την βοήθεια όλων προσφέρουν κοινωνικό έργο. Παρόμοιοι οργανισμοί , όπως το «χάρισε το» είναι και οι www.sporos.gr αλλά και www.praksis.gr .


Επειδή όμως δεν τα «πάνε» όλοι καλά με το διαδίκτυο ή τις μετακινήσεις υπάρχουν και άλλοι τρόποι να γίνει η κοινωνική προσφορά. Ένας τρόπος είναι η αποστολή ρούχων, παιχνιδιών κ.α. μέσω μεταφορικής στον Ερυθρό Σταυρό. Κατόπιν συνεννοήσεως, ο Ερυθρός Σταυρός αναλαμβάνει τα έξοδα μεταφοράς για όσους θέλουν να στείλουν πράγματα αλλά μένουν εκτός Αθηνών (συγκεκριμένα δύο φορές στο παρελθόν έχω στείλει δέματα και ο Ερυθρός Σταυρός λειτουργούσε με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, η μία φορά ήταν η αποστολή παιχνιδιών για τις περιοχές που έπληξε το τσουνάμι τον Δεκέμβριο του 2006 – πόσα παιδιά άραγε χάρηκαν με αυτά τα παιχνίδια;;;). Αν και αυτό ο τρόπος φαντάζει δύσκολος μπορούμε να δώσουμε τα ρούχα που δεν φοράμε , και είναι βέβαια σε καλή κατάσταση, στην ενορία της γειτονιάς ή σε κάποια ομάδα αλληλεγγύης που σίγουρα οι υπεύθυνοι ξέρουν πώς να χειριστούν την κατάσταση. Προσοχή : ότι προσφέρουμε πρέπει να είναι πάντα σε καλή κατάσταση διότι πρέπει να θυμόμαστε ότι τα προσφέρουμε και δεν τα πετάμε!!! Και πραγματικά με αυτόν τον τρόπο γίνεται κοινωνικό έργο. Ο δότης δεν γνωρίζει που θα δοθούν και ο δέκτης δεν γνωρίζει ποιος τα έδωσε. Η ανωνυμία είναι το κλειδί σε αυτές τις περιπτώσεις.


Τον τελευταίο καιρό όμως υπάρχει και ένα άλλο «είδος» του «χάρισε το». Υπάρχουν μαγαζιά που πωλούν ρούχα, βιβλία, έπιπλα κτλ από δεύτερο χέρι αλλά ακόμα και μεταξύ γνωστών γίνονται αλλαγές. Όλοι θυμόμαστε στο παρελθόν ότι πάντα ντύναμε τα μικρά μας αδέρφια ή ξαδέρφια, τώρα γιατί δεν το κάνουμε αλλά επιβαρύνουμε και το περιβάλλον με σκουπίδια αλλά και την τσέπη μας με περιττά στην ουσία έξοδα; Μην πετάτε τα βιβλία που δεν θέλετε. Δωρίστε τα στην βιβλιοθήκη της πόλεως σας ή πουλήστε τα σε ένα παλαιοπωλείο γιατί κάποιος μπορεί να ψάχνει την συγκεκριμένη έκδοση αυτού του βιβλίου. Μην πετάτε έπιπλα ή συσκευές που μπορούν να επιδιορθωθούν. Κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν λεφτά να αγοράσουν ούτε μία καρέκλα και με αυτή την κίνηση προσφοράς τους λύνετε το πρόβλημα. Μην πετάτε τα ρούχα που απλά ή δεν σας κάνουν ή πέρασε η μόδα τους. Κάποιοι συμπολίτες μας μπορεί να μην έχουν ρούχα αλλά ούτε και λεφτά να διαθέσουν… Κοινώς σκεφτείτε διπλά και τριπλά πριν κάτι πεταχτεί στον σκουπιδοτενεκέ σας… για σας μπορεί να είναι σκουπίδι αλλά για άλλους μπορεί να είναι δώρο Θεού!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: