Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Η αμαρτία ως κύρια αιτία της ηθικής κρίσης .....

«Τα κατ' Άνθιμον 8 σύγχρονα θανάσιμα αμαρτήματα»

«Η εις βάρος της Πατρίδος μας προδοσία» είναι το όγδοο γνώρισμα της εποχή μας, είπε ο δυναμικός Μητροπολίτης και χαρακτήρισε "σατανόπληκτους" όσους απορρίπτουν την ιστορία του Γένους μας

του Νίκου Παπαχρήστου

Στην κρίση που μαστίζει την κοινωνία μας αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο Κυριακάτικο κήρυγμά του, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος επαναδιατυπώνοντας ουσιαστικά οκτώ σύγχρονα θανάσιμα αμαρτήματα! Στην ομιλία του στον περικαλλή βυζαντινό Ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και ηθική. Μάλιστα αναφέρθηκε και στα γνωρίσματα της εποχής που ζούμε.

Στα σύγχρονα «αμαρτήματα» συμπεριλαμβάνονται η απληστία, η φιλοχρηματία αλλά και οι εκτρώσεις και τα κοινά εγκλήματα. Βέβαια ο Μητροπολίτης Άνθιμος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε εκείνους που αδιαφορούν για τα εθνικά μας θέματα, δεν τους ενδιαφέρει η Πατρίδα και δεν τους απασχολούν οι επιδιώξεις εκείνων των δυνάμεων που επιβουλεύονται την Ελλάδα. «Η εις βάρος της Πατρίδος μας προδοσία» είναι το όγδοο γνώρισμα της εποχή μας, είπε ο δυναμικός Μητροπολίτης.

«Η κρίση δεν είναι οικονομική μόνον αλλά είναι, όντως, σε όλες τις διαστάσεις της ηθική, γιατί και η κλοπή των χρημάτων, όταν έγινε, όπως έγινε, εάν έγινε… έγινε γιατί υπήρχε κρίση ηθική» είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ο οποίος άρχισε να απαριθμεί και να ερμηνεύει τα γνωρίσματα της εποχής.

1. Εύκολος πλουτισμός
«Το έχετε ακούσει, τον ζείτε, μπορεί να υποκείμεθα και μερικοί από εμάς σε αυτόν τον πειρασμό»


2. Απληστία


3. Ευδαιμονισμός, καλοπέραση
«Ταξίδια, διακοπές, διασκεδάσεις, γλέντια, ποτά, έξοδα, δάνεια από την τράπεζα για διακοπές, δάνεια διακοπών. Το 2005 είπα σε κήρυγμα, στον Άγιο Δημήτριο, μην παίρνετε δάνεια από τις τράπεζες, θα σας βγουν ξινά. Όπως και βγήκαν και πολλοί από εσάς έχασαν τα σπίτια τους»


4. Φιλοχρηματία, η αγάπη αποκτήσεως περισσοτέρων χρημάτων πάνω στην οποία άνθισε ο συνδικαλισμός των εργαζομένων.
«Όλοι είμαστε εργαζόμενοι και όλοι αγαπούμε και τιμάμε τους εργαζομένους. Αλλά σε όλα τα επαγγέλματα και σε όλες τις τάξεις της πατρίδας μας, ο επαγγελματισμός αυτών που ασκούν τον συνδικαλισμό οδήγησε στη διαρκή επιδίωξη για αύξηση των εσόδων εις βάρος της αντοχής του Κράτους που ξεκίνησε έναν “δρόμο” αλλά δεν άντεξε να τον βγάλει εις πέρας. Αυτή είναι η αλήθεια».


5. Σαρκολατρεία και φιληδονία
«Την σαρκολατεία την ξέρετε που οδηγεί στην φιληδονία, την πορνεία και την μοιχεία που είναι τόσο πολύ διαδεδομένα»


6. Εκτρώσεις ή αμβλώσεις
«Δεν ξέρουμε τι κάνουν στις άλλες χώρες τις Ευρωπαϊκές. Εμείς κοιτάμε τι γίνεται εδώ, στα ανατολικά, τι γίνεται στα βορειοδυτικά, τι γίνεται στα βόρεια με την αύξηση του πληθυσμού. Πέρα του ότι όταν μια ύπαρξη πάρει μιας ώρας πραγματική ζωή μπορεί να γίνει άνθρωπος. Όπως ο σπόρος που βγάζει δέκα στάχυα. Μέσα σε ένα χρόνο υπολογίζεται ότι οι εκτρώσεις στην Ελλάδα φτάνουν τις 150000. Βάλτε 10 χρόνια επί 150 χιλιάδες χάσαμε ενάμισι εκατομμύριο πληθυσμό. Αυτό είναι κρίμα, έγκλημα έναντι του Θεού, έναντι της Πατρίδος, έναντι της Κοινωνίας, έναντι του εαυτού μας. Ψυχρή δολοφονία ανθρωπίνων υπάρξεων. Το Κράτος που δεν πληρώνει για τα παιδιά των πολυτέκνων οικογενειών, πληρώνει για να δολοφονούνται τα παιδιά που συνελήφθησαν νομίμως είτε παρανόμως».


7. Κοινά εγκλήματα
«Τα κοινά εγκλήματα κλοπών, δολοφονιών, αρπαγών, τραυματισμών, ψευδορκίας, συκοφαντιών κλπ»


8. Η εις βάρος της Πατρίδος μας προδοσία
«Θα έλεγα ότι στο τέλος και μην με παρεξηγήσετε αλλά από αγάπη για την Πατρίδα μας, για την Ελλάδα μας, για την Μακεδονία μας, για την Θράκη μας, για το Αιγαίο μας που θα λέω και θα αναφέρω συνεχώς, για την Κύπρο μας, που είναι μια ελεύθερη χώρα αλλά είναι ελληνική γη, σας παρακαλώ αδελφοί μου, δεν είναι σωστό σε αυτές τις επτά κατηγορίες να προσθέσουμε και άλλη μια (;) και να λέμε ότι ανήκουν οι άνθρωποι που δεν αγαπούν την Ελλάδα και την προδίδουν και λένε, “ας γίνει ό,τι θέλει εδώ και ας έρθουν και οι Σκοπιανοί και ας έρθουν και οι Τούρκοι και ας έρθουν και οι Ευρωπαίοι και ας έρθουν και άλλοι και γαία πυρί μειχθήτω". Λένε μερικοί και τα γράφουν. Γράφουν φοβερά πράγματα. Και εναντίον ημών. Και όσο και αν είμεθα λίγοι που ομιλούμε για την πατρίδα, για την Ελλάδα, για τον πολιτισμό μας, για την ιστορία μας, γι’ αυτό το έθνος το μεγάλο το Ελληνικό, που έχει χιλιάδες χρόνια ιστορία, δεν υπάρχει άλλος λαός στην βαλκανική με τέτοια ιστορία. Και το προδίδουμε; Ε, αυτό είναι σατανοπληξία. Είναι σατανοπληξία να απορρίπτεις το γένος του».


«Αυτή είναι η Κοινωνία» είπε ο Μητροπολίτης Άνθιμος και σημείωσε ότι δύο σημαντικές αρετές είναι η Προσευχή και η Νηστεία οι οποίες συνοδεύουν την πίστη. «Και δεν χάνουμε την πίστη μας» κατέληξε ο κ.Άνθιμος ο οποίος ευχήθηκε ο Θεός να χαρίζει πίστη στο λαό, στον αγώνα για την Πατρίδα και για να συνεχίζει την ιστορική του πορεία.

Αναδημοσίευση από: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=2973

Δεν υπάρχουν σχόλια: