Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2010

Επρεπε ήδη να το είχε ζητήσει η Εκκλησία.Καταργείται ο όρκος στο Ευαγγέλιο

Κυριακή, 13 Ιούνιος 2010 Συντάχθηκε απο τον/την News247 - Μαρίνα Χατζηδημητρίου 13:07

Την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου σε δικαστήρια και δημόσιο εξετάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, εξαιτίας των πιέσεων που ασκεί η Ε.Ε. και οι καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η ισχύουσα νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους Έλληνες Χριστιανούς Ορθοδόξους εφόσον επιθυμούν να μη δίνουν θρησκευτικό όρκο στα δικαστήρια ή στις υπηρεσίες, όπως και σε όσους δηλώνουν ότι είναι άθεοι.


Η αποκάλυψη όμως της θρησκευτικής ταυτότητας θεωρείται για το ευρωπαϊκό δικαστήριο παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας του ατόμου.


Παράλληλα, το ισχύον Σύνταγμα επιτρέπει τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και στους βουλευτές να αρνηθούν τον θρησκευτικό όρκο, όπως, πράττουν άλλωστε τα τελευταία χρόνια αρκετοί.
 Ωστόσο, από την πλευρά της η εκκλησία αναφέρει μέσω του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ότι "Η κατάργηση του θρησκευτικού όρκου δεν δημιουργεί πρόβλημα στην εκκλησία, αλλά αντιθέτως είναι συνέπεια της διδασκαλίας της, σύμφωνα με την οποία το ναι πρέπει να είναι ναι και το όχι πρέπει να είναι όχι".

Αναδημοσίευση απο: http://www.romfea.gr/

2 σχόλια:

modern father είπε...

αν και το καθεστώς επιβάλλεται...είναι επιβεβλημένο να γίνει για να μην παραβιάζεται η διδαχη του Κυρίου μας, που απαγορεύει σε κάθε περίπτωση τον όρκο!

π. Θεμιστοκλής Στ. Μπάζος είπε...

Έπρεπε να είχαμε κινηθεί νωρίτερα εμείς ως Εκκλησία και να ζητούσαμε την κατάργηση του .........