Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Μη φοβάσαι αν προχώρας αργά. Να φοβάσαι αν μένεις ακίνητος.

Αναδημοσιεύω την παρακάτω ανάρτηση για προβληματισμό, από τον αγαπητό φίλο και συνοδίτη  http://modern-father.blogspot.com/
Περι θρησκευτικων και προσευχης στα σχολεία

Τι γνώμη έχετε για την κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών από τα Σχολεία και την κατάργηση της πρωινής προσευχής;

- Ούτε το μάθημα των Θρησκευτικών ούτε η προσευχή πρέπει να καταργηθούν από τα Σχολεία.


Και αυτό όχι μόνον διότι δεν το επιτρέπουν το Σύνταγμα και οι ισχύοντες νόμοι, που καθορίζουν ότι η παιδεία «έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνειδήσεως και της διάπλασής τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες» (16 Συντ.), αλλά και διότι αν η υπεύθυνη Πολιτεία δεν ενδιαφέρεται για το «θρησκευτικό συναίσθημα», το οποίο υπάρχει στα παιδιά, τότε θα βρεθούν να το εκμεταλλευθούν άλλοι, με αποτέλεσμα να εισχωρήσουν άλλες «καταστροφικές λατρείες» διαφόρων σεκτών, με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Γι' αυτό και η υπεύθυνη Πολιτεία πρέπει να δή το θέμα αυτό με σοβαρότητα.

Από την συνέντευξη του Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιεροθέου στην Ρομφαία.
http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4465%3A2010-03-11-19-56-23&catid=13&Itemid=123

Μπορεί η σκέψη μας να μας οδηγούσε στο να σιωπήσουμε επί των λεγομένων του μητροπολίτου Ναυπάκτου κυρίου Ιεροθέου, αλλά δεν μπορεί να περάσουν μερικά από όσα λέγει για την κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών και για την προσευχή στο σχολικό περιβάλλον!

Πρέπει να πούμε ότι δεν διαφωνούμε για να υπάρχει αντιπαλότητα και διαφωνία, δεν διαφωνούμε για να προβληθούμε, αλλά ούτε και συμφωνούμε για να είμαστε καλοί και φρόνιμοι…

Δυστυχώς πολλοί εκκλησιαστικοί λειτουργοί και εκκλησιαστικά μέλη του σώματος του Χριστού έχουν την άποψη ότι όλα πρέπει να μείνουν ως έχουν και να μην πειραχθεί ότι παραλάβαμε…αν και αυτό αρχικώς μπορεί να φανεί ακίνδυνο δυστυχώς πολλοί μπορούμε να δούμε ότι αυτό αποκρίνεται και μπορεί να γίνει μόνον σε μια εκκλησία αποστεωμένη και απούσα από το σήμερα, σε μια εκκλησία που δεν είναι το ζων σώμα του Χριστού που πνέει εν αυτώ πνοή ζωής και αυτή η πνοή είναι του Θείου Πνεύματος, αλλά ένα μουσειακό είδος πολύ ιερό αλλά και πολλή απόμακρο από την ζωή και την πορεία μας!

Αν σταματήσουν να διδάσκονται τα θ ρ η σ κ ε υ τ ι κ ά (ακόμη και στο άκουσμα της λέξεις θρησκευτικά, παράγωγο της έννοιας και της λέξεως θρησκεία ανατριχιάζω) τι κακό θα προκληθεί? Κατ΄εμε τίποτα, διότι σήμερα διδάσκεται ένα μάθημα αποκομμένο από τον φυσικό του χώρο, δηλαδή είναι σαν να κάνουμε στο γυμναστήριο το μάθημα της χημείας και στο γήπεδο το μάθημα της ιστορίας, άρα αποκόπτουμε τη διδασκαλία του Ιησού Χριστού από τον Διδάσκαλο που προσφέρει σε κάθε θεία λειτουργία τον Εαυτό Του, υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας!

Ένα μάθημα αποκομμένο από το εκκλησιαστικό γεγονός και απόμακρο της εκκλησιαστικής εμπειρίας ούτε πείθει ούτε έχει να προσφέρει κάτι στα παιδιά μας!

Άρα μάλλον ή έπρεπε να ζητήσει η εκκλησία να δίνει το μάθημα ως προσφορά στους νέους που θέλουν ένας εκ των αποφοίτων θεολογίας, της περιοχής ευθύνης της τοπικής εκκλησίας, κληρικός ή να φροντίσει να ζητήσει την κατάργηση του μαθήματος συντόμως διότι αν βλαφθούν παιδιά υπέρ ών Χριστός απέθανε ποίος θα έχει την ευθύνη???

Όσο για την προσευχή που είναι μυστηριακή και μυστική ένωση Θεού και ανθρώπου τότε ποιος μπορεί να πεί ότι ένας αμύητος του μυστηρίου μπορεί να μυήσει άλλον…η στρατωνισμένη προσευχητικη (κοροϊδευτική κατ’ εμέ) διάθεση των παίδων είναι το λιγότερο καταθλιπτική και καταστροφική για την πνευματική ανάπτυξη του παιδιού!

την εκανα πολύχρωμη την αναρτηση βάζοντας λίγο χρώμα στη γκρίζα ζωη και διάθεση μας!

modern father

2 σχόλια:

modern father είπε...

Διάλογος περί των θρησκευτικών

Διάλογος περί των θρησκευτικών (θρησκευτικα για εσάς, θεολογία για μενα)!

Ο φίλος εκ των Φίλων του αγίου Όρους (έτσι αυτό-επιγράφεται και αυτό-αποκαλείται ο ίδιος μας λέγει:) KALHSPERA SAS PATER..ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΥΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ.ΑΛΛΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΙ ΕΧΕΙ ΠΑΘΕΙ;ΟΤΑΝ Ο ΜΑΚΑΡΙΤΗΣ ΧΡΥΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΒΓΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ 3000 ΑΤΟΜΑ ...ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ,ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΑΝ ΑΓΩΝΑ ΒΡΕ ΑΔΕΛΦΕ ΓΙΑ ΤΑ ΙΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΣΙΑ...ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΛΑΟΣ ΕΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΓΓΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΜΕ; ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΒΑΒΥΛΩΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ..ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΤΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΟΛΑ...ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!!!θΑ ΣΗΚΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ...

Και ημείς καθηκόντως αλλα και εκ με διάθεση ελευθερου διαλόγου και κατάθεσης απόψεων απαντούμε:

Χαίρετε αγαπητέ εκ των Φίλων του Αγίου Όρους, Το ότι δεν θέλετε να βγουν από τη σχολική διδασκαλία τα θρησκευτικα (για να συνεννοούμεθα το γράφω διότι κατ’ εμέ δεν υπάρχουν θρησκευτικά, διότι δεν υπάρχει θρησκεία , η Εκκλησία του Χριστού, είναι το σώμα του που το αποκαλύπτει εν χρόνω δια να είναι όλα κατανοητά στον άνθρωπο με την Σάρκωση του Θείου Λόγου, του Σωτήρος Χριστού) σημαίνει ότι θέλετε την προβολή της θεολογικής διδασκαλίας και ορολογίας επί των πιστών μελών της Εκκλησίας και την προσευχητική διάθεση που εγγίζουμε εμείς τον Χριστό στη θεία λειτουργία να εγγίσει την καρδιακή διάθεση του καθενός εξ ημών!
Ο κόσμος δυστυχώς έχει αρρωστήσει … αλλά θα ασθενήσει έτι περισσότερον! Όσο δεν θα εγγίζει στο θεραπευτήριο του Χριστού, την Εκκλησία Του(αυτό είναι συγκεφαλαίωσις της πατερικής διδασκαλίας από τον μακαριστό καθηγητή πατέρα Ιωάννη τον Ρωμανίδη)! Μόνον και μόνο που ζητάτε να γίνουμε από διάκονοι της Εκκλησίας του Χριστού, στυγνοί και στιβαροί μουτζαχεντίν, απολογητές παραδοσιόπληκτοι της θρησκείας..αυτό για εμενα ως κληρικό είναι έκπτωση! Εξω-ευαγγελική δράση που φέρνει μια διαβολική αντίδραση!
Τι ακριβώς εννοείται αγαπητέ φίλε διαδυκτιακέ??? «ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ΚΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΝΟΧΕΛΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ ΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΕΙΔΟΛΟΛΑΤΡΕΙΑ ΠΑΤΕΡ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ;» Δικό σας κείμενο! Πείτε μου τι θέλετε να εννοήσετε!
Αν ο λαός αγαπούσε όλος τον Χριστό μας τότε τις Κυριακές θα έπρεπε να λειτουργούμε σε στάδια και να κοινωνούσαμε τους πιστούς επι ώρες…αλλά που είναι οι εννέα <9>(λεπροί, αμαρτωλοί σαν κι εμάς!) που ωφελήθηκαν ενώ μόνον ο ένας (1) παρέστη να ευχαριστήσει τον Θεόν!
Δεν θα σηκωθούν οι παππούδες μας διότι αν ήσαν αγιασμένοι άπαντες δεν θα είμαστε εδώ σήμερα! Σε αυτό το χάλι, που γίνεται χαλί που τραβούν κάτω από τα πόδια μας και αναποδογυρίζουν εμάς πίπτοντες επί του εδάφους!ο Διάλογος περί των θρησκευτικών να μας αναδεικνύει να εύχεσθε ακολούθους των αγίων διδασκάλων της πίστεως που δε δίδασκαν σε σχολεία αλλά στο ναο!

Επίσης δε να μην είμαστε καταστροφικοί ημείς και οι σκέψεις μας, στη σχέση μας με τους συνανθρώπους μας που είναι ένα μικρό στάδιο που μας κάνει να έχουμε σχέση απόλυτη με τον Θεο!

Με αγάπη και σεβασμό περιμένω τα σχόλια όλων Σας!

Modern father

Modern Father είπε...

Όταν η αρετή γίνεται καθήκον, η θρησκεία όχι μόνο γίνεται περιττή, αλλά και επιζήμια.

το βρηκα αλλου,
π.Ιερόθεος ο εκ Κρανιδίου!