Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Διευκρινήσεις για το Ψυχοσάββατο

Μας  τέθηκε το παρακάτω ερώτημα…….απο το ΕΡΜΙΟΝΗ 2008

ΠΑΤΕΡ ΜΗΠΩΣ ΜΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ Η "ΤΕΛΕΤΗ" ΜΕ ΤΑ ΣΤΑΡΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΑΒΑΤΤΟ ΠΡΩΊ;
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
 
Και απαντούμε……
 
Αγαπητέ επισκέπτη, ο εκκλησιαστικός χρόνος διαφέρει λίγο, σε σχέση με τον κοσμικό, αυτόν που ξέρουμε όλοι. Η ημέρα για την Εκκλησία ξεκινάει το απόγευμα της παραμονής με την ακολουθία του εσπερινού. και τελειώνει την άλλη μέρα πρίν τον εσπερινό. Σε αυτή την προσευχή γίνεται αναφορά για τον άγιο, η το γεγονός της επόμενης ημέρας.
Με τον ίδιο τρόπο συμμετέχουμε και στις μεγάλες εορτές της πίστεώς μας. Ας πάρουμε  για παράδειγμα την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η  Εκκλησία μας ξεκινάει τον εορτασμό από την παραμονή το απόγευμα με την ακολουθία του μεγάλου εσπερινού (24 Μαρτίου). Η εορτή κορυφώνεται την επομένη ημέρα με την Θεια Λειτουργία (25 Μαρτίου).

Το ίδιο συμβαίνει σε κάθε εορτή και για κάθε μέρα του εκκλησιαστικού έτους. Το ψυχοσάββατο εν προκειμένω ξεκάνει από την Παρασκευή το απόγευμα με τον εσπερινό, την παννυχίδα και τα μνημόσυνα με τα στάρια για τους κεκοιμημένους. Όλοι οι ύμνοι του εσπερινού, της Παρασκευής το απόγευμα, μιλούν για τους κεκοιμημένους αδελφούς μας, δηλαδή για το γεγονός της επομένης ημέρας (Σάββατο πρωί). Το αποκορύφωμα της ημέρα ( του ψυχοσάββατου) είναι το Σάββατο το πρωί με την τέλεση  του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας και επίσης τα μνημόσυνα για τους κεκοιμημένους. Μνημόσυνα για τους κεκοιμημένους αδελφούς μας τελούμε και την Παρασκευή το απόγευμα και το Σάββατο το πρωί.

Ελπίζω να σε διαφώτισα λίγο……

1 σχόλιο:

ΕΡΜΙΟΝΗ - ΝΑΥΠΛΙΟ 2008 είπε...

ΠΑΤΕΡ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΝΤΩΣ ΜΕ ΔΙΑΦΩΤΙΣΑΤΕ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΒΟΓΑΝΑΤΣΗ