Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Η Εκκλησία άνοιξε το Τριώδιο


Ευλογημένο Τριώδιο αγαπητοί φίλοι.

 
Πολύ νωρίς, με το κουραμπιέ στο στόμα, όπως λέει και ο λαός άνοιξε η Εκκλησία το Τριώδιο. Λέω άνοιξε, γιατί αυτό έγινε. Το Τριώδιο είναι ένα εκκλησιαστικό- λειτουργικό βιβλίο το οποίο περιέχει ύμνους κατανυκτικούς, κατάλληλους για την περίοδο που θα διανύσουμε. Το Τριώδιο λοιπόν ξεκινάει την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου και τελειώνει , κλείνει, το Μεγάλο Σάββατο.

Το Τριώδιο χωρίζεται σε τρείς υποπεριόδους. Η πρώτη υποπερίοδος  αποτελείται απο τις τρείς πρώτες εβδομάδες, οι οποίες έχουν ως στόχο να μας προετοιμάσουν για την Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Η περίοδος των τριών εβδομάδων ονομάζεται «των απόκρεω» και αυτό διότι η Εκκλησία σταδιακά μας προτρέπει να απέχουμε από το κρέας και από κάθε κακία, αδικία και πονηρία, για να εισέλθουμε στο κυρίως πνευματικό στάδιο που είναι η Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Η δεύτερη υποπερίοδος είναι η Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Μια περίοδος πνευματικών αγώνων, εσωτερικής ανασκόπησης, μετανοίας, προσευχής, ανάγνωσης της Αγίας Γραφής και νηστείας.


Η Τρίτη υποπερίοδος είναι η Μεγάλη Εβδομάδα. Το αποκορύφωμα του πνευματικού αγώνα. Περισσότερη προσευχή, αυστηρή νηστεία, προετοιμασία του πιστού ανθρώπου να συνεορτάσει, να γευτεί, να συμμετάσχει στην Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, για να συναναστηθεί από τον πνευματικό και σωματικό θάνατο που επέφερε η αμαρτία.


Η πρώτη Κυριακή του Τριωδίου αναφέρεται στην παραβολή του Τελώνη και του Φαρισαίου. Η Εκκλησία χρησιμοποιώντας αυτή την παραβολή περναει το πρώτο μήνυμα στους πιστούς ότι, για να βαδίσουμε τον δρόμο του Τριώδιου, προς την ανάσταση και την καινούρια ζωή, που μόλις ξεκίνησε , απαραίτητο εφόδιο είναι η ταπείνωση, η αυτοκριτική, η αναγνώριση των λαθών μας, η μετάνοια, η αλλαγή του νου μας και η ειλικρίνεια.



2 σχόλια:

π. Θεμιστοκλής Στ. Μπάζος είπε...

Πατήρ Ιερόθεος είπε:

Τo Τριώδιο χωρίζεται ως εκκλησιαστικο βιβλίο αλλα και ως δυο μεγάλες εκκλησιαστικες περίοδοι...υπάρχει το κατανυκτικόν τριώδιον και το τριώδιο των ρόδων(τριανταφύλλων)
το πρώτο το κατανυκτικο τριώδιο ξεκινάει με την Κυριακη του Τελώνου και του Φαρισαίου και τελειώνει το μεγάλο Σάββατο ή κατά αλλους την Παρασκευη της Κουφής (επειδή έχει λιγότερες ακολουθίες) προ του Σαββάτου του Λαζάρου…συνεχίζει η μεγάλη Εβδομάδα με ιδιαίτερο ιστορικο-θεολογικο περιεχόμενο και ξεκιναει το χαρμόσυνο και χαρούμενο τριώδιο ή πεντηκοστάριο από την Κυριακη της Λαμπροφόρου Ημέρας της Αναστάσεως και περατώνεται την Κυριακη της Πεντηκοστής!
Καλη Μετάνοια (για την προσωπική μας ανάσταση),
Καλή Ανάσταση(αφού έχει προηγηθεί η προσωπική μας μετάνοια)!

π. Θεμιστοκλής Στ. Μπάζος είπε...

πολύ σωστα τα λέτε πάτερ...καλή μετάνοια.