Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Περι εξωκκλησίων.......

Μεταφέρω παρακάτω απόσπασμα κειμένου από το ιστολόγιο του αγαπητού γείτονα κ. Μάκη Κατσαϊτη........ Οικολογική Εναλλακτική Πρωτοβουλία Ερμιονίδας ..............σχετικό με το κλείδωμα των εξωκκλησιών.

........................................................................................................................................................................
Μια διαφωνια με τον καλο ιερεα.Οχι να μην σφραγγιστει η μονη.
Ξερω δικαιολογημενα υπαρχουν αυτες οι σκεψεις αλλα ολες οι εκκλησιες ειναι πια κλειδωμενες.
Παει η κορη μου να ανοιξει την πορτα και τιποτα.Ολες οι εκκλησιες ειναι κλειδωμενες απροσιτες στον περαστικο.Οι μυρωδιες , οι εικονες, οι μνημες , το σκοταδι…
Δεν ειναι μονο χωροι θρησκευτικης συναθρησης και τελετων οι εκκλησιες να διατηρουνται σφραγγισμενες και επιτηρουμενες.
Ο βανδαλος θα σπασει τις κλειδαριες θα γραψει με σπρευ στους τοιχους θα χαραξει το ονομα και ημερομηνια πανω στην εικονα θα βγαλει τα ματια των αγιων και θα ξησει την τοιχογραφια.
Τιποτα δεν τον σταματησε χιλιαδες χρονια τωρα.Μην γινουν οι εκκλησιες και τα ξωκλησια ακομα και η Αγια Μαρινα στα Διδυμα) φρουρια απορθητα στον διαβατη. Αυτη ειναι η γνωμη μου και να με συμπαθας παπα μου.

.......................................................................................................................................................................

Το σχόλιο μας:

Έχεις απόλυτο δίκιο σε όλα και συμφωνώ μαζί σου....
Αλλά τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα και εμείς θέλουμε τα εξωκκλήσια ανοικτά να τα επισκέπτονται όλοι ....αλλά δεν μπορούμε να τα αφήσουμε.
Διότι δεν είναι μόνο οι βάνδαλοι, όπως αναφέρεις παραπάνω, είναι και διάφοροι άλλοι τύποι, δεν θέλω να τους χαρακτηρίσω και είναι πολλοί περισσότεροι, οι οποίοι δεν σέβονται ΤΙΠΟΤΑ, δεν έχουν ιερό και όσιο, χρησιμοποιούν τους ιερούς αυτούς χώρους για διάφορες χρήσεις……..
Κοιμούνται μέσα, καπνίζουν, κάνουν έρωτα, κάνουν σατανιστικές τελετές........... έχουμε βρει παλαιότερα, πολλά πιεστήρια για αυτά που σου προανέφερα. Βανδαλισμούς, καταστροφές δηλαδή και διάφορα τέτοια δεν έχουμε δει σε μεγάλο βαθμό.
Δυστυχώς όλο και λιγότεροι σύγχρονοι συμπολίτες μας σέβονται και διατηρούν τα ιερά και τα όσια της πίστεώς μας.
Καταλαβαίνεις λοιπόν, αγαπητέ Μάκη ότι μας είναι πολύ δύσκολο να αφήσουμε απροστάτευτα τα ιερά στον οποιοδήποτε ...ανισόρροπο.
Εμείς πονάμε πιο πολύ που τα εξωκκλήσια μας είναι κλειστά και δεν μπορούμε πλέων να τα εμπιστευτούμε στην διάθεση όλων των συμπολιτών μας.

4 σχόλια:

xalaros είπε...

Προσωπικά μου είναι πολύ δυσάρεστο όταν επισκέπτομαι μια περιοχή και δεν μπορώ να μπώ σε κάποιο εξωκλήσι επειδη είανι κλειδωμένο. Ειδικά τα εξωκκλήσια θα έπρεπε να είναι ανοικτά και θα πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να το καταφέρουμε. Εάν ο άλλος θέλει να μπει μέσα θα βρεί τρόπο και δεν θα τον αποτρέψει μια κλειδαριά!!

π. Θεμιστοκλής Στ. Μπάζος είπε...

Οι εισβολείς των εξωκκλησιών διακρίνονται σε δύο κατηγορίες.
Οι βάνδαλοι, αυτοί δηλαδή που καταστρέφουν και οι βέβηλοι, αυτοί που κάνουν διάφορα πράγματα μέσα στους ναούς.
Οι βανδαλισμοί είναι πολύ λίγοι στην περιοχή μας και μπαίνουν στα εξωκκλήσια, είτε έχουν κλειδαριές, είτε δεν έχουν .
Οι άλλοι όμως οι βέβηλοι, από αυτούς έχουμε περισσότερα περιστατικά, μπαίνουν όπου είναι ανοικτά για να βεβηλώσουν τα ιερά μας. Δεν σπάνε εύκολα τις κλειδωνιές, για να μπουν στα εξωκκλήσια. Αυτό έχει δείξει η εμπειρία μας. Αν υπάρχουν προτάσεις ευχαρίστως να τις ακούσουμε…….

Modern Father είπε...

ΝΑΙ ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ...ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΟΤΑΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΟΥΝ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ, ΦΘΟΡΕΣ, ΒΑΝΔΑΛΩΕΙΔΗΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ ΔΕΝ ΤΡΕΧΕΙ ΠΑΡΑ Ο ΙΕΡΕΥΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ!ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΑΣ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΕΑ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΙΕΡΕΥΣ ΝΑ ΑΡΝΗΘΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΕΙ!

xalaros είπε...

Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι τα εξωκλήσια χτίζονται όχι για να καλύψουν λειτουργικές ανάγκες, αλλά σαν προσκυνητάρια, σε τόπους όπου νιώθουμε πιο κόντά στην Κτίση και τον Θεό. Κατα συνέπεια χτίζονται ώστε να μπορεί ο καθένας προσκυνητής να τα χρησιμοποιείσει πέρα απο την ημέρα που εορτάζει ο Άγιος.

Αυτό που σκέφτομαι σαν λύσεις είναι ο φωτισμός τους (με εναλλακτικές μορφές ενέργειας φυσικά! :) ) η συντήρηση και η επιτήρησή τους. Εαν δλδ ένας ναός έχει μόνο τα απαραίτητα και όχι σκέυη ή εικόνες αξίας, και π.χ. κάποιος υπεύθυνος (επίτροπος) για τα εξωκλήσια περνάει κάθε πρωί για να τα ξεκλειδώνει και κάθε βράδυ για να τα κλειδώνει θα είχε πιο θετικό αποτέλεσμα απο το να ήταν πάντα κλειστά. Εγώ δεν βλέπω σαν λύση το να ζητάμε τα κλειδιά από τον ιερέα καθώς μου φένετε μη λειτουργικό και δεν έχουν όλοι αυτήν την άνεση.

Βέβαια καταλαβαίνω τη δυσκολία ενός ανθρώπου να αναλαμβάνει κάτι τέτοιο, όπως επίσης μπορεί να είναι και περιττό, όμως η επιτήρηση (πχ με φωτισμό ή με τακτικές επισκέψεις )και η συντήρηση τους (η επιδιόρθωση των ζημιών) είναι μέσα στο φάσμα του δυνατού.

Ένα παράδειγμα είναι το προσκυνητάρι του Αγίου Αθανασίου στη Θεσσαλονίκη που σε κάθε πορεία αντιεξουσιαστών βανδαλίζετε απο τα γνώστά "καλόπαιδα" και κάθε φορά επισκευάζετε απο την μητρόπολη. ΚΑι φυσικά η ενορία ( και όχι ο ιερέας) είανι αυτή που πρέπει να έχει την ευθύνη της επιτήρησης και της συντήρησής τους καθώς αυτούς εξυπηρετεί... Ευχαριστώ για τον διάλογο!