Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Ας τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας πρώτα.


Ερωτήματα που ανακύπτουν από την ανάγνωση της εισήγησης του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου του Β΄στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας (12-10-2009).


Να πω λίγα λόγια πριν ξεκινήσω να θέτω ταπεινά και συνεσταλμένα τα παρακάτω ερωτήματα.

Με πολύ αγάπη για την Εκκλησία του Χριστού και σεβασμό προς το πρόσωπο του Μακαριοτάτου θα καταθέσω λίγες σκέψεις, μια μικρή ως ελάχιστη συμβολή, σε αυτά που πρέπει να γίνουν. Η εποχή μας τρέχει με "ψηφιακό" τρόπο και μεις καλούμαστε άμεσα, το μήνυμα του Ευαγγελίου, την Ενανθρώπηση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού να την περάσουμε στους νέους ανθρώπους γνήσια, και ανόθευτη από παραδόσεις ανθρώπων.

Έχω να κάνω και μία πρόταση. Αυτό που νομίζω ότι θα ωφελήσει την Ι.Σ.Ι να αντιληφθεί το μέγεθος των προβλημάτων και να αφουγκραστεί τους κληρικούς της, αλλά και τα λαϊκά μέλη της, είναι η συγκρότηση ενός ερωτηματολογίου με ερωτήματα επί συγκεκριμένων Εκκλησιαστικών θεμάτων. Το οποίο μπορεί να διανεμηθεί μέσω των Μητροπόλεων στους Κληρικούς και στα λαϊκά μέλη των εκκλησιαστικών επιτροπών, με σκοπό να απαντηθεί ανώνυμα. Έτσι θα έχει η Ι.Σ.Ι μια ζωντανή εικόνα των προβλημάτων της κοινωνίας πάνω στα εκκλησιαστικά θέματα που θα θίγει.

Ξεκινώ με τα ερωτήματα.

Αναφέρει στην εναρκτήρια ομιλία του ο Μακαριότατος:

α. Εἶναι ἐμφανής πλέον καί στήν χώρα μας ἡ τάσις καί ἡ ἐπιδίωξις ὡρισμένων κύκλων γιά ἀποχριστιανοποίηση τῆς ἑλληνικῆς κοινωνίας καί ἡ ἀποξένωσις αὐτῆς ἀπό τίς γνήσιες παραδόσεις της.

Ποιοι τέλος πάντων είναι εκείνοι οι κύκλοι που επιδιώκουν την αποχριστιανοποίηση της ελληνικής κοινωνίας;

Αν τους προσδιορίσουμε θα μπορέσουμε πιο εύκολα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Είναι κόμματα, είναι θεσμικοί παράγοντες, είναι ομάδες αλλοθρήσκων, είναι οι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου, είναι η εκπαιδευτική κοινότητα, ποιοι είναι; Μήπως είμαστε εμείς;
Δεν πρέπει να δούμε μήπως και εμείς (κληρικοί ) ευθυνόμαστε για το γεγονός της αποχριστιανοποίησης της κοινωνίας μας, και σε τι βαθμό;

Παρακάτω αναφέρει:

Ἡ Δ.Ι.Σ. ἐπέλεξε δύο θέματα μέ τό ἀντικείμενο αὐτό.α) τό θέμα: "Τρόποι κατηχήσεως τοῦ πληρώματος τῆς Ἐκκλησίας" καί β) Ἐνδογενῆ καί Ἐξωγενῆ Προβλήματα τῆς Ἱερατικῆς διακονίας στή σημερινή κοινωνία"

Ίσως ήρθε ο καιρός η Ι.Σ.Ι. να ενσκήψει σε δύο από τα μυστήρια της Εκκλησίας μας τα οποία έχουν εκκοσμικευτεί πλήρως, την Βάπτιση και το Γάμο. Δεν λέω περισσότερα, όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα σε αυτά τα δύο μυστήρια.

Μήπως πλέον ο νηπιοβαπτισμός των αλλοδαπών παιδιών (και όχι μόνον) από γονείς άθρησκους πρέπει να επανεξεταστεί; Αφού και ο ρόλος του αναδόχου δεν αντιμετωπίζεται από κανέναν με την σοβαρότητα που του πρέπει;
Μήπως πρέπει να δούμε το θέμα του νηπιοβαπτισμού γενικότερα και για τους χριστιανούς της ταυτότητας;

Μήπως πρέπει να επανεξετάσουμε τα θέματα της λατρείας , το ωράριο των ακολουθιών, τη γλώσσα, τις πολυτέλειες, μιας και η κατήχηση είχε πρωταρχικό ρόλο στην λατρεία της Εκκλησίας μας ανα τους αιώνες; Να ξαναδώσουμε στην λατρεία μας και τον κατηχητικό της ρόλο;

Πιο κάτω λέει:

β. Ἡ ἐκκλησιαστική μας πραγματικότητα ἔχει δείξει, ὅτι πρέπει νά ἐπανεξετάσουμε τόν τρόπον διοργανώσεως καί διοικήσεως τῶν ἐκκλησιαστικῶν μας πραγμάτων, μέ γνώμονα πάντοτε τούς ἱερούς κανόνες, τήν γνήσια παράδοσή μας, τίς ἐμπειρίες μας καί τίς κείμενες διατάξεις "δίχα ἔξωθεν ἐπεμβάσεων".

Στην εκλογή των Επισκόπων δεν πρέπει να παίρνουν μέρος μερίδα των κληρικών της Μητροπόλεως που χήρεψε, καθώς και μερίδα των λαϊκών εκκλησιαστικών επιτρόπων για την εκλογή ανθρώπου ευρύτερης αποδοχής;

Στην διοίκηση μιας Μητρόπολης, για τα πνευματικά θέματα, δεν πρέπει να υπάρχει μια γεροντία από εκλεγμένους Κληρικούς με επικεφαλής τον Επίσκοπο, που θα συνεδριάζει και θα δίνει λύσεις;

σε άλλη ανάρτηση η συνέχεια.................... ευχαριστώ.

3 σχόλια:

Modern Father είπε...

ΕΚΑΝΑ ΠΑΤΕΡ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΝΑ ΔΗΥΟ ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ...ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΠΟΝΟ...ΚΑΙ ΠΟΝΟ...ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΒΓΗΚΑΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΒΟΗΘΟΙ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΓΗΡΑΙΟΥΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ ΤΟΥΣ!
ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΕΝΙΚΕΥΘΕΙ...ΜΕΤΑ ΤΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΒΟΗΘΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΕ ΧΡΕΗ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΤΑΝ "ΚΟΙΜΑΤΑΙ"(ΕΚΤΌΣ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΩΣ!)ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΑΝ Η ΔΙΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ ΕΙΝΑΙ ΑΓΙΟΠΑΤΕΡΙΚΗ ΜΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΥΛΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟ!
ΑΛΛΙΩΣ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΑΙΡΕΙΤΑΙ Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΑΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ ΚΑΘΕ ΚΑΝΟΝΑ...ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ Ο ΤΥΠΟΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΒΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ!

Modern Father είπε...

""""""""""Δηλαδή νοηματοδοτεί την ενχρίστωση της πίστεως μας και την τροφοδότηση της εν Χριστώ ελπίδος μας, αυτό είναι η διακονία του Επισκόπου, όσο και να μας ξενίζει σήμερα αυτή η υπόμνηση ο Επίσκοπος είναι ο servus servorum Dei, o διάκονος των διακόνων του Θεού, ή πιο πιστά μεταφράζοντας δούλος των δούλων του Θεού(δυστυχώς έτσι υπογράφει ο αντι-Χριστός Πάπας(με ότι κάνει και ότι γράφει αντιστρατεύεται τον Χριστό και εδώ γράφω επίτηδες αντι-Χριστ ό ς και όχι αντίχριστος διότι τον αντιπαραβάλλω με τον Χριστό, όπως και κάθε πλάσμα του και όχι με τον διάβολο όπως κάνουν πολλοί και καλοί αλλά μαχητικοί αγωνιστές της ορθοδόξου πίστεως)! Διάκονος των διακόνων-των παιδιών του Θεού, επίσκοπος σημαίνει επι-σκοπεί, επιβλέπει το έργο του Χριστού στο σήμερα, το κάνει επίκαιρο το μήνυμα του Ευαγγελίου, ο Χριστός δια του Επισκόπου και ο Επίσκοπος δια του Χριστού κάνει ότι κάνει, κανείς δεν μπορεί να λέει ότι είναι επίσκοπος και να αντιτάσσει το προσωπικό συμφέρον και κάθε τι δικό του κάτω από οτιδήποτε άλλο παρά κάτω από τον Ιησού Χριστό!""""""""
http://modern-father.blogspot.com/

Modern Father είπε...

κατατασοντασ μας στους ονειροπολους και αιθεροβαμωνες καποιοι σίγουρα θα ησυχάσουν και δεν θα νοιαστούν να δώσουν λύσεις σε όσα ορθά λες πατερ μου!
νηπιοβαπτισμός = εκκοσμίκευση της εκκλησιαστικης λειτουργίας σε περιπτώσεις ακατηχητων νεων και γερων που πιστεύουν στην απιστία τους οτι το ευαγγέλιο είναι υπόθεση άλλων!
γαμος = μια καταστροφικη ιερατκη εμπειρια όσες φορές και να την ζησεις!
πρεπει να συν-διαλεχθούμε μεταξύ μας και με την κοινωνια!
φθανουν τα ωραία λόγια,ας ξεκινησουμε και εμεις αλλα και ο τρίτος "όροφος" τις πολυπόθητες αλλαγες!