Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Κυριακή της Τυρινής

Το Ευαγγέλιο της Κυριακής της Τυρινής Ματθαίος κεφ. 6 στιχ. 14-21


Ματθ. 6,14 Πρέπει δε να έχετε υπ' όψιν σας ότι, αν και σεις συγχωρήτε με όλην σας την καρδιά τα αμαρτήματα που έκαμαν εις σας οι άλλοι, και ο Πατήρ σας ο ουράνιος θα συγχωρήση τα ιδικά σας αμαρτήματα.

Ματθ. 6,15 Εάν όμως δεν δώσετε συγχώρησιν στους ανθρώπους δια τα αμαρτήματά των, τότε ούτε ο Πατήρ σας θα συγχωρήση τας ιδικά σας αμαρτίας.

Ματθ. 6,16 Οταν δε νηστεύητε, μη γίνεσθε όπως οι υποκριταί, σκυθρωποί και κατηφείς, διότι αυτοί αλλοιώνουν και μαραίνουν το πρόσωπόν των, παίρνουν την εμφάνισιν αδυνατισμένου ανθρώπου, δια να φανούν στους άλλους ότι νηστεύουν· αληθινά σας λέγω ότι απολαμβάνουν ολόκληρον τον μισθόν των,δηλαδή τους επαίνους των ανθρώπων.

Ματθ. 6,17 Συ όμως, όταν νηστεύης, περιποιήσου την κόμην σου και νίψε το πρόσωπόν σου, όπως συνηθίζεις.

Ματθ. 6,18 Δια να μη φανής στους ανθρώπους ότι νηστεύεις, αλλά στον Πατέρα σου τον επουράνιον, ο οποίος ευρίσκεται αόρατος παντού και εις τα πλέον απόκρυφα μέρη. Και ο Πατήρ σου, που βλέπει και τα κρυπτά, θα σου αποδώση εις τα φανερά την αμοιβήν σου.

Ματθ. 6,19 Μη συσσωρεύετε δια τον εαυτόν σας θησαυρούς έδω εις την γην, όπου ο σκόρος και η αποσύνθεσις καταστρέφουν και αφανίζουν, και όπου οι κλέπται διατρυπούν τοίχους και χρηματοκιβώτια και κλέπτουν.

Ματθ. 6,20 Να θησαυρίζετε όμως δια τον εαυτόν σας και να αποταμιεύετε θησαυρούς στον ουρανόν, όπου ούτε ο σκόρος ούτε η σαπίλα αφανίζουν, και όπου οι κλέπται δεν τρυπούν τοίχους και δεν κλέπτουν.

Ματθ. 6,21 Διότι, όπου είναι ο θησαυρός σας, εκεί θα είναι και η καρδία σας (Εις τον ουρανόν ο θησαυρός σας, στον ουρανόν και η καρδία σας).



Η Κυριακή της Τυρινής είναι η τελευταία μέρα πριν της Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Η εβδομάδα που διανύσαμε ονομάζεται εβδομάδα της τυρινής διότι τις ημέρες αυτές η Εκκλησία ορίζει να τρώμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και το ψάρι. Η εβδομάδα αυτή είναι το προοίμιο της Σαρακοστής. Ήδη από την προηγούμενη Κυριακή της Απόκρεω έχουμε σταματήσει να τρώμε κρέας. Αποκρεύω σημαίνει απέχω από το κρέας. Όσοι λοιπόν ισχυρίζονται ότι αυτήν την Κυριακής της Τυρινής, αποκρεύουμε, δηλαδή τρώμε για τελευταία φορά κρέας, κάνουν λάθος. Την Κυριακή της Τυρινής τρώμε για τελευταία φορά γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και ψάρι.


Με την έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής η Εκκλησία προτάσσει τη νηστεία την συγχωρητικότητα και την προσευχή.


Νηστεία δεν είναι μόνο η αποχή από τα φαγητά όπως πολύ σωστά διδάσκει η Εκκλησία μας. Νηστεία είναι η αποχή από τα φαγητά ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε πιστού, καθώς επίσης και η αποχή από κακολογίες, από κατηγόριες, από αδικίες, από ακολασίες, από κραιπάλες και μέθες, από συκοφαντίες και τόσα άλλα ανθρώπινα πάθη που μπαίνουν εμπόδιο στην επικοινωνία μας με το Θεό.


Ο αγώνας ο πνευματικός δεν περιορίζεται μόνο στην περίοδο αυτή της Σαρακοστής, πάντα υπάρχει για το χριστιανό, απλά τώρα εντείνεται και αποκτάει ιδιαίτερο νόημα.


Αν δεν συγχωρήσουμε τα σφάλματα των συνανθρώπων μας μην περιμένουμε από το Θεό να συγχωρήσει τα δικά μας σφάλματα. Δηλαδή φίλοι μου, δείξτε αγάπη και συγχωρητικότητα σε όσους σας έχουν πληγώσει για να έχετε παρρησία στο Θεό.


Όπου είναι ο θησαυρός μας εκεί είναι και η καρδιά μας. Για σκεφτείτε το λίγο. Ότι αγαπάμε πραγματικά αυτό και σκεφτόμαστε, το έχουμε στο μυαλό μας , μας απασχολεί, μετράει για μας. Όταν ο θησαυρός μας είναι τα λεφτά, η το σπίτι, η το αυτοκίνητο, η η καριέρα μας κ.λπ. τότε και η καρδιά μας είναι μοιρασμένη, η δοσμένη σε αυτά. Όλα τα παραπάνω μπορεί να μας τα κλέψουν ή να παλιώσουν και να χαθούν. Αν ο θησαυρός μας όμως είναι ο Θεός τότε και η καρδιά μας είναι σε Αυτόν. Το θησαυρό αυτό δεν μπορούν να μας τον κλέψουν, ούτε σκουριάζει ούτε παλιώνει, από μας εξαρτάται αν θα τον κρατήσουμε για πάντα στην καρδιά μας η θα τον πετάξουμε στα σκουπίδια. Ο θησαυρός αυτός είναι οι αρετές (αγάπη, ελεημοσύνη, πραότητα, κ.λ.π.) που ο χριστιανός αποκτάει με τον πνευματικό αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: