Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Τα έργα μας να συμβαδίζουν με τα λόγια μας






Θα αναφερθώ στο θέμα που έχει προκύψει και αφορά τον υδροβιότοπο της Κοιλάδας και τις ενέργειες του ιερού ναού Τιμίου Προδρόμου Κρανιδίου για τον αποχαρακτηρισμό του κτήματος (από δωρεά) όπου υπάρχει ο υδροβιότοπος, σε μη δασικό.
θα βοηθούσε την κουβέντα μας η γνώση της ιστορίας της δωρεάς αυτής. Κάποιος ευλαβής Κρανιδιώτης ιδιοκτήτης του "βάλτου της Κοιλάδας" έτσι λεγόταν όλο το κτήμα από παλιά, δώρησε το ένα τμήμα ( το επίμαχο, το βόρειο τμήμα) στον ιερό ναό Τιμίου Προδρόμου Κρανιδίου επί εφημερίας π. Σταύρου Μπάζου, με σκοπό την αξιοποίησή του προς όφελος του ναού. Γνωρίζοντας βέβαια και ο ίδιος (ο πρώην ιδιοκτήτης) την φύση της γης εκεί, καθώς και την αδυναμία εκμετάλλευσης. Το υπόλοιπο κτήμα, το νότιο, το κληρονόμησαν οι συγγενής, οι οποίοι και το πούλησαν πριν από μερικά χρόνια χωρίς προβλήματα, γιατί ήταν και είναι καλλιεργήσιμο.
Περιήλθε λοιπόν στα χέρια του ιερού ναού εδώ και πολλά χρόνια. Ο πρώην εφημέριος του ιερού ναού ανάθεσε σε ένα δικηγόρο να εξετάσει όλες τις νόμιμες οδούς για την αξιοποίηση του κτήματος. Ο δικηγόρος κατέληξε ότι είναι αδύνατη η εκμετάλλευση του χώρου αυτού διότι είναι βάλτος . Ταυτόχρονα με πρωτοβουλία κάποιων Κοιλαδιωτών χαρακτηρίζεται ο τόπος εκεί επίσημα ως υδροβιότοπος. Από 'κει και μετά, καμία μεταβολή δεν μπορούσε να συμβεί στο χώρο αυτό και έτσι αφέθηκε ανέγγιχτος.
Τα παραπάνω τα ξέρω από τον πρώην εφημέριο του ιερού ναού Τιμίου Προδρόμου π. Σταύρο Μπάζο ,ο οποίος είναι ο βιολογικός μου πατέρας, καθώς και άλλα τα οποία δεν μπορώ να τα εκθέσω στο ιστολόγιό μου.
Η ανακύκληση μιας υπόθεσής, που είχε κλείσει, χωρίς κάποιο καινούριο στοιχείο νομίζω ότι δεν ωφελεί κανένα. Αν θεωρούν κάποιοι ως καινούριο στοιχείο την προσπάθεια επιχωμάτωσης του βάλτου με μπάζα, τότε θα μας βρουν απέναντι τους.
Η γνώμη μου είναι ότι ο ιερός ναός δεν έχει να ωφεληθεί τίποτα από το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο.
Αντιθέτως αν αποσυρθεί από τις όποιες διεκδικήσεις,
  • θα ωφελήσει το περιβάλλον με ένα από τους ελάχιστους εναπομείναντες υδροβιότοπους στην περιοχή μας,

  • θα φέρει γαλήνη στις ψυχές των ανθρώπων που αγαπούν το φυσικό περιβάλλον,
  • θα χειροκροτηθει από όλους τους Κοιλαδιώτες ως μια πράξη που συνάδει με αυτά που διδάσκει η Ορθόδοξη Εκκλησία για την διαφύλαξη του περιβάλλοντος.
Το χρήμα και το κέρδος (οικονομικό) δεν πρέπει ποτέ να είναι πάνω από τον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον.







Διαβάστε και εδώ σχετικά με τον υδροβιότοπο της Κοιλάδας......

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

εμεις ως κληρικοι, παιδιά του Θεού και ιερείς της δική του Θυσίας επι γης, καθημερινα αναπεμπουμε δεήσεις και ικεσιες για την ευκρασια των αερων, την ευφορια των καρπων της γης και καιρών ειρηνικών να γίνουμε κοινωνοί και μέτοχοι!
χαίρουμε δια την φυσιν...μέσα σ' αυτήν κινούνται οι άγιοι του Θεού, τα ζώα έχουν συντροφιά οι άνθρωποι του Θεού, οι φίλοι του, οι άγιοι μας!
θελουμε με την κινηση μας καθε φορά και με τις πράξεις μας να ευκολυνουμε την διαβαση και διέλευση των ζώων ιπταμένων και μη στην ελώδη έκταση της περιοχής μας!